IBAN

• Креатор на темата Креатор на темата sickjoce
  • Време на започнување Време на започнување

sickjoce

Ненормален
Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.233
Поени од реакции
338
Ke moze li nekoj da mi objasne nesto poveke za IBAN i kako da dobijam IBAN broj za mojata smetka

ИБАН е меѓународен стандард за конструкција на сметка, пожелно е да се уптребува за платен промет во странство. Се сосотои од три дела,кодот на земјата по ISO , контролен број и бројот за идентификација на сметка според домашниот стандард.

Во оснва секој што има сметка во која и да било банка има и IBAN ама треба да праша точно како му е, инаку поседниот дел од IBAN е всушност кодот на товјата оргинална сметка, само пред него има други наставци како кодот на земјата и кодот на банката во таа земја.

Значи да се јавам во мојата банка (НЛБ тутунска) и да ги прашам кои е мојот ИБАН?

B = bank code, C = account No., K = check digits The IBAN consists of a ISO 3166-1 alpha-2 country code, followed by two check digits and up to thirty alphanumeric characters for the domestic bank account number, called the BBAN (Basic Bank Account Number).

Security and Privacy
It is possible to publish personal or corporate IBAN bank account routing information for your bank account, and many businesses do this for their transit accounts (where payments are routinely swept out and transferred to the proper internal corporate account). The IBAN system has adequate security measures such that publication of bank account routing information is often routine in Europe.

[edit] See also

[edit] External links

Allthough you find here and elsewhere a lot of IBAN calulators: A valid IBAN can only be obtained from the account servicing financial institution. The underlying ISO demands, that only the account servicing financial institution is entitled to issue an IBAN.

Значи да се јавам во мојата банка (НЛБ тутунска) и да ги прашам кои е мојот ИБАН?

Во тутунска за 2 мин ми ја активираа IBAN сметката.
Единствен трошок 10 денари на мецес ако ја користиш сметката.
IBAN e девизна сметка ти додават МКXXX и бројот на трансакционата сметка

Fala na site za vasite odgovori i kako mi bea od pomos :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom