Кодот на Да Винчи

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.247
Поени од реакции
12.452
Значи, мразам да читам нешто кога е хит и кога сите зборуваат за него, едноставно се губи суштината и бидејќи многу од луѓето тогаш таквите книги (бестселери) ги читаат колку да ги прочитаат и немаат што да кажат околу нив. Имено, близок роднина ми ја испрати со цел да ми докаже нешто (по еден долг муабет и разговори) и ќе ја прочитам прво од негово почитување па ќе коментирам тука. Ме интересира, од оние кои ја прочитаа, какво мислење имате? Што би ми рекле мене пред да почнам да ја читам, на што да обратам внимание и слично.

Интересна книга (се надевам дека е фикција лол) крими/авантура/мистерија. Обрати винемание на објаснуванњето на "грешките" кои намерно биле направени за време на создавањето на некои од најпознатите уметнички дела.

idejata e fenomenalna, kako gi isprevrtuva umetnickite deka i negovite objasnuvanja se neshto shto na obicen covek na kraj pamet ne bi mu teknalo. so vekovi simbolisti gi tolkuvale tie umetnicki dela no na nikoj ne mu teknalo objasnenje kako na dan brown, a najstrasno e toa shto sve shto e opisano e vistina, samo staveno e vo negovi zborovi. taka da citacot moze da odluci dali e fikcija ili ne. no stilot na pisuvanje voopsto ne mi se svigja. premnogu e pasiven i nekako ko 16 godishno dete da go napisalo novelot. idejata=genijalna; pisuvanjeto=vo razvoj.

p.s. ja imate li procitano angeli i demoni, t.e. knigata pred kodot na da vinci? slicna e i mene mnogu mi se svigjashe isto mnogu e kontroverzna vi ja preporacuvam

Интересна книга.....
Фин начин како да утепаш пет шес дена....

:):)

aman be 5-6 dena? ja u 7 saata ja skinaf nemozef da ja spustam

да ви кажам само едно...не е тепање време...убава е книгава..сега ке ја купам и откривањето на кодот на да винчи...тоа следува....јас ја прочитав уште пред две години ја земав од белград...на српски ја читав бтњ...не знам какви се македонските изданија...некогаш преводот не ми пасува...а дека стана хит тоа е друга работа...сакам мистериии...па макар и да не се вистинити...

interesna kniga nauchiv nekoi stvari i mislam deka ne se zaebaf sho ja kupiv definitivno

Knigata e fikcija. Avtorot e provokativen, marketingot uste podobar. Dobar "mentalen trening" za lugje sto ziveat vo opstestva kade "shopping culture" e osnoven i edinstven stil na zivot.
Megjutoa, ako pripagjas na stara kultura i narod, site ovie "dlaboki potresi" izgledaat malku smesni i naivni.
Makedoncite go dozivuvaat svojot vrv (vo se!) daleku pred ragjanjeto na Hristos. Koga site nie bi se frlile na odgatnuvanjeto na starite Makedonski kodovi, denesniot zivot bi ni bil mnogu polesen....
Fikcijata na DaVinci kodot, iako vistina e zabavno cetivo, voopsto ne ne zasega nas.

Toreador напиша:
Интересна книга (се надевам дека е фикција лол) крими/авантура/мистерија. Обрати винемание на објаснуванњето на "грешките" кои намерно биле направени за време на создавањето на некои од најпознатите уметнички дела.

ај и јас да напишам нешто. колку за сефте ( со в или ф се пишуваше ова :-)) за новава година
Моите импресии од книгава. Се согласувам со Андроник, дека кога има извикани дела има и „читачи„ на кои задња КНИГА ИМ БИЛА ЗОКИ ПОКИ , ПА ТОГАШ ОДЕДНАШ ЌЕ СЕ ПОЈАВАТ СО НЕЗНАМ КАКВИ КРИТИЧАРСКИ МИСЛИ ЗА ТОА И ТОА ДЕЛО( случајно цапс лок стиснав извинете на повишениот тон) и од такви причини не го читав Куељо и некои други автори и нивни дела. Истото ми се случи и со Кодот. После извикувањето и извесно време , Гарфилд на едно свое патешествие ми ја донесе од Белград, па ја читав сигурно едно пет шест саати без прекин ( и со Аллита се согласувам дека некои преводи на некои др дела беа преведени од српски на македонски , не од оригиналот( како некои од серијалот Хари Потер и некои постари книжиња) и им се одзема голем дел од драш/жта или дражот хахах). Ако од почеток си заземеш став дека е фикција, дека се користат историски факти за да те наведат дека има трунка вистина , книгата е одлична за вежбање на мозочните бразди и сивата маса. Ангели и демони не ја читав , ама сега ќе дојде на ред , (само шо ја завршив Сигма од Ладлам- и овде има некои сл користења на историјата- ја препорачувам топло) па и за не ќе напишам нешто. Едвај чекам да го гледам филмот, мислам дека глумците одговараат на изгледот опишан од авторот.

BeBe11 напиша:
idejata e fenomenalna, kako gi isprevrtuva umetnickite deka i negovite objasnuvanja se neshto shto na obicen covek na kraj pamet ne bi mu teknalo. so vekovi simbolisti gi tolkuvale tie umetnicki dela no na nikoj ne mu teknalo objasnenje kako na dan brown, a najstrasno e toa shto sve shto e opisano e vistina, samo staveno e vo negovi zborovi. taka da citacot moze da odluci dali e fikcija ili ne. no stilot na pisuvanje voopsto ne mi se svigja. premnogu e pasiven i nekako ko 16 godishno dete da go napisalo novelot. idejata=genijalna; pisuvanjeto=vo razvoj.

p.s. ja imate li procitano angeli i demoni, t.e. knigata pred kodot na da vinci? slicna e i mene mnogu mi se svigjashe isto mnogu e kontroverzna vi ja preporacuvam

сосема се сложувам!!!
јас ја прочитав прво "Ангели и демони", пошо ми е како прв дел, а после и "Кодот..."

BeBe11 напиша:
aman be 5-6 dena? ja u 7 saata ja skinaf nemozef da ja spustam
и јас исто, во еден здив(или здиф)

не е лошо да ја читнете... ако ништо друго, барем ќе имате едно читачко искуство повеќе, а од тоа нема ништо лошо...
Андроник, обрни внимание на цела книга, на секој момент...да не пропуштиш нешто интересно :)

Како и „Ангели и демони“ и „Кодот...“ е книга која е интересна за мас-популацијата која се` повеќе ја создаваме и која ги прима ваквите работи, но не е податлива. Значи, од неа нема што да се научи, туку треба да и` се пристапи како на четиво, како на кој било друг роман. Ако го земеме предвид сврејското потекло на авторот, сигурно ќе ни стане појасно зошто така безочно го напаѓа христијанството.

Ах, да... не заборавајте дека авторите на книгата „Света крв, свети грал“ го тужат Браун за плагијат. ;) Дури и некои имиња во „Кодот...“ се идентични со имињата во „Света крв...“.

Андроник напиша:
Значи, мразам да читам нешто кога е хит и кога сите зборуваат за него, едноставно се губи суштината и бидејќи многу од луѓето тогаш таквите книги (бестселери) ги читаат колку да ги прочитаат и немаат што да кажат околу нив. Имено, близок роднина ми ја испрати со цел да ми докаже нешто (по еден долг муабет и разговори) и ќе ја прочитам прво од негово почитување па ќе коментирам тука. Ме интересира, од оние кои ја прочитаа, какво мислење имате? Што би ми рекле мене пред да почнам да ја читам, на што да обратам внимание и слично.
Пред да почнеш да ја читаш Кодот на Да Винчи Прочитај ја Ангели и Демони поинтересно ке ти биде повеке подобро ке го запознаеш главниот лик Ленгдон инаку ти препорачувам да ги прочиташ двете книги брзо се читат едноставно колку повеке читаш Поинтерено е едноставно неможеш да се откачиш од книгата јас ги прочитав и двете за 4 вечери....тоа беше пред неколку месеци сеа планирам повторно да ги читам стварно се супер

Knigata e super FIKCIJA, moze odlicen film da izleze od taa prikazna. Samo ne se furajte na sve sto e kazano, mnogu od toa voopsto ne e dokazano dali e vistina. Vo sekoj slucaj, tocno e i mi se sviga mnogu glavnata poenta na knigata za toa na kakov nacin crkvata ja iskrivila religijata samo so cel za do den denes vo nea da dominiraat mazi.:pop:

MSV напиша:
Па тебе поинтересна ти била.......:)

a sho tebe ne ti beshe interesna? ;) abe na nekoj kolku i da ne mu se svigja zhanrata ili publicitetot na knigata nemoze da kazhe deka ne mu se svigjaat ovie knigi nevozmozno e

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom