Паскал - Pascal

• Креатор на темата Креатор на темата SkyDriver
  • Време на започнување Време на започнување
Значи треба да се внесе интервал од тастатура... и од тој интервал да се издвојат близнаците(прости броеви што се разликуваат за 2)...
Прости броеви се оние броеви кои се делат само со 1 и со самите себе... пр: 3,5,11,13 итн...
Надевам се дека е појасно...

Zdravo, mi treba mala pomos... Imam da napisam zadaca vo pascal koja glasi: od zadaden trocifren broj n (zadaden od tastatura), da se pecati samo srednata cifra. Odnapred blagodaram :)

Значи треба да се внесе интервал од тастатура... и од тој интервал да се издвојат близнаците(прости броеви што се разликуваат за 2)...
Прости броеви се оние броеви кои се делат само со 1 и со самите себе... пр: 3,5,11,13 итн...
Надевам се дека е појасно...

Дали ова може да ти помогне ?!
program vezba 1;
var x,br:integer;
begin
writeln('Vnesi odreden broj');
Readln (x);
While x>0 do
br:=x+2;
Writeln('Broevite za 2 nagore se ', br);
readln;
end.

--- надополнето: Oct 6, 2011 5:44 PM ---
Zdravo, mi treba mala pomos... Imam da napisam zadaca vo pascal koja glasi: od zadaden trocifren broj n (zadaden od tastatura), da se pecati samo srednata cifra. Odnapred blagodaram :)
x div 10;
x div 100 mod 10;
x mod 100;
Вака мислам дека беше за средна цифра :)

vsusnost, od ovde neznam da prodolzam, kako da se koregiram
Дали ова може да ти помогне ?!
program vezba 1;
var x,br:integer;
begin
writeln('Vnesi odreden broj');
Readln (x);
While x>0 do
br:=x+2;
Writeln('Broevite za 2 nagore se ', br);
readln;
end.

--- надополнето: Oct 6, 2011 5:44 PM ---

x div 10;
x div 100 mod 10;
x mod 100;
Вака мислам дека беше за средна цифра :)

program sprotiven;
VAR n,stotki, desetki, edinici:integer;
BEGIN
Writeln('trocifren broj');
readln(n);
stotka:=n div 100;
desetka:=(n div 100)mod 10;
edinica:=n mod 10;

vsusnost, od ovde neznam da prodolzam, kako da se koregiram

program sprotiven;
VAR n,stotki, desetki, edinici:integer;
BEGIN
Writeln('trocifren broj');
readln(n);
stotka:=n div 100;
desetka:=(n div 100)mod 10;
edinica:=n mod 10;

Пиши Writeln('sredna cifra e', desetka )
readln;
end.
и толку е задачата за средна цифра !

Ај некој нека поможи за задачата :)
- Да се направи програма со која ќе се пресмета за дадено n сумата:
N! = 1!+2!+3!+4!...+n!

Има ли некој проектна (мала) или било што со Паскал на тема "Облик на Паскал"

Ајде една молба до сите што се разбираат во Паскал да помогнат ако не ви е проблем :) Се работи за 2та и 3та задача, ептен се почетнички ама катастрофа сум со Паскал... Само ќе ве молам побрзо ако може бидејќи се за утре, фала многу :)
rLZEx.jpg

Dali moze nekoj da mi pomogne so ovaa zadaca: 1+(1+2)+(1+2+3)...(1+2+...n) , treba da bide napisana kako potprograma vo pascal. blagodaram :)

Dali moze nekoj da mi pomogne so ovaa zadaca: 1+(1+2)+(1+2+3)...(1+2+...n) , treba da bide napisana kako potprograma vo pascal. blagodaram :)

ке може ли некој да ми даде линк од ебоок или да ми објасни пишување на функции и процедури, имам отсуствувано на многу часови поради х причини и неможам да сфатам сега

Здраво, ако може некој да ми каже како треба да се реши задачата во програмски јазик Pascal.
-Да се напише програм кој ќе го пресметува квадратот на бројот доколку е внесен број помал или еднаков на 100, а за сите други внесени броеви ќе го пресметува коренот на внесениот број и резултатот го прикажува во вид на текстуална порака и број во поле од 6 места со 1 децимали.

Пример: Го внесовте бројот 30.0 а неговиот квадрат изнесува 900.0 или го внесовте бројот 400 а неговиот корен изнесува 20.0. Благодарам однапред :)

PHP:
Program kajgana;
var
a:real;
begin
    writeln('Vnesi go brojot');
    readln(a);

if(a <= 100) then writeln(sqr(a):6:1)
    else writeln(sqrt(a):6:1);

readln;
end.

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom