- Член од
- 1 мај 2005
- Мислења
- 2.612
- Поени од реакции
- 32
Gizo напиша:Iskreno kazhano, ne si go poshtuvame i ne si go skame jazikot, mozhebi i jas spagjam vo taa grupa, zoshto koga gi otkriv ubavinite na Germanskiot jazik sfativ kolku e siromashen nashiot za razlika od Germanskiot.Vo germanskiot jazik imash minimum pet varijanti za sekoj zbor, shto znachi imash golem izbor na izrazuvanje.
uh, jas go poznavam germanskiot jazik prilichno dobro + imam golem joker - zena mi e pola germanka, i KOMPLETNO ne se slozuvam so tebe.
kako poet, i zemakji go vo predvid celokupnoto makedonsko literaturno tvoreshtvo, sum so mislenje deka jazikot ni e MNOGU Bogat ;o)
germanskiot (moderen) jazik e premnogu iskompliciran - gi duvaat i niv razni vetrovi, nekogas vaka, nekogas taka... ako go poznavash jazikot, kje si primetel deka ZATOA SHTO NEMAAT DOVOLEN FOND NA ZBOROVI, tie za se pravat "slozhenki" - kombinacii od dva, tri, pet ili povekje zbora.
(nie imame slichna praktika, ama vo mnogu pomal % nego kaj romanskite ili germanskite jazici)
primer: autobahngebühr = auto + bahn + gebühr
kola + pateka + danok
kaj nas - patarina
samiot spomna deka menuvaat gramatika i pravopis sekoi nekolku meseci ili godini
ama ne go svajaj seto toa kako "evolucija" ili ne znam jas sho...
ako si ziveel tuka, togas znaes deka tuka skoro SE e biznis, pa ako se smeni gramatikata, kje treba novi knigi da se pechatat - a kje gi pechatime kaj brat mi/drugar mi/komshijata v pechatnica :wink:
na primer, pravilata za "ss" i "ß" vekje nekolku pati se menuvaat, sekogas so mali razliki, za da ne mozat starite knigi da vazat 8)
a kaj nas jazikot EVOLUIRAL i DEVOLUIRAL, samo pak kje tropam na skopski vrati: pochnete be i vie da zborate makedonski (sekoja cest na iskljuchoci :wink: )
tolku sea poshto ako tropam ushte malku gluposti i kjotek kje izedam 8)
do posle