Кумановските партизани

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
F

FilipMacedon

Гостин
Темава ја отварам во чест на Кумановските партизани кои загинаа за Македонија
Првин како што е редот за најславниот Христијан Тодоровски Карпош,човек кој загина за Македонија,човек кој беше претставуваше закана за Србите во времето на СХС,а во втората светска војна стана идол на Кумановските борци кои се бореа за Македонија.

Кратко за него
Христијан Тодоровски - Карпош ( роден -Куманово, 3 септември 1921-умрел 7 февруари 1944 Биљача,Прешевско)
Како студент бил член на СКОЈ уште од 1940 година. Поради неговите прогресивни идеи и неговото искрено искажување за Македонското прашање и комунистичките идеали, бил избркан од средното училиште и не му било допуштено да се запише во било кое друго средно училиште во тогашното Кралство Југославија.
Во 1941 учествува во прибирање на оружје и дистрибуција на билтенот "Дедо Иван", кој бил издаван од страна на градската партизанска организација.
Член е на Првиот Кумановски Одред, станува партизан на 11 Октомври 1941 година, потоа член на партизанскиот штаб од Куманово, подоцна се приклучува кон Вториот Јужно Моравски Одред.

Бил убиен од страна на бугарскиот окупатор на7 февруари 1944 за време на нападот на бугарското воено и полициско упориште во с. Биљача- Прешевско.

-Вера Трајковска Которка(Една од најспособните партизани,знаела три јазици Германски,Италијански и Француски,убиена е на Осоговските планини,близу Пониква)

-Потоа Вера Јоциќ(Толку ги мачела бугарите што кога ја убиле во една куќа се плашеле да влезат да проверат дали е мртва)

-Наце Буѓони

-Киро Фетак

-Среќко Пужаљка

-Панче Пешев(исто така многу умен човек,бил музичар и уметник, татко му Никола Пешев по ослободувањето станал градоначалник на Куманово)

-Магдалена Антова(нејзината трагедија е во тоа што била издадена од сопствениот татко кој бил бугарофил,и денес во Куманово се имаме израз антова несреќа )

продолжува

Karposh, po onaa shto go govorat stari Kumanivci, nezaginal od Bugarski kurshum, tuku e ubien od grb, a ubiecot e "nekojsi Cheda iz Matejche",prichinata si ja napishal: претставуваше закана за Србите во времето на СХС. Panche Peshev pred da zagine na 5 juni 1944 e degradiran vo chin i iskluchen od partijata-prichinata e ista. Mara Hristova Naceva,sega DRLJEVIKJ, isto taka edno vreme e vo nemilost na KPJ,prichinata e ista.Inaku taa bila sopruga na Kiro Nacev FETAK. Ima i mnogu shpekulacii okolu toa koj gi izdal odredite,Kozjachkiot i Karadachkiot, prichinata za predavstvoto mnogumina ja gledaat vo sostavot na odredite.

Karposh, po onaa shto go govorat stari Kumanivci, nezaginal od Bugarski kurshum, tuku e ubien od grb, a ubiecot e "nekojsi Cheda iz Matejche",prichinata si ja napishal: претставуваше закана за Србите во времето на СХС.
Panche Peshev pred da zagine na 5 juni 1944 e degradiran vo chin i iskluchen od partijata-prichinata e ista.
Mara Hristova Naceva,sega DRLJEVIKJ, isto taka edno vreme e vo nemilost na KPJ,prichinata e ista.Inaku taa bila sopruga na Kiro Nacev FETAK.
Ima i mnogu shpekulacii okolu toa koj gi izdal odredite,Kozjachkiot i Karadachkiot, prichinata za predavstvoto mnogumina ja gledaat vo sostavot na odredite.

Точно така,проблемот бил што овие ја застапувале идеата на Ченто,а тоа е обединета Македонија.Исто и за Вера Которка е сомнително,бидејќи само таа загинала тој ден кога е убиена на Осогово.

А за тој Чедо баш ке прашам еден современик на Карпош,но чисто сумњам дека ке ми ја каже вистината.

Ima ushte eden interesen podatok.Imeno, partiski komesar na takanarechenata Uzichka Republika bil kumanovecot Chaslav Marjanovikj-tatko na profesorot Djordji Marjanovikj-kogo go strelale chetnicite 1942godina.
ps.neznam dali Mara Naceva e seushte ziva, beshe ziva dodeka jas bev vo Makedonija, mnogu beshe chudno zoshto nikoj ne se obide da napravi so nea interju i taa da progovori za sluchuvanjata pred, za vreme i posle II svetska vojna.

Интересна дискусија, но за жал тешко ќе се дојде до одговорите на поставените прашања.

Ме испровоциравте па сега барав нешто за Мара Нацева на интернет. Од Утрински пробале да ја контактираат (живе во Белград, ако во меѓувреме не починала), но таа несакала да зборува за минатото.

,,Сў во свое време и секој треба да се гордее на својата младост, да го памети убавото, од лошото да извлекува поуки, бидејќи тоа е животот - каков и да е бргу поминува. Зарем јас сум можела да претпоставам дека, по сў што поминавме, сў уште ќе живееме, но тоа е судбината. Сега сум сама во Белград, имам многу пријатели што ме посетуваат, но од мојата генерација сў помалку, тука ми се роднините, кои не ме забораваат, а еве смогнав сили пак да дојдам во Куманово, а којзнае кога ќе биде следното доаѓање", ќе изјави Нацева

,,Многу е тешко да се оценува минатото од оваа сегашна дистанца. Колку што можевеме и знаевме и се оддолживме на татковината. Генерациите и историјата нека оценуваат, нека нў вреднуваат, но секој и секогаш длабоко да навлезе во сите околности и состојби на тоа време во земјава и светот. Јас, многу не се навраќам на минатото, бидејки добро е секој да го носи во своите мисли онака како што самиот го доживеал. Сме биле тогаш, таму и на тие места, сме правеле тоа што сме мислеле дека е најдобро и неопходно за состојбите и за земјата", ќе изјави Нацева.

’Јас сум среќна што дочекав Македонија да ја видам како независна држава, членка на ОН и со перспектива да биде она што е дел од Европа. Има млади луѓе што знаат по кои патишта да го водат овој наш народ и ова македонската држава, која преживеала многу премрежиња во своето постоење, но секогаш опстојувала и ќе опстои. И во мојата осаменост, радоста ме исполнува што ете можеби во сето тоа сите, па и јас сум дала свој придонес.’

,,Тоа што било да не се повтори, ние постарите да веруваме во младите кои се и поучени и повредни и ќе знаат да си ја чуваат, бранат и градат Македонија" - ќе порача народната херојка во разговорот со новинарот Стојан Тренчевски.
http://217.16.70.245/?pBroj=1900&stID=44995&pR=24

vancevtodor, бидејќи гледам дека си запознаен со некои работи од тој период, не е лошо да ни кажеш уште нешто... :)

А, еве кој сака да прочита нешто од комунистичкиот весник ’Дедо Иван’... http://macedonian.atspace.com/knigi/ded_iv.htm

Во весникот стои дека се бореле за заедница на ’јужно-славјански народи’, ги вбројуваат сите републики од Југославија, но и Бугарија...

-Фетка Наскова,исто така опасен партизан,но ја фатиле и ја удавиле во река не се знае точно каде дали во Вардар,или на Матка.

-Боро Менков,еден од малкумина од преживеаните

-Ангел Шајче

-Перо Наков

,,Тоа што било да не се повтори, ние постарите да веруваме во младите кои се и поучени и повредни и ќе знаат да си ја чуваат, бранат и градат Македонија" - ќе порача народната херојка во разговорот со новинарот Стојан Тренчевски.
http://217.16.70.245/?pBroj=1900&stID=44995&pR=24

Mara ne kazala mnogu od prosta prichina, Stojan Trenchevski ne e novinar koj moze da pravi intervju so takva lichnost.
Za potsetuvanje,eden od ludjeto koi ja "izbrkaa" Mare od Kumanovo e Branko Stojkovski-RULE.Fedfebel vo Bugarskata okupatorska vojska, posle vojnata predsedatel na "Sojuzot na borecite" i siva eminencija vo Kumanovo.

ilinden ku-vo 1.jpgilindenski pecat kumanovo.jpgilinden ku-vo.jpg

Во чест на празникот и едно мало освежување на темата :)
elisaveta naskovska fetka.jpg
Елизабета Насковска-Фетка

vera kotorka.jpg
Вера Трајковска-Которка

vera jocik.jpg
Вера Јоциќ

angel sajce.jpg
Ангел Шајче

boro menkov.jpg
Боро Менков

dimce jovcev erebica.jpg
Димче Јовчев-Еребица

продолжува...

Attachments

• vera.jpg
    vera.jpg
    30,5 KB · Прегледи: 8

Истите мотиви, на слики со малку подобар квалитет

Печат на Револуционерна Организација - Куманово

%D0%9F%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%2B-%2B%D0%9A%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE.png
73_pecat1_.jpg

Кумановско востаничко знаме

74_zname1_.PNG

oslobodeno kumanovo.jpg
Ослободено Куманово

done bozinovski.jpg
Доне Божиновски

kiro burnaz.jpg
Киро Бурназ

kiro fetak.jpg
Киро Фетак

magdalena antova.jpg
Магдалена Антова

nace ivanovski budjoni.jpg
Наце Ивановски-Буѓони

pance peshev.jpg
Панче Пешев

pero nakov.jpg
Перо Наков

Продолжува....

Kumanovskite partizani bea vo najgolem broj Srbi i od sigurni izvori nikoj od niv ne se zalagase za Obedineta Makedonija cisto iluzoren poteg koj trebase da dovede do sudir so Amerite i Englezite toa go znaat site i nikoj od tie partizani ne bese ubien od Srbite .

Твојот потег некако ми е чисто илузорен,не постира ништо со што би не убедил дека партизаните од Куманово биле Срби...
Како и да е чудно е србин да го слави Илинден во весникот Дедо Иван,да користи илинденски печати,знамиња...претпоставувам следно што ке напишеш е дека Илинденското востание е кренато од Срби...

Твојот потег некако ми е чисто илузорен,не постира ништо со што би не убедил дека партизаните од Куманово биле Срби...
Како и да е чудно е србин да го слави Илинден во весникот Дедо Иван,да користи илинденски печати,знамиња...претпоставувам следно што ке напишеш е дека Илинденското востание е кренато од Срби...
За тој што беше напишал глупости за Кумановските партизани, да прочита какви биле. Првата страна од списанието што некој претходно го имаше постирано.

http://bp3.blogger.com/_NzpNBfJxkY8/RrbobsRlM9I/AAAAAAAAAdc/4RVPLkrDVmw/s1600-h/scan0002.jpg

Србите стално се замешувале само за да ја држат Македонија и Македонците под контрола. Чест на обичните борци, но конците сепак ги влечел некој друг - оној што се плашел Македонија да не му избега од раце. Секое доаѓање на Срби (партиски комесари, воени водачи...) во Македонија (за време на Војната, но и потоа) и нивната “помош“ не било со добри намери (да помогнат без да очекуваат нешто за возврат) туку да ја држат борбата и власта на Македонците под контрола (исто како песовите што го чуваат стадото и го насочуваат во саканата насока - право на стрижење или колење, тоа на песовите ич не им е важно - тие нивната работа си ја извршуваат одлично, дури и се грижат и го чуваат стадото, но за интерес на своите господари).
На Македонците сосема добро им одела војната и без Српски инструктори, дури и подобро им одела без нив.

Сервот ќе биде баниран од темава поради константни офтопици, провокации и омаловажување на македонските партизани.

Сите други вратете се на темата.

Темава ја отварам во чест на Кумановските партизани кои загинаа за Македонија
Првин како што е редот за најславниот Христијан Тодоровски Карпош,човек кој загина за Македонија,човек кој беше претставуваше закана за Србите во времето на СХС,а во втората светска војна стана идол на Кумановските борци кои се бореа за Македонија.

Кратко за него
Христијан Тодоровски - Карпош ( роден -Куманово, 3 септември 1921-умрел 7 февруари 1944 Биљача,Прешевско)
Како студент бил член на СКОЈ уште од 1940 година. Поради неговите прогресивни идеи и неговото искрено искажување за Македонското прашање и комунистичките идеали, бил избркан од средното училиште и не му било допуштено да се запише во било кое друго средно училиште во тогашното Кралство Југославија.
Во1941 учествува во прибирање на оружје и дистрибуција на билтенот "Дедо Иван", кој бил издаван од страна на градската партизанска организација.
Член е на Првиот Кумановски Одред, станува партизан на 11 Октомври 1941 година, потоа член на партизанскиот штаб од Куманово, подоцна се приклучува кон Вториот Јужно Моравски Одред.

Бил убиен од страна на бугарскиот окупатор на7 февруари 1944 за време на нападот на бугарското воено и полициско упориште во с. Биљача- Прешевско.

-Вера Трајковска Которка(Една од најспособните партизани,знаела три јазици Германски,Италијански и Француски,убиена е на Осоговските планини,близу Пониква)

-Потоа Вера Јоциќ(Толку ги мачела бугарите што кога ја убиле во една куќа се плашеле да влезат да проверат дали е мртва)

-Наце Буѓони

-Киро Фетак

-Среќко Пужаљка

-Панче Пешев(исто така многу умен човек,бил музичар и уметник, татко му Никола Пешев по ослободувањето станал градоначалник на Куманово)

-Магдалена Антова(нејзината трагедија е во тоа што била издадена од сопствениот татко кој бил бугарофил,и денес во Куманово се имаме израз антова несреќа )

продолжува
-----------------------------------------------------------------------------------------------
-Во многу книги ,поточно во сите што ги имам за загинувањето
на Вера - Оливера Јоциќ , никаде го нема твоето тврдење,
те молам објасни од кај ти се тие податоци,(или невистини)
Има повеќе сведоци за овој случај,но и песната“очи“е вистината.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
За Магдалена Антова ( првата партизанка загината во Н.О.Б.)
исто не се сложувам,од каде и кој ти се тие податоци.
Мислам дека е јасно докажано кој ги предаде кумановските
партизански одреди.Подоцна ќе надополнам уште.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
И за другите наброени партизани ќе напишам друг пат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom