Колумбо ја открил Америка?

Спамиш баце :wink: .
А иначе до Америка са одили викингите преди Колумб .

Vikinzite vo 1000g. kako sto kazavte prethodno a ima i podatoci deka tamu imale kolonii do 14 vek.

Tocno Fireru, Vikinzite stignale pred Kolumbus, a ima pronajdeno i gradbi kako onie vo svedska t.e. na Vukinzite.

Чим македонец бил тама сигурно Колумбо ја открил нема кој да е друг. ;D :D :D

Америка први ја откриле Индијанците (така ги нарекол колумбо) и нема тука што друго. Ако они првин си жевееле тамо и имале изградени напредни цивилизации (Маите, Инките) кои што егизстирале на тие подрачја и имале откритија (Астрологија, Земјоделство....) кои што не ни можеле да си ги замислат Европјаните. Како можеме да кажеме дека КОлумбо ја открил Америка. Да он е првиот голем фраер за кој се пишувало по весници(ако имало такви) ама ова му догја нешо ко у стилот Открив топла вода. Америка си постоела и пред колумбо да стапне на неа.
Шо мислите Маите да не биле задоволни со местото кај што живееле намале да тргнат да ја наоѓаат Европа, и да ја колонизираат. Не им требало тоа си живееле на својот континент и супер им било.

Сто посто сум сигурен дека и Кинезите или Јапанците стигнале до Америка пред КОлумбо, ама не се фалеле со тоа :)
И Бај д веј ПО грешка ја открил пошо он ја барал Индија

Итар Пејо од Мариово напиша:
Нема сомнение дека веќе во четвртиот поход на Колумбо "кон Индија", главен заповедник на експедицијата бил токму охриѓанецот. Тогаш, (1498-1500 година), Колумбо веќе не е неприкосновен заповедник, туку снеможен и болникав морнар подготвен за одење кај Севишниот. На таквата позиција на Колумбо укажува и фактот што новооткриените острови, земји и краишта не ги крштава тој, туку Охеда. Тоа е време кога избраниците на шпанката кралица Изабела, голем поддржувач и мецена на прекуокеанските експедиции, ќе ја откријат Венецуела и Гвајана.
^MooN_RideR^ напиша:
Чим македонец бил тама сигурно Колумбо ја открил нема кој да е друг. ;D :D :D
Дури сега сфаќам зошто место Индија, грешиле и заминале Америка...

абе шо ви е чудно. се знае дека америка ја знаеле уше од многу одамна ама не запишале никаде затоа што мислеле дека тоа е крајот на светот.

таму незнам кој руски племиња уште од многу одамна си оделе на таа територија и колонизирале тука ништо не е чуно. абе од северна русија со санка можеш да отидеш на аљаска така и правеле !!
нема тука ништо чудно.

[acko]® напиша:
абе шо ви е чудно. се знае дека америка ја знаеле уше од многу одамна ама не запишале никаде затоа што мислеле дека тоа е крајот на светот.

таму незнам кој руски племиња уште од многу одамна си оделе на таа територија и колонизирале тука ништо не е чуно. абе од северна русија со санка можеш да отидеш на аљаска така и правеле !!
нема тука ништо чудно.

ne rusi.. tuku laponci.. tie so irvasite.. preku beringov tesnec ja naselile pri krajot na posledno ledeno doba.. vo isto vreme doagaat afrikancite vo evropa i se mesaat so neandertalci... sve toa e pred 20.000 godini... zatoa ne lupajte gluposti..

Americo vespuci e prviot koj go otkril kontinetot.. i REKOL deka e kontinent.. zatoa se vika i AMERIKA..

iance ne se znaela kolkava bila se dok Kaptain djejms T.KUK ne ja obikolil cela i ja mapiral... isto i so avstralij i malezija.. napravil.. taka da.... nikoj ne ja otkrill si postoela.. ne se kriela po carsav pa da ja otkrie nekoj:tapp:

Ja otkril bugarin. Toj na jarbolot sto sedel i gledal so durbinot i viknal "ZEMJA" e bugarin. :pos: :pos: :pos:
Student mu go ima plesnato ova na profesor ovde vo BG. Deckoto jadniot 6 godini nemoze da go zavrsi fakultetot. Samo toj ispit mu ostana:)

ВМРО напиша:
Ja otkril bugarin. Toj na jarbolot sto sedel i gledal so durbinot i viknal "ZEMJA" e bugarin. :pos: :pos: :pos:
Student mu go ima plesnato ova na profesor ovde vo BG. Deckoto jadniot 6 godini nemoze da go zavrsi fakultetot. Samo toj ispit mu ostana:)

A kade e toa "ovde" vo BG? :)

Mozebi Kolumbo ja predstavil no 100%sum siguren deka ne bil prviot covek od stariot svet sto stapnal na tloto na Amerika.Vikinzite se prtpostavuva deka znaele za Amerika a i tvrdenjata na nekoi naucnici deka preku tesnecot koj gi deli Amerika i Azija vo mesecite koga e zamrznat preminuvale mnogu odamna ziteli na Azija,t.e bas tie se indijancite vo Severna Amerika.

A kade e toa "ovde" vo BG? :)

Pa covekot studira vo BG be trup !!! TAMU SE NAOGJA

Aaaaaaaa i imam razbrano deka Bugarite prvi znaele za Amerika toa nekade pred 3-4000 godini fakticki toa idi vednas posle doagjanjeto na Balkanot no mislele deka ne vredi da mu objasnuvaat na svetot zasto togas svetot uste ne bil sposoben da svati deka zemjata e trkalezna.:pos2:

да му се даде орден на студентот и плата од 1000 евра:vozbud:

Orden za posebni zaslugi na Bugarskata nauka i rabotno mesto pronaogjanje istoriski neobjaveni vistini i tajni:pos2: na svetekata istorija.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom