Родителите пречка на младите таленти

• Креатор на темата Креатор на темата maca_kaka'
  • Време на започнување Време на започнување
Мене од дома стално ме терале да тренирам нешто, да одам музичко едно друго, ама јас не сум имала голема желба. Кошарка обожавав да играм и тенис, потренирав и едното и другото, ама немаше некакви услови и се откажав.
Никогаш не ми викале за учење, демек да бидам одлична. Училиштето и сега факултетот се мој обврски, мајка ми знае некогаш да речи „фати книга“ ама не ме малтретира со тоа.
Не мора да значи дека родителите се пречка, сега вака размислуваме бидејќи немаме деца и не знаме како е, но тие ни го сакат најдоброто, не дека родителите се совршени и тие знат да згрешат, ама ненамерно.
Јас имам другарка која одлично свири пијано... па немат никакви можности за таа да напредува. И сама е свесна, дека учењето и` е единствен излез сега...
Ама тоа е нејзино размислување и нејзина одлука.

Не можиме да носиме заклучок дека сите родители би застанале на патот, но кога зборуваме за оние кои би застанале на патот , не треба да се мешат кога детето сака да си го развива талентот, треба да се гордеат со тоа.

ima mnogu vakvi i obratni slucai eve i dva
tatkoto na stif nes bi zarazen od fudbalot i poradi toa sto stif bil nizok go nosel da trenira fudbal a stif cel den zad kukata frlal na kosot pa sega e eden od najdobrite plejmejkeri vo nba za sreka talentot na stif bil mnogu pogolem od tatkovata zelba no ova e eden od poretkite vakvi slucai kade talentot e pregolem dodeka pak ima decina koi seuste ne definirale sto sakaat i ne znaat kade lezi nivniot potencijal pa tuka se roditelite koi imaat golemo vlianie

Се читаш ли што пишуваш?
Како не можам да знам што според мене е вистински талент а што не е?!

добро бе човече цело време објаснувам да ти кажам дека не се гледа така на тоа...но сепак тоа твое мислење твое право...не можиме да се разбериме..поздрав

Порано ептен ме гаѓаше како моите ич не ги боли пенис за моето свирење. Можда и сега не ми е сеедно, но нема да им дозволам да влијаат на сè она што јас го нарекувам сон, желба или слично, колку и да звучи глупаво и излитено.
Тинејџерската контракултура и револт, сепак можат да ме однесат некаде.
Морална поддршка научив да не барам за ништо од нив, само финансиска ми треба...

добро бе човече цело време објаснувам да ти кажам дека не се гледа така на тоа...но сепак тоа твое мислење твое право...не можиме да се разбериме..поздрав
T.e. ti ne mozes da me razberes zatoa sto mojot post go gledas takov kakov sto ti sakas da go vidis :):tv:

Секое дете што сака да биде спортист доколку е доволно паметен ќе се труди многу на тренинзите, НО истотака треба и да учи зошто знаете како е спортот една потешка повреда и после што ќе прави ако е необразован???

па ти сеуште можиш да продолжиш со музиката никогаш не е касно...а за заработка вервај дека многу добро се заработува....ако сакаш можи од кај мене од школо да украдам еден клавир:wink:

Можам да ама да пеам, не би можела секако сега да почнам да свирам, сепак скоро 20 години имам:toe: Сега да дојде некој да ми рече сакаш ли да пееш во бенд одма идам:pos2: сега нема мамо и тато може ли да одам???:smir:

Абе донекаде и влијаат.. можда сум талентиран за гитара ама ете не ми купиле и неможам да видам а и не ми даваат пари за гитара.. сам можда и ќе соберам пари некат..

има икс примери у кои родителите им ја предодредуваат иднината на децата, додека самите деца не го прифаќаат тоа...
има неколку такви од мојата околина...
но на крај краева, не се криви родителите што не им овозможиле на децата максимално да го искористат својот талент... државата е крива зш таква е финансиската ситуација....

има икс примери у кои родителите им ја предодредуваат иднината на децата, додека самите деца не го прифаќаат тоа...
има неколку такви од мојата околина...
но на крај краева, не се криви родителите што не им овозможиле на децата максимално да го искористат својот талент... државата е крива зш таква е финансиската ситуација....

Но не секогаш е причина финансиската страна!
Многу родители се за тоа нивните деца да учат и да завршат високо образование да бидат доктори, правници, економисти... а она за што се надарени спортот, музиката, уметноста да им е само хоби.
Има такви родители со такви сваќања. И не им дозволуваат на децата да го работат она што го сакаат него ги тераат да стават приоритет на науката, а не на она што навистина го сакаат и се талентирани.
Но во одреден момент мора да се одлучи и да се реши дали пример правен факултет или да прифати некоја понуда на добар спортски клуб и активно да тренира. Да биде најдобриот кошаркар и да биде најдобриот студент по правни науки не може.
Родителите имаат и влијание при избор за факултетот на многу лица, иако веќе децата се полнолетни, зрели и способни за сами да го извршат изборот.
А да не зборам за влијанието на родителите на млади години. Пример дете сака да тренира пливање и тоа му е животна желба ама родителите сметаат дека нема просперитет во тој спорт во Македонија и не дозволуваат и не го носат на тренинзи него ете го тераат да спортува фудбал. (ова само примери)
Значи можат да влијаат многу родителите. Децата се премали и незрели и не можат да се спротистават на одлуките на нивните родители.
Родителите иако го сакаат најдоброто за нивните деца сепак можат негативно да влијаат.
Нормално не сите родители, но има такви кои ги спречуваат талентите да се искажат. Причините можат да бидат најразлични од финансиски, до тоа што родителите сметаат дека образованието е најбитно а не спортот, уметноста..., до тоа да ги тераат децата да учат нешто што е нивна желба а не на детето, или мајката сакала да е балерина ама немала услови па ја тера со сила ќерка и да биде балерина иако таа воопшто тоа не го сака него е талентирана за друго итн. Има милион причини.

Има еден куп такви примери. Еден мој другар имаше огромна желба да игра кошарка, ама татко му му рече да не се призанесува многу и да ја фати книгата:toe:

Иста ситуација.. Одсекад сакав глумење.. И идев на драмско и топ беше и све а ме форсираа уше од дете за кошарка.. А за спорт ја со две леви сум.. Сакав или уметничко пошо и да цртам сакам ептен или за понатака глума нешо али се знае на родител муабет - Нема пари кај нас од тоа.. И тоа ти е.. :nesum:

Родителите кои форсираат професија кај своето дете, покрај тоа што му мислат најдобро на своето дете, не сфаќаат дека тоа "најдобро" е засновано на нивните грешки во животот и неостварени амбиции. Па истите сакаат да ги остварат преку децата. Не е мал бројт на случаи кога на децата од мали им се полни главата со "просперитетните" професии, додека нивните желби и таленти се поткопани. На тој начин се обликуваат идни доктори, архитекти, електроинжениери, кои можеби имаат талент за спорт и уметност. Моите родители сакаат јас да учам дипломатија или уатевр таму, како и да се вика тоа... Ама јас им реков дека ако се толку способни и ако ја имаат таа желба, да си го запишат сега и да си го завршат. Јас не сум ничиј џубокс за исполнување желби.

Факт е дека пореметуваат планови многу! Е НЕМОЖЕ СЕ ПО НИВНО ДА Е!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom