Владата прави терен за забрана на абортусот

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
Па ако несакаш забрани ајт таму у авганистан дерете се со џилети .
Во Македонија никој не е против спречување на несаканата бременост, туку на начинот на кој тоа се прави . Сигурен сум дека ако се актуелизира прашањето за кастрација, фондот може да финансира.
Зошто сакате да го џелатите своето сопствено дете а не себеси?
Реков -кврц јајцата, еднаш за секогаш, поевтино е и плус похумано.
Оваа држава нема да ги прашува таквите за мислење!

Убиство нема да се дозволува, ако некој нема грев и душа ,за своето дете, може да го даде на посвојување, ама не смее и нама да одлучува за неговиот живот.
Прво и основно......можеш твоите дома да си ги бркаш, а со мене има да се понашаш малце со поголема почит се разбравме. ако можам јас да те почитувам, ќе ме почитуваш и ти!!!!!!!
Второ - кастрација???? јас сакам да имама деца, ама кога ќе имама можност да ги одлгедувам на прв начин , а не да полнам куќата со деца па после да неам со што да ги ранам. кастрација еј!!!!!!!! Во кој век живееш бе друже!!!!
Трето- ако толку се силиш имаш невладини организации , приклучи се и бори се за твојата кауза, наместо да не праќаш сите по авганистан.
и да се донесе таков зкаон- ГАРАНТИРАМ ДЕКА ЌЕ ПАДНЕ НА УСТАВЕН СУД!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Таков закон не смее да се донесе!
Тоа ќе биде само уште една смешка,идиотштина од оваа некадарна влада.
А и уште нешто:
И да го донесат (што може да се случи,знаејќи го потенцијалот на дечките што си играат водење држава) јас при (не дај Боже) потреба,ќе одиграм така како што ми одговара.
Блиску е и Тесалоники,и Белград и Софија.
Можда и боље,право да ти кажам.

nedaj boze...nema ne daj boze do vas dvajcata e. Ti treba da pazis i ona... a ne da planiras uste od sega na koi kasapi ke ja nosis....ova e eden od retkite zakonite sto imaat smisla na ovaa vlada:toe:

nedaj boze...nema ne daj boze do vas dvajcata e. Ti treba da pazis i ona... a ne da planiras uste od sega na koi kasapi ke ja nosis....ova e eden od retkite zakonite sto imaat smisla na ovaa vlada:toe:

Да ајде ние пазиме, ама младинава сакал или нејќел не пази! И да пазиш, едноставно срања се дешаваат. Реално гледано, народов, а поготово младите не се образовани за се оолу сексот и бременоста.зашто сме конзервативно општество и сексот сеуште се третира како табу тема, поготово во образовниот процес. е се дур е така , она ДА СИ ПАЗИТЕ не ти држи вода. А со тоа ни законов. И не е проблемот само до пазењето.
Вистинскиот проблем е што со закон директно се задира во приватната,личната сфера на индивидуата. Тоа е недемократски и тоталитаристички. Е тоа треба да те плаши!!!!

како и да е , прифаќам коментари и контрааргументи, ама само ако видам уште еден пост во кој некој ќе ми кажуе што да правам или ќе ме праќа во Авганистан, па има да отерам се живо ...знаете каде!!!!!
Однапред си кажувам!!!!!!!!!!!!!!

Таков закон не смее да се донесе!
Тоа ќе биде само уште една смешка,идиотштина од оваа некадарна влада.
А и уште нешто:
И да го донесат (што може да се случи,знаејќи го потенцијалот на дечките што си играат водење држава) јас при (не дај Боже) потреба,ќе одиграм така како што ми одговара.
Блиску е и Тесалоники,и Белград и Софија.
Можда и боље,право да ти кажам.
Немој да бегаш блиску до МК аман...оди шо подалеку ишшш ишшшш...и немој да си помислил на враќање во оваа тоталитарна држава...ишшшшшшшш чибууууууууу...

Немој да бегаш блиску до МК аман...оди шо подалеку ишшш ишшшш...и немој да си помислил на враќање во оваа тоталитарна држава...ишшшшшшшш чибууууууууу...

Ц ц ц ц ц ..........

Правник, почнуваш да ме нервираш жими мајка а со тоа ми задираш во моите приватни нерви, да не речам во мојата лична сфера на мојата индивидуа :icon_lol:
Вистинскиот проблем е што со закон директно се задира во приватната,личната сфера на индивидуата.
Ако го нема законов, се задира во приватната, лична сфера на индивидуата односно плодот кој се абортира. Тој е зачнат, поради ваша вина што ве ебам, и нема право да одбере дали ќе се роди и што ќе прави со неговиот живот, односно дали ќе се курва или ќе магистрира.
Ако го има, се задира во твоја индивидуа. Индивидуа која ќе ја немало да одбрале така твоите родители.
Значи имаме две непознато познати.
Ако ти можеш со твојата здрава свест и можностите кои ти ги нуди денешницата да се заштитиш со 99% шанси на ефикасност да не ја оставиш жена ти/девојка ти трудна непланирано, нероденото бебе не може да се одбрани со 100% сигурност да не му го сјебете животот.Токму затоа, д бејби винс ин дис кејс.
Патем, ти како правник (ако воопшто си, ама слабо некако...) треба да знаеш дека најголем дел (ако не сите) од законите се носат да го одбранат немоќниот од "семоќниот".
Токму поради тоа, бидејќи законов би бранел ранливи особи, власта има 10ка од мене за овој закон на скала од 1 до 5, а 1 е најлошо.

Во врска со темава, дојдов до статистички податоци кои велат дека повеќе од една третина од случаите на бременост во светот се непланирани и дека една четвртина од нив, околу 53 милиони, завршуваат со абортус. Околу 25 отсто од светската популација живее во држави во кои абортусот е забранет со многу строги закони.

Во овие држави се изведуваат нелегални абортуси, но често користените небезбедни методи доведуваат до компликации во 40 отсто од случаите и до повеќе од 70.000 смртни случаи годишно. На секои 5 минути умира по една жена. Околу 20 милиони од 53 милиони абортуси што се изведуваат може да се окарактеризираат како небезбедни.

Во земјите во кои абортусот е легален, безбеден и достапен, процентот на компликации при процесот е помал од 1 отсто.

do pravnice:poleka be drugar ova e diskusija nema potreba od nervoza......a za teranje kaj sto netreba lesna rabota:wink:
problemot za needuciranjeto na mladite za seksot ne go gledam samo vo opsestvoto ili drzavata....roditelite se tie koi treba da gi zapoznaat mladite so site dobri i losi raboti vo vrska so seksot....tele se uci ne vol...ti teknuva

Страшни муабети правите. Се одземало правото на жената, а не се одзема правото на зачнатото дете. Хелоу!!! Не станува збор за дали таа да се легне со 5 или 55 мажи или да се олекува во сукња или панталони или што да јаде ... за дете правите муабет кое еден ден ќе биде како сите нас. Ако се брани правото на жената, нека се брани и неговото. Живот е тоа, не материјална непожелна работа.

Туку, за жал, не верувам дека ќе се донесе овој закон, затоа што очигледно многу ќе ја кошта владава. Инаку сметам дека треба, со тоа што да биде многу добро промислен и дефиниран. Да успее да ги натера луѓето посвесно да живеат и да ги намалат грешките. Да ги натера на превенција, а да им даде можност на навистина тешките случаи. Тоа вака некако го замислувам:
- Абортус од ќејф и куропецање да е забранет.
- Таткото обавезно да се праша за одлуката.
- Цената на абортусот да е екстремно голема.
- Ако жената останала трудна од силување да оди на советувања дали сака да го роди и даде во дом, пред се`. Треба да има психијатри, кои би можеле да проценат која постапка за неа повеќе и одговара. Ако со подетални анализи решат дека не може да помине низ тоа, нека дозволат тие абортус.
- Ако жената има плод кој има некакви деформации или е штетен по нејзиниот или неговиот понатамошен живот, да се дозволи абортус.
- Ако таткото се откажал од неа и од детето, без оглед на тоа дали се во брак или не, со закон да се обврзи да плаќа алиментација за детето. Тоа секако има начин да се испита и реши.
- Ако се работи за малолетни девојки, никако абортирање без присуство или согласнот од родителите. При тоа, задолжително да одат на секакви разговори за да им се укаже на тоа дека кога веќе е таква работата, детето има право да се роди и ако немаат услови да го чуваат, да се даде во дом. Крајната одлука сепак би останала на нивна совест. Со такви постапки, со тек на време, верувајте многу ќе се намалат малолетните трудни девојки.
- На крај, мора да се поработи на отварање нови домови за бебиња, кои ќе функционираат на завидно ниво т.е. така што нема да и биде тешко на мајката да одлучи да го даде своето дете таму, пред да го абортира.

И да, ова звучи како научна фантастика, ама ако се донесе законот, би требало да се средат овие работи, а сигурно и други, кои сега не ми текнуваат.
И така.

јас мислам дека не може да поистоветиш затруднување од силување и од праење кеиф без мозок! :toe:

е мислам дека е многу у реду закон против второто....

за силувачите... Кина! :toe: на илинден место 2 прослави.. на пелинце или крушево да се караат .. каде да биде.. сите на плоштад. на сеир. гилотиња де...:toe:

WTF?? За ова закон, за тоа нема закон. А и едното и другото е абортус... Нели самото тоа е селективно казнување? Крај краева, и за таков вид на "законЌ постојат и дупки во законот. Девојка ми ке каже силувана е од мене, ќе абортира, па ќе ги повлече обвинениета од мене. Лесна работа. Глупата работа е што сепак не ви држи гз да се каже. ТОТАЛИТАРКА. Еден закон за сите. Е...драги мои, таква работа сеуште никој не смислил. Тешко и да смислат.

Абортусот е убиство! Точка !
Секој кој што ќе прави абортуси нелегално ќе лежи 10 год. затвор за убиство со умисла, се работи за дете а не за возрасен човек.
Исклучоци ќе има, се знае во кои случаи, и тоа само во првите неколку недели. Кога веќе фетусот ќе стане човек(срцето почнува да чука околу 8 недела), натаму секаков абортус е злосторство. За било каков човек да се работи се лежи затвор како што не е дозволено и помагање во смрт за стари,болни,и лица со пречки во развојот. За сите се лежи затвор, ќе се лежи и за неродено дете, дете кое покажува емотивни знаци со движењата кои ги прави.

п.с. Се што има срце кое чука, е човек, останотото за кои некои тресекаат зелени не заслужуваат одговор бидејќи се неписмени.

Па добро бе мајку му...Има закон, ама исклучоци. А што, исклучоците на хартија ќе се запишат во каков и каков случај не е казниво? Или онака на судијата му се дава за право да он каже што е а што не е исклучок??

Не може сите луѓе да станат луѓе, тоа не го ни очекував, секој со своја душа и совест. Законот ќе се донесе и ќе се спроведува.......
На кого не му чини..... гитла Јасмина од Македонија........
Законот може да биде и по-не-либерален па да биде кастриран убиец некој и без негова согласнот(како непресметливо лице) и плус да вежба оралки у идризово едно 10 год. Во Македонија се воведува и ќе продолжи да се воведува ред и поредок полека но сигурно.....

п.с. Не ми е јасно, некој сака да дискутира за абортус без да знее што е тоа абортус, сликите се за тие што незнаат, ако несакаш да ги гледаш оваа тема не е за тебе.

Абортус,тоа е тоа...........убиство .....повелете гледајте ги телата на убиените......вие што сте против....

Гледам ја гитла јасмина, си почнал од себеси па си киднал во Германија :)

Втора работа, абортусот ако е убиство, што е мастурбирањето? Во првите 2 месеци фетусот е баш тоа. Клетка, како што и мојата сперма. Исти курац. Се согласувам дека откако веќе фетусот веќе не е фетус, после 4-ти месец некаде, абортусот ТОГАШ Е убиство, ама пред тоа...не гледам баш што и како се убива.

Епа ако де, како и да е, иако јас знам дека не се плаќа алиментација ако не си бил во брак претходно. Можеби и грешам, а можеби и не, не е важно. Поентата е дека сепак во некои случаеви самите вие кои што сте против, викате дека може да има абортус. Селективно, овде може, овде не може...маааајката :)

Во право си и сосема на место ти е забелешката. Алиментација плаќа само долколку претходно биле во брак или таткото решил да го признае детето за свое пред надлежни органи иако не постоел брак претходно. Така што, примерот со вереникот ти е баш издржан и многу реален.

Убиство или неубиство, грев или не грев, девојка ако сака да абортира ќе абортира и ниту владата ниту никој нема да ја сопре во таа намера.
Казниво со закон? -Па ќе иде и илегално ќе абортира и што тогаш...

Ништо нема да се постигне со овој закон, освен што ќе се наполнат со пари илегалците за абортус и што ризикот по здравјето на девојката драстично ќе се зголеми. Друго ништо.

Планот да се зголеми наталитетот многу веројатно ќе пропадне во вода ако се спроведува оваа метода.

Убиство или неубиство, грев или не грев, девојка ако сака да абортира ќе абортира и ниту владата ниту никој нема да ја сопре во таа намера.
Казниво со закон? -Па ќе иде и илегално ќе абортира и што тогаш...

Ништо нема да се постигне со овој закон, освен што ќе се наполнат со пари илегалците за абортус и што ризикот по здравјето на девојката драстично ќе се зголеми. Друго ништо.

Планот да се зголеми наталитетот многу веројатно ќе пропадне во вода ако се спроведува оваа метода.
Точно тоа пробуем и јас да им објаснам,ама тешко ми иде.
Кого ќе го удрат со овој закон???
1.Најсиромашните.
2.Најнеобразуваните.
3.Најмладите.

Сите други,ќе платат повеќе и ќе завршат работа у некоја од соседните држави.

Точно тоа пробуем и јас да им објаснам,ама тешко ми иде.
Кого ќе го удрат со овој закон???
1.Најсиромашните.
2.Најнеобразуваните.
3.Најмладите.

Сите други,ќе платат повеќе и ќе завршат работа у некоја од соседните држави.

Е па, може и ќе им олесни. Од нив секако има најмногу абортуси, дека токму тие наводно не можат да се грижат за деца, па абортираат, а и не знаат ваљда поинаку да се заштитат. Затоа ако се носи закон, нека се носи со сите пропратни работи кои ќе ги научат луѓето како превентивно да живеат, а не да бараат решение откако ќе ја утнат работата.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom