Штитна жлезда и проблеми со неа

• Креатор на темата Креатор на темата NeMiRnA
  • Време на започнување Време на започнување
@Botko знаеш дека те поштувам и затоа овој пост нема да содржи изрази за кои се добиваат казнени поени :D

Не бе, много грамотен човек беше лекарот, во Бугарија, руски стипедниста, карпетина :D
Во ред, е ти имаш студирано имунологија, или си го минал тој пат ко мене па сеа знаеш.
Дали си свесен дека баш вакцина може да ме убие буквално, дали си свесен што ми препорачуваш?
Едино ти стои тоа што сепак треба да се избегнуваат патогени колку што е можно повеќе, јер помала шанса за имун систем да хара наоколу. Али не може човек во стаклено звоно, шта је ту је.

Постојат различни автоимуни синдроми и кај сите има едно заедничко и милион различни ствари, заедничата е сјебаниот имун систем а различното иххааа има томови пишани. И ти сеа дојде и среди све со покана да се самоубијам. По откривањето на мојот синдром и пред тоа, буквално немам настинка, грип, течење нос ништо едно стабилни 12-13 години ако не и јаче, затоа се шегував со Илуминус дека Бучко бил на власт или со Бланко беше не е важно.
Затоа фино лепо го прашав Бланко како мајка му реагира на патогени, пошто тоа е најбитна ствар во автоимуните синдроми.

Аман бе човек па не сум ретардиран, јас се носам со ова проклетсво деценија и пол скоро, иам прочитано литература на неколку јазици за имунологија, сеа ќе ме учиш со пар прочитани ствари на мед дот гов. Ок, ајде да не претерам и јас да не кажам нешто што не треба.
За жал и ти падна во замката на сезнајко синдромот :(
Автоматски споено мислење:

Не лупај глупости бе, прибери се, колку луѓе во светот имаат тироидни фрки за да 1/4 од светот (1,9 милијарди народ) не требало да функционираат?!
Ја не сум со два прочитани часописи од мед.ком, туку ова ми е струка.
Не знам како е можно со истата доза на имуносупресанти и даден имунокомпомитиран систем, да немаш гајле од инфективни агенти кои се размножуваат у твојот систем пошто имуниот систем ти е супер силен, ама да умреш од вакцини кои содржат умртвени вируси, па дури и живи кои е точно дека некогаш се одбегнуваат зависно од ситуацијата.
Од сето тоа што го знам со моето образование и работно искуство, вакцинирање од сезонски грипови е препорачано за луѓе со автоимуни заболувања, посебно ако се имунокомпромитирани од зимање имуносупресанти, секако со надзор на професионално лице и регулирање на имунотерапијата од случај до случај. Ризикот од инфективните заболувања го надмашува ризикот од вакцинирањето.

Но ете, ја можда патам од комплексот на сезнајко и сум ти дал погрешен совет. Можеби ти имаш повеќе знаења околу оваа проблематика и си ја проучувал повеќе, а ја сум ти дал совет кој може да те убие.
За да избегнеме грешки, би ми било мило да ми објасниш зошто грешам и можеби да научам нешто повеќе за конкретнава ситуација бидејќи и покрај моето медицинско образование и искуство, ја не знам све.

Приложи аргументи и елаборирај, ја само ти кажав мислење, ти пиши го своето.

Ја не сум со два прочитани часописи од мед.ком, туку ова ми е струка.
Не знам како е можно со истата доза на имуносупресанти и даден имунокомпомитиран систем, да немаш гајле од инфективни агенти кои се размножуваат у твојот систем пошто имуниот систем ти е супер силен, ама да умреш од вакцини кои содржат умртвени вируси, па дури и живи кои е точно дека некогаш се одбегнуваат зависно од ситуацијата.
Од сето тоа што го знам со моето образование и работно искуство, вакцинирање од сезонски грипови е препорачано за луѓе со автоимуни заболувања, посебно ако се имунокомпромитирани од зимање имуносупресанти, секако со надзор на професионално лице и регулирање на имунотерапијата од случај до случај. Ризикот од инфективните заболувања го надмашува ризикот од вакцинирањето.

Но ете, ја можда патам од комплексот на сезнајко и сум ти дал погрешен совет. Можеби ти имаш повеќе знаења околу оваа проблематика и си ја проучувал повеќе, а ја сум ти дал совет кој може да те убие.
За да избегнеме грешки, би ми било мило да ми објасниш зошто грешам и можеби да научам нешто повеќе за конкретнава ситуација бидејќи и покрај моето медицинско образование и искуство, ја не знам све.

Приложи аргументи и елаборирај, ја само ти кажав мислење, ти пиши го своето.

Чекај сега, прво кажи дали си имунолог, пошто не знам за која струка се работи, не знам од каде да пристапам на муабетов.
Точно е дека вирусите во вакцина се ослабени или лешеви, но спецификата кај мојот синдром е таква да баш таквите предизвикуваат цит.бура која може да е со фатални последици. Зошто е тоа така, не знам. Она што е факт е дека овој, на изглед нормален живот го должам на советите на тој лекар, буквално цела породица па и стариве кога е сезона на грипови, кој настинат, кој 40 температура јас ко алиен се шетам меѓу нив, ништо, никаков симптом, и тоа не еднаш него скоро деценија и пол.

Премногу ме погодува лично, плус смртен случај, плус уште неколку блиски лица до второ колено кои патат од автоимуни синдроми, една драга особа е 20+ години скоро непокретна, не знам дали би можел да елаборирам без емоции, можеби е подобро да баталиме муабетов, not sure :)

Мора да се реагира и апелира на вакви небулози, кои се опасни и по живот пошто нашиов народ е толку лекомислен што верува на секакви глупости, па може да биде од играчка плачка. Така што подобро да се демантира отколку да се залета некој на вакви ,,совети".

Во сериозно општество сајсајд би бил на робија, овде може да изигрува исцелител нажалост :(

Чекај сега, прво кажи дали си имунолог, пошто не знам за која струка се работи, не знам од каде да пристапам на муабетов.
Точно е дека вирусите во вакцина се ослабени или лешеви, но спецификата кај мојот синдром е таква да баш таквите предизвикуваат цит.бура која може да е со фатални последици. Зошто е тоа така, не знам. Она што е факт е дека овој, на изглед нормален живот го должам на советите на тој лекар, буквално цела породица па и стариве кога е сезона на грипови, кој настинат, кој 40 температура јас ко алиен се шетам меѓу нив, ништо, никаков симптом, и тоа не еднаш него скоро деценија и пол.

Премногу ме погодува лично, плус смртен случај, плус уште неколку блиски лица до второ колено кои патат од автоимуни синдроми, една драга особа е 20+ години скоро непокретна, не знам дали би можел да елаборирам без емоции, можеби е подобро да баталиме муабетов, not sure :)

Во сериозно општество сајсајд би бил на робија, овде може да изигрува исцелител нажалост :(
Ја сум лабораториски биоинженер и помеѓу другите работи за кои сум обучен, спаѓа и имунологија и микробиологија, имам познавања од производство на вакцини, имунолошки и микробиолошки лабораториски испитувања, со определено познавање на патологијата. Помеѓу другите работи што сум ги работел, имам и работно искуство на Инфективна клиника.

Ризикот од цитокинска бура постои кај сите со автоимуни заболувања, а шансите вакцините да поттикнат цитокинска бура е екстремно помала отколку инфекцијата со самиот вирус според сите статистички испитувања и теоретски модели за начинот на кој делуваат вирусите во организмот. Причините поради кои не си оболил од определен вирус подолго време се различни и никој не може да знае кои се, но тоа дека си отпорен на вирусни и бактериски инфекции поради твоето автоимуно заболување никако не се вклопува со моделот за автоимуни заболувања и останатите имунолошки сознанија во науката. Треба да приложиш повеќе податоци и аргументи за да може да зборуваме за ова подетално, но ова е емотивно набојна тема и ако не сакаш, ја не те приморувам.

Вака, ти рипна да зборуеш за тоа кој сум и што сум, сосема непотребно, ја не те нападнав лично, ниту ти наредив да праиш нешто. Ова е форум и секој си го пишуе мислењето. Кога веќе зборуваш за праење зулуми поради незнаење, ти комлетно го правиш истото со тоа што го пиша ова, алудирајќи дека луѓе со автоимуни заболувања се отпорни на инфекции од вируси и бактерии.
Ако имаш автоимуно заболување контакт со секој патоген предизвикува бура од реакција на имун систем, и се манифестира во зависност од Синдромот. Мене имунолог ми кажа дека барем не треба да се плашам од грипови настинки и остали вирусно-бактериски чуда пошто имун систем ги уништува уште пред да се прошират за да пациентот има симптоми.
Јас не паметам кога последен пат сум имал настинка или грип, мора да беше Бучко на власт тогаш :D
Ако мајка ти за време за кое има Хашимото немала грипови или настинки тоа значи дека нема гајле и од овој вирус, и да го фати, имуниот систем прави карпет бомбинг, но за жал освен она што е потребно да се уништи (патогените) тој си продолжува со бомбардирање на здрави органи и ткива, не може да се запре.

Како и да е, се надевам дека мајка ти се држи добро :)
Не чиниш дека со кажување на такви дезинформации кои не се вклопуваат со медицинските сознанија, ти го праиш истото за што ги обвинуваш другите „лаици“ кои пишуваат овде? Ти ми пиша на мене дека можам да повредам некого со мојот совет (па дури и да убијам!), со два-три прочитани часописи, а ти праиш сериозни штети со ова што го пишуеш. Ти им кажуеш на луѓе со автоимуно заболување дека нема шанса да фатат корона пошто ти немаш долго време фатено вирусна/бактериска инфекција, па ти се причинило дека тоа е поради тоа што твојот имун систем е хиперактивен и/или наводно некој имунолог ти дал такво објаснување. Не мислиш дека со тоа, неодговорно изложуваш на ризик други луѓе со автоимуни заболувања кои ќе си помислат дека можеби и они се отпорни на вирусни инфекции и ќе направат постапки кои може да ги изложат на ризик?

Ич не ти чинеше муабетов. Скроз непотребно. Чинам дека нема ни потреба да го продолжиме.

Ја сум лабораториски биоинженер и помеѓу другите работи за кои сум обучен, спаѓа и имунологија и микробиологија, имам познавања од производство на вакцини, имунолошки и микробиолошки лабораториски испитувања, со определено познавање на патологијата. Помеѓу другите работи што сум ги работел, имам и работно искуство на Инфективна клиника.

Ризикот од цитокинска бура постои кај сите со автоимуни заболувања, а шансите вакцините да поттикнат цитокинска бура е екстремно помала отколку инфекцијата со самиот вирус според сите статистички испитувања и теоретски модели за начинот на кој делуваат вирусите во организмот. Причините поради кои не си оболил од определен вирус подолго време се различни и никој не може да знае кои се, но тоа дека си отпорен на вирусни и бактериски инфекции поради твоето автоимуно заболување никако не се вклопува со моделот за автоимуни заболувања и останатите имунолошки сознанија во науката. Треба да приложиш повеќе податоци и аргументи за да може да зборуваме за ова подетално, но ова е емотивно набојна тема и ако не сакаш, ја не те приморувам.

Вака, ти рипна да зборуеш за тоа кој сум и што сум, сосема непотребно, ја не те нападнав лично, ниту ти наредив да праиш нешто. Ова е форум и секој си го пишуе мислењето. Кога веќе зборуваш за праење зулуми поради незнаење, ти комлетно го правиш истото со тоа што го пиша ова, алудирајќи дека луѓе со автоимуни заболувања се отпорни на инфекции од вируси и бактерии.

Не чиниш дека со кажување на такви дезинформации кои не се вклопуваат со медицинските сознанија, ти го праиш истото за што ги обвинуваш другите „лаици“ кои пишуваат овде? Ти ми пиша на мене дека можам да повредам некого со мојот совет (па дури и да убијам!), со два-три прочитани часописи, а ти праиш сериозни штети со ова што го пишуеш. Ти им кажуеш на луѓе со автоимуно заболување дека нема шанса да фатат корона пошто ти немаш долго време фатено вирусна/бактериска инфекција, па ти се причинило дека тоа е поради тоа што твојот имун систем е хиперактивен и/или наводно некој имунолог ти дал такво објаснување. Не мислиш дека со тоа, неодговорно изложуваш на ризик други луѓе со автоимуни заболувања кои ќе си помислат дека можеби и они се отпорни на вирусни инфекции и ќе направат постапки кои може да ги изложат на ризик?

Ич не ти чинеше муабетов. Скроз непотребно. Чинам дека нема ни потреба да го продолжиме.

Ако мајка ти за време за кое има Хашимото немала грипови

Дакле прашувам. Никаде јас не препорачувам ништо, само прашав каков е односот на Хашимото кон заразните болести кај мајка му на Бланко, откако ми одговори негативно, тоа е тоа, нема што јас да се мешам во тоа.

Ти им кажуеш на луѓе со автоимуно заболување дека нема шанса да фатат корона

Каде тоа сум го напишал да видам? Пишувам дека ЈАС немам шанса, не дека СИТЕ немаат шанса.

Не требаше да пишувам воопшто за синдромов и за приватни ствари, за да си гледаат сеир некои ликови ама прекасно е сега. Имаше докторот хипотеза зошто е тоа така кај мојот синдром но не е важно, според многу статистички модели не требаше ни да се копа гроб за една особа, се излагав и премногу забегав во лични ствари, небитно.

Верувам дека твојот совет беше добронамерен, во никој случај не мислам дека беше со зла намера нит имам причина да верувам во такво нешто, но ќе те замолам да се воздржиш од давање медицински совети на форум.

Те молам не треси глупости барем за вакви сериозни работи. Како можеш да напишеш дека причина за дебелеење на човек со хашимото било зголемен внес на калории и слабо движење?
Ова е апсолутно неточно и може некој да се залета така што апел до сите да го игнорираат. Мајка ми од коски кожа се здебели не знам колку килограми за многу кратко време(што е невозможно да се случи заради зголемена исграна), се додека едвај после не знам колку посети на лекар не и октрија што и било, а баш напротив ептен здраво се хранеше и многу се движеше. Само откако почна да зема лекови почна да и се намалува тежината.

Види вака, дали ти ме познаваш мене и моите кондиции? јас исто така имам хашимото, и немам проблем со слабеење. Ако сакате анегдоти ќе ги споделам и јас.

Друго, дали ќе сакаш да ми пратиш линк од студија која го потврдува ова што го збориш, ако немаш, не ме цитирај, не ме интересираат анегдоти, и ваши мислења за n=1, науката не работи така. Мајка ти, со сигурност почнала да јаде повеќе, само што МИСЛИ дека не јаде повеќе.

Повторно, студија или не ме цитирај. Еве за тебе и другите broscience ликови на темава малце дата,

The hyperthyrotropinemia of obese patients was found to revert after weight loss induced either by bariatric surgery or by hypocaloric diet.[5] Weight loss induces a significant decrease in serum fT3 and TSH levels.[4] It seems that even simple changes of lifestyle, characterized by increased physical activity and improvement in body composition without concomitant changes of BMI lead to a decrease of TSH and fT3.[10] Modification in body composition reduces the state of inflammation, decreases the secretion of cytokines, and consequent worsening of thyroid function This phenomenon further implies that autoimmune destruction of thyrocytes is not responsible for the raised serum TSH, and the changes in thyroid function tests are largely functional.

Long-term CR (caloric restriction) with adequate protein and micronutrient intake in lean and weight-stable healthy humans is associated with a sustained reduction in serum T(3) concentration, similar to that found in CR rodents and monkeys. This effect is likely due to CR itself, rather than to a decrease in body fat mass, and could be involved in slowing the rate of aging.

Six out of the 13 women beginning the study on thyroid replacement medication decreased their dose of hormone replacement medication after the 10-week intervention. All three individuals who decreased the dosages of their medication following the pre-intervention testing made subsequent decreases in their medication dosage in addition to three individuals who decreased their medication dosages following post-intervention laboratory testing. All three of the women who began the study without the use of hormone replacement medication continued without the use of replacement medication as of the final post-intervention study visit.

Screenshot_2.jpg

Горе е датата и доказот дека може и да се слабее, и да се дебелее, воедно самата диета знајачно ги подобрува хормоните во добар дел од случаите. Следен цитат од broscience компанијата, треба да содржи студија која ги демантира овие резултати, во спротивно n=1/ангедоти не ме занимаат.

Последно уредено:
... требаше да продолжите во подтемата „Здравје“ или барем последните коментари околу автоимуната болест конкретно за Хашимото да се префрлат таму, како и да е многу опасно и неисправно е вакво размислување за Хашимото, може да се има различно мислење, но не вака тотално погрешно мислење да создадената антитела при Хашимото, да биде иста антитела при одбрана од други бактериски и вирусни инфекции, тука не зборуваме за хиперактивен имунитет туку за „збунет имунитет“ кој ги напаѓа сопствените ЗДРАВИ клетки мислејќи дека е антиген (вирус, бактерија или било кој антиген влезен од надвор)... (Ботко и Псисајд точно го искажаа своето мислење во постовите)!

... да се има Хашимото и да се зарази со некоја вирусна/бактериска/инфекција тоа би го споредила исто како телото би било нападнато дупло истовремено нападнато т.е. одбранбениот систем (имун), описно би било да истовремено води „две војни“ една класична војна со надворешен непријател (вирус, бактерија), а во исто време и граѓанска војна со внатрешен „погрешен“ непријател т.е. кон свои сопствени здрави клетки што би било дупло оптоварен таков организам (збунет имун систем), а не пак предност да истиот не може да се разболи и да прошета низ „инфективно одделение“!

...ајде да го разгледаме и фактот дека толку време човек со Хашимото синдром ете и покрај околината каде живее другите се инфицираат, а тој не! па добро, кој вели дека има Хашимото?
односно ај да образложиме дека при Хашимото се создава две антители кои циркулираат во крвта, но не било кои, туку точно се знае :

1. Антитела на тироидната пероксидаза (АTPO).
2. Антитела на тироглобулин (АTg)

што нема врска како антитела против бактериска и вирусна инфекција!

антитироидната антитела продира во штитната жлезда и предизвикува уништување или оштетување на ткивото на тироидната жлезда и тоа е тоа ти се дава „Хашимото“ дијагноза!
... но овие две антители иако имиња се поврзани со тироидната жлезда тие можат да се лачат и да се ИМА висока вредност, а да не биде поврзано со штитната жлезда туку со други автоимуни заболувања како витилиго, ( ова е тоа што кај нас почесто не се внимава и веднаш го дијагностицираат присутво на покачена ТПО анитела како Хашимото - поврзано со штитната жлезда).

... и друго недостиг на Вит Д , а да не кажам дефицит и те како делува на покачена ТПО антитела дури и промена на естрогени хормони делува на покачување на антителата, така да не е баш благодарно да само врз база на покачени износ на ТПО антитела да се етикетира пациентот со Хашимото (мое лично искуство)

...друго околу диета т.е. околу дебелење или слабеење или онака нормална телесна тежина, а со Хашимото многу се важни тиреоидни хормони што не се спомнуваат, значи може да се има Хашимото а Т3 и Т4 да се под референтна вредност - хипотироидизам и особата, добива апетит за јадење, ама и не мора може да јаде исто, а сепак да се дебели? зошто? ...зошто не зависи дебелината од внесот на храната туку од метаболизмот на истата (поспоро е) затоа Вори има бранови на студенило и се тресење поради таа нераспределената енергија од спориот метаболизам!

... сега истата таа особа со Хашимото, а со хормоните Т4 и Т3 под нормални вредности хипотиреоидизам поради Х услови (предозирање на внес на готов хормон како лек) преку ноќ вредностите на Т4 и Т3 од намалени вредности скокаат над референтните вредности и таа иста особа со Хашимото од хипо состојба иде во хипер состојба (хипертиреоидизам) и истата таа особа со исто јадење ете ќе почне да слабее, затоа што тука веќе имаме обратна состојба на метаболизмот кој брзо ја преработува храната и ја троши и затоа веќе добиваме ситуација „на слабеење“ со иста навика и количина на јадење, овие проблеми тешко некој ендокринолог да се посвети да толку се следи пациентот и затоа контролите по месец два, ај пола Еутирокс (хормон) ај зголеми, ај намали...ај сега префрли се на Тироксин!

... метаболизмот дали е зголемен (особата ќе слабее), дали ќе биде успорен (особата ќе се дебелее) !
...дали ќе ги чувствува ладните промени и ќе има спор срцев ритам со намалени Т3 Т4 или обратно со зголемени Т3 и Т4, бранови на потење, тахикардично срцебиење како симптоми на хипертиреоидизам, а во двата случаеви си има покачена ТПО антитела со веќе етикетиран Хашимото!

...јас би препорачила на членот Вори да направи една лабораториска анализа на состојбата на Вит Д во органзимот, доколку не ја направил!

Последно уредено:
Не само да тестира витамин Д, цинк, селениум б комплекс + Д3 треба да се суплементира со паузи.

За диетата, не. Калориите се најбитното нешто, отежнат процес да, ама неможност да се ослабе/здебели е мит.

Не само да тестира витамин Д, цинк, селениум б комплекс + Д3 треба да се суплементира со паузи.
За диетата, не. Калориите се најбитното нешто, отежнат процес да, ама неможност да се ослабе/здебели е мит.
... добро нека се докаже ВИТ Д дефицит па после се комбинира!
мене ми е жал што не можам да спомнам една професорка се уште активна во средно училиште( сигурно позната), чист пример колку и се таласат хормоните Т3 и Т4 а има Хашимото, што за 2,3 месеци менува тежина со исто јадење најмалку 20 кг, не можам да ја препознам, еднаш ќе ја видам фит супер тело, да за некој месец не можам да ја препознавам здебелена и потечена, трома, постара....итн ...предлогот да прави почести контроли зборувам секој трети ден на Т3 и Т4 ...ги фативме тие пикови со што се оправда таквата ситуација...али нека биде тоа за друго место и тема!

Види вака, дали ти ме познаваш мене и моите кондиции? јас исто така имам хашимото, и немам проблем со слабеење. Ако сакате анегодти ќе ги споделам и јас.

Друго, дали ќе сакаш да ми пратиш линк од студија која го потврдува ова што го збориш, ако немаш, не ме цитирај, не ме интересираат анегдоти, и ваши мислења за n=1, науката не работи така. Мајка ти, со сигурност почнала да јаде повеќе, само што МИСЛИ дека не јаде повеќе.

Повторно, студија или не ме цитирај. Еве за тебе и другите broscience ликови на темава малце дата,

Горе е датата и доказот дека може и да се слабее, и да се дебелее, воедно самата диета знајачно ги подобрува хормоните во добар дел од случаите. Следен цитат од broscience компанијата, треба да содржи студија која ги демантира овие резултати, во спротивно n=1/ангедоти не ме занимаат.

:pos:
Продолжи да се брукаш дополнително со констатации дека при имање на хашимото пореметување главна причина за дебелеење 30 кила во 20 месеци е резултат на исхраната и физичка неактивност.

:pos:
Продолжи да се брукаш дополнително со констатации дека при имање на хашимото пореметување главна причина за дебелеење 30 кила во 20 месеци е резултат на исхраната и физичка неактивност.
Тироидната жлезда игра улога во целокупниот метаболизам и тоа е факт дека таа е огромен проблем за лицата кои имаат проблем да ја одржуваат во нормала својата телесна тежина.
Има студии кои покажуваат дека и кај здрави лица со правилна исхрана + суплементација на минералите и аминокиселините кои се клучни во креирање на тироидните хормони метаболизмот може да се подобри да троши и до + 900ккал (пример ако нормално трошиш 2000ккал, во најоптимални услови може да догураш и блиску до 3000ккла со иста висина/тежина/возраст).

Е сега кај здравите лица филозофијата околу тироидната жлезда е следната: за оптимално производство на тироидни хормони мора да има доволен внес на јод и тирозин (јод околу 150мцг, а тирозин 25мг на 1кг телесна тежина и ова е за возрасна машка особа), за активација на тироксинот (Т4) во тријодтироинин (Т3) неопходно е внес на селен (околу 200мцг дневно), железо (20мг дневно), цинк (10мг дневно) + омега 3 за транспорт на хормоните на клеточно ниво. Примарно сите овие работи е добро да се внесат од храна, но ако поради Х причини не успевате да ги внесувате во доволни количини, истите може да се суплементираат согласно препорачаните дневни количини за секој суплемент.

Околу трошењето на калориите: не постои човек (без разлика на автоимуните заболувања) кој не може да ослаби, проблемот е колку и каква храна смее и треба да внесува.
Нормално дека за таквите лица нема да важат класичните калкулации, да речеме дека човек со 175cm висина, 80кг, возраст од 30години без физичка активност треба нормално да внесува грубо 2000ккал за да ја одржува својата тежина (отприлика само BMR се околу 1750ккал), за разлика од него лица кои имаат проблеми од типот на проблемите со: тироидна жлезда, дијабетес, Кушингов синдром, оштетување на метаболизмот поради високи количини на кортикостероиди, анксиозност, депресија, проблеми со спиење, задржување на големи количини на течност и тн би внесувале далеку помалку калории.
Границата на калориите кај ваквите лица може лесно да се најде откако ќе се стабилизира состојбата со терапијата која му е препишана и тоа со мерење во различен период од денот и броење на калории во 2-3 недели. Доколку сеуште покачува килажа, ќе намалува калории постепено се до моментот кога ќе се најде оптималниот внес со кој би се одржувала телесната тежина.

Друга работа е и од каков тип на храна се внесуваат тие калории, лица со вакви заболувања можеби им е најпаметно да си се префрлат на вегетаријанска исхрана и да расчистат засекогаш со шеќери, благо и храна богата со заситени масти + колку што дозволуваат здравствените услови да се активира што е можно повеќе со физичка активност (пешачење, велосипеди, пливање и тн).

Лесно нема да биде во никој случај (особено кај женски може да мора да внесуваат и 500-700ккал дневно што е практично еден нормален оброк за цел ден), али јбг изборот е или тој или од прекумерна килажа да направат и други дополнителни здравствени проблеми.

Околу трошењето на калориите: не постои човек (без разлика на автоимуните заболувања) кој не може да ослаби, проблемот е колку и каква храна смее и треба да внесува.

Друга работа е и од каков тип на храна се внесуваат тие калории, лица со вакви заболувања можеби им е најпаметно да си се префрлат на вегетаријанска исхрана и да расчистат засекогаш со шеќери, благо и храна богата со заситени масти + колку што дозволуваат здравствените услови да се активира што е можно повеќе со физичка активност (пешачење, велосипеди, пливање и тн).

Spot on, бтњ целиот пост ти е супер, само со јодот би бил внимателен, кај хашимотов тироидитис може да направи беља, цинк, д3, б витамин, би биле доволни, имај на ум дека обичните луѓе се алергични на суплементи (не сакаат да зимаат мислат дека се штетни) па така и 3 ако протнеш добар си, затоа кратка листа направив иначе знаеш дека јас и ти би иделе all in :D

Spot on, бтњ целиот пост ти е супер, само со јодот би бил внимателен, кај хашимотов тироидитис може да направи беља, цинк, д3, б витамин, би биле доволни, имај на ум дека обичните луѓе се алергични на суплементи (не сакаат да зимаат мислат дека се штетни) па така и 3 ако протнеш добар си, затоа кратка листа направив иначе знаеш дека јас и ти би иделе all in :D
Само една работа, тоа што го пишав погоре се однесува на здрави особи, за луѓе со нарушување си треба испитување и терапија од специјалист. Згора на тоа јодот може во голема мера да биде внесен и преку храна, не мора да го суплементираат, еве од тоа што сум вадел во моја документација кои секојдневни продукти ги имам наброено за јод: јодирана сол (варира), млеко (100мл) 20-40 мцг, на 100 гр јогурт 30-70 мцг, 1 јајце 15-20мцг, сирење 100гр околу 30мцг, сардина 100гр околу 50мцг, риба просек по 50-70мцг на 100гр, месо (пилешко, свинско) околу 10мцг на 100гр, јаткасти плодови 10-20мцг, леб на една кришка околу 5мцг).

Реално јас внесувам обавезно мин 3 продукти од листата на дневна основа и не сум имал потреба никогаш да суплементирам јод.

Верувам дека твојот совет беше добронамерен, во никој случај не мислам дека беше со зла намера нит имам причина да верувам во такво нешто, но ќе те замолам да се воздржиш од давање медицински совети на форум.
Нема сигурно ти да ми кажеш што треба ја да пишуем на форум, а што не. До сега, ќе објаснеше сто пути за тоа како вакцината може да те убие, а притоа немаш гајле од вируси (каква ноторна глупост е ова) и што не ваља со тоа што го кажав, да имаше да кажеш нешто паметно. Ама немаш, тресеш глупости пошто си лаик и не разбираш што зборуеш. Ако сакаш на вакво сељачко ниво да го сведеш муабетот, зборуеш со некој што бил првенец на генерација на Фармацевтски Факултет, работел ко демонстратор на факултетот и има медицинска/лабораториска пракса. Нашата фела се тие што ги дизајнираат вакцините, ги прават сите фармакокинетички и фармакодинамички испитувања, вклучувајќи ги сите фактори од медицинската хемија, така да ќути. Имаш фурни леб да јадеш за да зборуеш со мене за медицина и да ми кажуеш ја што треба да зборуем, а што не. И сеа, секако, откако се изглупира, ќе рететираш и ќе фураш argumentum ad passiones. Така иде тоа. Бркај работа и не се праи паметен кајшто не ти стига чергата, серко еден.

Нема сигурно ти да ми кажеш што треба ја да пишуем на форум, а што не. До сега, ќе објаснеше сто пути за тоа како вакцината може да те убие, а притоа немаш гајле од вируси (каква ноторна глупост е ова) и што не ваља со тоа што го кажав, да имаше да кажеш нешто паметно. Ама немаш, тресеш глупости пошто си лаик и не разбираш што зборуеш. Ако сакаш на вакво сељачко ниво да го сведеш муабетот, зборуеш со некој што бил првенец на генерација на Фармацевтски Факултет, работел ко демонстратор на факултетот и има медицинска/лабораториска пракса. Нашата фела се тие што ги дизајнираат вакцините, ги прават сите фармакокинетички и фармакодинамички испитувања, вклучувајќи ги сите фактори од медицинската хемија, така да ќути. Имаш фурни леб да јадеш за да зборуеш со мене за медицина и да ми кажуеш ја што треба да зборуем, а што не. И сеа, секако, откако се изглупира, ќе рететираш и ќе фураш argumentum ad passiones. Така иде тоа. Бркај работа и не се праи паметен кајшто не ти стига чергата, серко еден.

Какво црно кажување што да пишуваш, чисто те замолив да не даваш мед.совети на анонимен виртуелен форум пошто е крајно неодговорно. За ноторни глупости кај мајка ти тоа, со мене не. Кој си бе ебан курац ти да ми девалуираш деценија и пол болно искуство и цела дисциплина која треба за да човек има нешто налик нормален живот? Дал си нормален? Тоа што немам мака од патогени преку симптомите на истите не значи дека реакциите изостануваат, само не се оние на грип, настинка итн. него нешто сосема друго, не е важно.

Ти им кажуеш на луѓе со автоимуно заболување дека нема шанса да фатат корона
И каде е тоа да видиме? Каде тоа го тврдам, од вчера до денес не го изнајде?!

Спиновање дека сум тврдел небаре дека луѓе со автоимуни смеат да се лапаат со коронаши ко Љубе лигавиот, е она што не е во ред. Лажеше дека сум загрозувал народ со такво тврдење.
Ти го сведуваш муабетот на сељачко ниво, и навредуваш без потреба.
Знам, знам ти си ги прочитал мнозинството медицински трудови на тема имунитет па сеа владееш, кинеш :) веројатно си постојано баран на Џонс Хопкинс али ете...

Сакав да споделам лични искуства ради тежина на муабет али ај, џабе тоа.
Ова е од 2 мин. срч.
Possible Mechanisms for Post-vaccination Reactive Arthritis

Можеш да најдеш ако сакаш еден куп материјал ама сеа ќе напраиш smokescreen со првенец на генерација муабет, нема проблем.

The vaccines most often connected with the occurrence of reactive arthritis (either isolated or as part of systemic RA) are HBV recombinant vaccine and rubella vaccine. Individuals genetically prone to develop autoimmune illness (namely carriers of HLA-DR1, DR4, DR6, or HLA-B27) are more likely to contract post-immunization arthritis.

И? Сеа? Дипломата?

Јас сум носител на еден од наведените. И според имунологот, на кој избирам да му верувам пошто не погрешил во терапиите, може да има и фатални последици поради извесна реакција на извесен дел од телото кој притиска на друг и така. Али моја грешка е што фатив да се објаснувам, ум за друг пат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom