Srbite na severeno Kosovo imat oruzje i imat moznost da se branat, a i ovoj pat amerika i nato nemat da vlezat vo konfliktot i nitu veruvam deka srbija i rusija bi sedela so skrsteni race da se napravi oluja nad srbite vo severno Kosovo.
A kako sto znaeme albancite se totalno nesposobni da izvrshat nekoj voen plan bez zapadna podrska.
Та преку таквото ми е од политички аналитичари кои што си градат мислење според рекла-казала и кафански муабети.
Ти бе, мрфут еден, стварно мислиш дека Русија и Америка ќе се пердашат меѓусебе за Македонија/Србија/Косово/Албанија/Грчка или кој и да е друго на балканов? До толку си улав па да не го сфати тоа досега дека балканов е само марионета и кој како стигне епка по малце...те тука те таму?? Гледам колку Русија ги сака славофонските земји, та мед и млеко тече таму.
Русија си има кризни региони, Осетиго или Осетија (како ти одговара) Америка си го има Косово...Едниот кога ќе чепне по манџата на другиот, и двајцата гладни ќе останат, и тие тоа го знаат.
Што се однесува до темата, заборавате една работа. Читам тука кантонизација не знам ти што...Во Косово уставот веќе им е двојазичен, и српскиот јазик им е официјален јазик заедно со албанскиот. Така да...не знам чуму толку дискусија правите за нешто што веќе постои.
Е сега, ако некој (Србија) настојува да по секоја цена северно Косово се отцепи од Косово, и се припои кон Србија, тогаш не само Македонија, туку целиот Балкан ќе биде на жар...Република Српска, Војводина, Црна Гора, Косово, Прешево, Бујановце, Скопје, кај и да се вртиш.
Ако Србите потегнат иницијатива по секоја цена да имаат етнички граници, тогаш ок, можеби и со војна ќе се нацртаат тие етнички граници. Тогаш...цел балкан ќе се прецртува и не го кажувам тоа како закана или курчење туку како реалност. Дека ништо на балканов никогаш не било "етничко" (иако повеќето тоа го посакуваат) па да денеска некој да потегне таква инцијатива. Тој што ќе ја потегне, ќе губи самиот...
А ти ТМРО, на тие србите од Косово кои биле толку наоружани, побратимите твои словени, те молам кажи им само нека не се изнервираат, дека слушав како за 24 часа пепел ќе не правеле сите, та дури до Охрид ќе стигнеле...немој жифти мене, и кафе и локум ќе им даеме, само тоа чифтето нека не го напунат со барут...не за друго, повеќе ќе пишти отколку штета што ќе напраи..