Паскал - Pascal

• Креатор на темата Креатор на темата SkyDriver
  • Време на започнување Време на започнување
Објаснија задачата, џабе знам Паскал кога не разбирам што ти треба.

Значи треба да се внесе интервал од тастатура... и од тој интервал да се издвојат близнаците(прости броеви што се разликуваат за 2)...
Прости броеви се оние броеви кои се делат само со 1 и со самите себе... пр: 3,5,11,13 итн...
Надевам се дека е појасно...

Zdravo, mi treba mala pomos... Imam da napisam zadaca vo pascal koja glasi: od zadaden trocifren broj n (zadaden od tastatura), da se pecati samo srednata cifra. Odnapred blagodaram :)

Значи треба да се внесе интервал од тастатура... и од тој интервал да се издвојат близнаците(прости броеви што се разликуваат за 2)...
Прости броеви се оние броеви кои се делат само со 1 и со самите себе... пр: 3,5,11,13 итн...
Надевам се дека е појасно...

Дали ова може да ти помогне ?!
program vezba 1;
var x,br:integer;
begin
writeln('Vnesi odreden broj');
Readln (x);
While x>0 do
br:=x+2;
Writeln('Broevite za 2 nagore se ', br);
readln;
end.

--- надополнето: Oct 6, 2011 5:44 PM ---
Zdravo, mi treba mala pomos... Imam da napisam zadaca vo pascal koja glasi: od zadaden trocifren broj n (zadaden od tastatura), da se pecati samo srednata cifra. Odnapred blagodaram :)
x div 10;
x div 100 mod 10;
x mod 100;
Вака мислам дека беше за средна цифра :)

vsusnost, od ovde neznam da prodolzam, kako da se koregiram
Дали ова може да ти помогне ?!
program vezba 1;
var x,br:integer;
begin
writeln('Vnesi odreden broj');
Readln (x);
While x>0 do
br:=x+2;
Writeln('Broevite za 2 nagore se ', br);
readln;
end.

--- надополнето: Oct 6, 2011 5:44 PM ---

x div 10;
x div 100 mod 10;
x mod 100;
Вака мислам дека беше за средна цифра :)

program sprotiven;
VAR n,stotki, desetki, edinici:integer;
BEGIN
Writeln('trocifren broj');
readln(n);
stotka:=n div 100;
desetka:=(n div 100)mod 10;
edinica:=n mod 10;

vsusnost, od ovde neznam da prodolzam, kako da se koregiram

program sprotiven;
VAR n,stotki, desetki, edinici:integer;
BEGIN
Writeln('trocifren broj');
readln(n);
stotka:=n div 100;
desetka:=(n div 100)mod 10;
edinica:=n mod 10;

Пиши Writeln('sredna cifra e', desetka )
readln;
end.
и толку е задачата за средна цифра !

Ај некој нека поможи за задачата :)
- Да се направи програма со која ќе се пресмета за дадено n сумата:
N! = 1!+2!+3!+4!...+n!

Има ли некој проектна (мала) или било што со Паскал на тема "Облик на Паскал"

Ајде една молба до сите што се разбираат во Паскал да помогнат ако не ви е проблем :) Се работи за 2та и 3та задача, ептен се почетнички ама катастрофа сум со Паскал... Само ќе ве молам побрзо ако може бидејќи се за утре, фала многу :)
rLZEx.jpg

Dali moze nekoj da mi pomogne so ovaa zadaca: 1+(1+2)+(1+2+3)...(1+2+...n) , treba da bide napisana kako potprograma vo pascal. blagodaram :)

Dali moze nekoj da mi pomogne so ovaa zadaca: 1+(1+2)+(1+2+3)...(1+2+...n) , treba da bide napisana kako potprograma vo pascal. blagodaram :)

ке може ли некој да ми даде линк од ебоок или да ми објасни пишување на функции и процедури, имам отсуствувано на многу часови поради х причини и неможам да сфатам сега

Здраво, ако може некој да ми каже како треба да се реши задачата во програмски јазик Pascal.
-Да се напише програм кој ќе го пресметува квадратот на бројот доколку е внесен број помал или еднаков на 100, а за сите други внесени броеви ќе го пресметува коренот на внесениот број и резултатот го прикажува во вид на текстуална порака и број во поле од 6 места со 1 децимали.

Пример: Го внесовте бројот 30.0 а неговиот квадрат изнесува 900.0 или го внесовте бројот 400 а неговиот корен изнесува 20.0. Благодарам однапред :)

PHP:
Program kajgana;
var
a:real;
begin
    writeln('Vnesi go brojot');
    readln(a);

if(a <= 100) then writeln(sqr(a):6:1)
    else writeln(sqrt(a):6:1);

readln;
end.

Kajgana Shop