Дали цртаните влијаат лошо кај децата?

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Се сеќавам порано кога го гледав „Мечето ушко„ „Кенгурчето хопа хоп„...Немаше никакви насилства.
Сега кога ке пуштам цртан нема ниеден без насилства,оружја,мачови...Не им забранувам на децата да не ги гледат но некоко ми е шубеливо уште мали да го гледат тоа:raz:
Вашето мислење?Дали на децата да им се пуштат само одредени цртани без насилства(го знам само Телетабис)Или цртаните немат никакво влијание врз децата па можат слободно да гледат?

Јас би им забранила на моите деца да гледаат секакви цртани. Секако дека имаат лошо влијание врз нив ... додека е мало детето и се оформува како една личност, како и би можеле да влијаат такви насилнички цртани?
Телетабисите ако ги има тогаш, и нив нема да им ги пуштам. Тие па ми се ептен глупави. Можеби ради ликовите би им ги пуштала, но до возраст кога не разбираат ништо па само да се загледаат во нешто што ќе им одвлекува внимание.
Знам дека е тешко да се изолираат децата од тоа кога сите телевизии се преплавени од таквите цртани, но би се потрудила најмногу што можам. Замена за нив би им направила со двд-а од долгометражни и кратки цртани "од нашето време" како што кажа Наташа ... тие на дизниленд, нешто како Том и Џери и слични на него. :)

Дизни каналот го имам исто и ништо не се подобри.Просто нема цртан без насилство па дури и Том и Џери се нон стоп тепат!:raz:

Сега засега живеам со семејство кои што не им даваат на децата да гледаат насилни цртани. Добро, Том и Џери барем според мене не се рачуна за таков. Ги имаат во колекција Барбие, едно два филмчиња, па ондак Телетабис, па после Том и Џери, и на крај Шрек и Гаја.

И ја ваква колекција планирам да купам за моите деца. Колку толку боље спречити, него лечити е работава.

А јас како големо дете гледам Саут Парк нон стоп, што искрено кажано не би му дал на син ми никогаш да види. :)

Наташа напиша:
Дизни каналот го имам исто и ништо не се подобри.Просто нема цртан без насилство па дури и Том и Џери се нон стоп тепат!:raz:

Не каналот Дизни ... цртаните како Малата принцеза сирена, Пепелашка итн ...
Јасно дека и Том и Џери се тепаат, и секој цртан има лоши и добри ликови за на крај да победат добрите. Но тие тепања, и овие новите со секакви некакви оружја не се исти ич.:)

ni teletabistite ne se za mali deca.Bas denovive slusav od luge,nekoe detence nonstop gi glealo i na krajot crtanov zavrsuval,kako tie skokale vo nekoj dupkai ili neznam so,a predtoa mavtale so race,i detevo im mavnalo na svoite i skoknalo u bunar....otislo....imase i primer so supermen.Si reklo detevo:au samo ovoj moze da leta,pa i ja mozam,i detevo vrzuvanje kebeto okolu vrat i od 2ri sprat......ajdeeeeee.Nema vise stari dobri,,CRTANI

ех примеров од контакт ме изваде... брррррр
како прво ако на дете од 5, 6 год. му пуштиш телепатиси..ова телетабиси... ќе го закочиш за цел живот... е сеа не е финтава само во тоа дали да гледаат... додека гледаат цртани со насилство и сл. не е лошо покрај нив да има некој повозрасен кој ќе им стави на знаење дека тоа е лошо...пошо дете ко дете, нешто ќе разбере, нешто ќе си замисли и ете ти белја... битно е да им се објасни дека тоа не чини, или пак не е можно (во случај со супермен, бетмен...)...
а тоа дека денес цртаните се мизерија во споредба со оние порано... така е...

Прво нека прекинат да ги даваат Телетабиси, пошо ако од тие цртани не забегаат, нема од кои други!

Ако на родителите не им е паметот до детето, и да не пушташ цртани децата ќе почнуваат да летаат и такви срања.
Познавам две прекрасни девојчиња кои што готово нон стоп гледаат Телетабис па у никој канал не скокнале, фала богу.
Бог да чува еј.:)

имам слушнато некаде дека телепатисите се за деца со посебни потреби.... наводно на другиве телевизии надвор од земјава кај што ги има, имало таков дел... затоа нон-стоп секој муабет го повторуваат по три пати... ама па може се и за многу мали деца кои учат да зборуваат... кој знае...сеедно, не се во ред баш...

а сега телетабиси гушкањеееееееее
гушкањееееееее
гушкањееееееее

дебилно!!!

leleeee navistina...kakvi primeri...horor...ne navistina ima vozrast na deca na koi nekoi emisii ili crtani vlijaat losho...jas bi go zabranila cartoon network na primer...toa e se nasilstvo i glupiranja i bljak crtani...shto ubavo porano...miki maus, popaj mornarot, pink panter, brzata prica itrica, meceto ushko,tom i djeri, baltazar, garfild, pepelashka, i red drugi sega nemozam site da gi brojam....prekrasni crtani...sega toa e se neshto nasilno izmisleno isfrustrirano...boze moj...:lud:

lele snoppy go zaboraviv...:)

зависи кој цртан секој цртан си има свое влиание инаку сегашните се губре од цртан и се заникаде ги жалам денешните деца

Teletabisi se kosmar ozbilno. Mislam....crevata im se izvadeni na ovie i imaat montirano ekrani i anteni na glavata sto sirat propaganda programa. Celiot svet okolu tebe e plastika a za milenik imas pravosmukalka sto zbori....brrr...

Za mali deca samo Carebears :je: Rakunite i Leteckite mecinja! :je: :je: :je:

Toreador напиша:
Teletabisi se kosmar ozbilno. Mislam....crevata im se izvadeni na ovie i imaat montirano ekrani i anteni na glavata sto sirat propaganda programa. Celiot svet okolu tebe e plastika a za milenik imas pravosmukalka sto zbori....brrr...

Za mali deca samo Carebears :je: Rakunite i Leteckite mecinja! :je: :je: :je:

uffff kolku sum gi cekala pred televizor da znaesh...:pos: ...:je:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom