Знамето на т.н. грчка Македонија...

• Креатор на темата Креатор на темата Solid
  • Време на започнување Време на започнување
Без Македонија Гејците се никој и ништо... имам читано дека и “грчките“ богови не се гејски...

Без Македонија немаат ништо, само таму неколку мали градови државички кои се тепале меѓу себе па се миреле па пак се тепале... :pos2::pos2:

ај кај да е ќе си го вратиме старото знаме

Еден пријател кој работеше во военото разузнавање на ЈНА, ми кажуваше дека 16-кракиот симбол претставува всушност “Ружа на Ветровите“, односно симбол кој го има на секоја топографска карта и ги покажува страните на светот, а како поинаку ако не како сонце, затоа што според сонцето ги одредувале страните на светот (магнетната игла не била позната). Според многу мислења тој симбол е еден од најсофистицираните до денес, симбол кој тешко да се смисли и денес, споредуван по својата убавина и едноставност. Античките македонски воини со себе носеле кутивче кое се викало Бусо (buxula - кутиче - box) на кое било изгравирано сонцето кое им служело за ориентација, а внатре имало катран од Афион како прва помош при ранување. Затоа во средината од сонцето е претставена “чушката“ од афион (надворешниот круг е кората од афионот, внатрешниот е засекот кој се прави за да истекува “млекото“, а во самиот центар се “ливчињата“ кои се на врвот од чушката (погледнете одозгора една чушка афион и ќе го видите истиот цртеж). Од името на буксулата, односно бусото (кутичето), денес го имаме зборот Бусола. А грците имаат право на симболот од Македонија, колку што имам право јас на 100 квадратни километри имот на Марс, ама црните Страчки секогаш се кителе со туѓи пердуви.

Еден пријател кој работеше во военото разузнавање на ЈНА, ми кажуваше дека 16-кракиот симбол претставува всушност “Ружа на Ветровите“, односно симбол кој го има на секоја топографска карта и ги покажува страните на светот, а како поинаку ако не како сонце, затоа што според сонцето ги одредувале страните на светот (магнетната игла не била позната). Според многу мислења тој симбол е еден од најсофистицираните до денес, симбол кој тешко да се смисли и денес, споредуван по својата убавина и едноставност. Античките македонски воини со себе носеле кутивче кое се викало Бусо (buxula - кутиче - box) на кое било изгравирано сонцето кое им служело за ориентација, а внатре имало катран од Афион како прва помош при ранување. Затоа во средината од сонцето е претставена “чушката“ од афион (надворешниот круг е кората од афионот, внатрешниот е засекот кој се прави за да истекува “млекото“, а во самиот центар се “ливчињата“ кои се на врвот од чушката (погледнете одозгора една чушка афион и ќе го видите истиот цртеж). Од името на буксулата, односно бусото (кутичето), денес го имаме зборот Бусола. А грците имаат право на симболот од Македонија, колку што имам право јас на 100 квадратни километри имот на Марс, ама црните Страчки секогаш се кителе со туѓи пердуви.

Интересна теорија... но розетата што се појавува во центарот на сонцето, ја има и како посебен мотив... дали е тој истиот?

А за тоа што кажал за правците на земјата... епа... види чичковците во ЦИА што користат. :D

lobbyseal-lg.gif

Интересно нели?:helou:

Makedonija za makedoncite a za drugite...ako ostane mesto u butel :pishtoldz:pishtoldz:pishtoldz

Абе ја незнам зошто уопште се замарате со знамето на грциве :icon_conf
За нив воопште не треба да разговараме зошто сакаат да не уништат и со тоа што не ни го признаваат името а воедно и македонскиот народ и нација ни попречуваат да се развиеме во современа европска земја

Абе ја незнам зошто уопште се замарате со знамето на грциве :icon_conf
За нив воопште не треба да разговараме зошто сакаат да не уништат и со тоа што не ни го признаваат името а воедно и македонскиот народ и нација ни попречуваат да се развиеме во современа европска земја

Не се замараме, само разговараме. А ако не разговараме како ќе им се спротивставиме... :toe:

Интересна теорија... но розетата што се појавува во центарот на сонцето, ја има и како посебен мотив... дали е тој истиот?

А за тоа што кажал за правците на земјата... епа... види чичковците во ЦИА што користат. :D

lobbyseal-lg.gif

Интересно нели?:helou:

Не мора да биде чушка од афион, така сум слушнал така и пренесувам, но и името на афионот : МАК е случајно (?) исто со првите букви од Македонија. Некои викаа дека розетата го претставувала цвеќето Здравец колку што се сеќавам. Каде е вистината кој ќе го знае...

Еден пријател кој работеше во военото разузнавање на ЈНА, ми кажуваше дека ...
images

Античките македонски воини со себе носеле кутивче кое се викало Бусо (buxula - кутиче - box) на кое било изгравирано сонцето кое им служело за ориентација, ..

Бусо ; Buso ; Busola ; Box ; compas

Liddell and Scott's

Suda

bus=to discharge , pour forth , to divide , distribute
bus=mane

Бусо ; Buso ; Busola ; Box ; compas

Liddell and Scott's

Suda

bus=to discharge , pour forth , to divide , distribute
bus=mane

Англиското bus = to discharge, нема корелација со зборот Бокс-Сола (сончева кутија, кутија со сонце), од што се добило бусола. И зборот Бок(с) - кутија, може да има врска со нашето Пик(ање):icon_lol: или со Бут(кање), оти во кутијата нели, се пика, ама не е сигурно.
Вториот збор : bush = mane си го имаме и денес : бушав, разбушавен, буштрав, Бушава планина, во англискиот јазик е грмушка, а како презиме го носеа двајца Американски претседатели : таткото и синот Буш.

Англиското bus = to discharge....
Вториот збор : bush = mane си го имаме и денес...

dvapati e napisan zborot bus,eden e od Sanskrit,drugiot od Tamil,ne se angliski.
angliskiot,kako i makedonskiot e "PIE" jazik i imame mnogu slicnosti,pa taka i bus=bush=bushav
poentata bese deka zborot kutija (box,buso) nema koren vo bas,bus,bes,bos,bis....

zborot buso ima koren od nesto drugo...

bactria_ai_khanoum_small.jpg

Macedonian Star
This mosaic depicting the Macedonian royal symbol was discovered in Bactria (modern Afganistan), the farthermost
regions of the Macedonian Empire.

Pa boite na grchkoto zname se od bavarskite boi prevzemeni..Prviot stranski regent Otto Friedrich Ludwig e od Bavarija, neshto kako sega shto ima vo Bosna i na Kosovo od EU taka i togash...jakite pravat drzava i prakjaat niven personal da napravi infrastruktura. Nego go postavuvaat potpisnicite na grchkata nezavisnost (Anglija, Rusija i Francija) odkako uvidele deka sami grcite ne gi bivalo da napravat drzava.

Kako se povtoruva istorijata..Otto odi vo Grcija so eden cel regiment na bavarska vojska da go polni politichkiot vakum vo Grcija.

Iako Otto neslavno zavrshuva so vrakjanje “vo egzil” vo svojot roden kraj...poshto nemozel da gi zadovoli i ispolni apetitite na grchkite fanatici da se vozobnovi vizantija.

Sepak grcite se poznati za kradenje i adaptiranje na tugji kulturi i likovi taka imalo isto so Otto (po grchki Oton) drahmi...

Makedonskoto sonce ne go lichi i ja gubi simbolikata na plava pozadina...toa ti e pak eden dokaz za gubenje na smisla...to ti e bolen fanatizam

Еј луѓе нели зборувавме дека Баварците нешто имале веза со создавањето на Гејската држава (кралот Ото)?

Епа видете што има во центарот на оваа Гејско знаме. (1833-1862)
State_Flag_of_the_Kingdom_of_Greece_%281833-1862%29.png

Баварското знаме...
800px-Flag_of_Bavaria_%28lozengy%29.svg.png

...

Инаку на википедија го најдов и ова Гејско знаме...
600px-Andreas_Londos_Flag_1821.svg.png

Кој бил веан од еден Андреас Лондос.
На википедија пишува дека бил роден во местото Vostitsa, но кога ќе се линкува дава место по име Aigio.

Дали некој знае кој бил овој?
Линк до Википедија.

http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=964572&postcount=45

Па не знам дали некој ми го избриша претходниот пост овде или поради друга причина не се постирала репликата кон ДаБеМан.

Тоа погоре е линкот до постот каде спомнав за Грчкото знаме.

eve go Otto bavarecot prv kral na Hell-ass. 1843 koga bavarskite (mirovni) trupi se povlecheni grcite se krenale protiv nego i Metaxas doagja na vlast, koj isto ne izdrzal dolgo. 1862 moral Otto so familijata da bega vo egzil, doma za Bavarija kade i denes e zakopan i nad negoviot sarkofag pishuva "Kral na Grcija".

Inache deneshnata parlamentarna zgrada shto ja pokazuvaat po vesti e rezidencijata na Otto...vo koja ushte i mebel ima od negovoto vreme.

Inache za negovo vreme i grchkata crkva dobiva avtokefalen status ne poradi nego tuku poradi rusite. Otto kako konzervativen katolik nikako ne sakal da konvertira pa golem del od grchkite fanatici go smetale za eretik. Ova i negovata politika na razdeluvanje na crkvata od politikata predizvikale konflikti poshto pozadi crkvata stoela rusija.

Inache deneshnoto zname e vo upotreba od 1978 do togash bil beliot krst
na sina osnova koj vo pochetokot go imal bavarskiot shtit so krunata...

Znachi niv im nametnuvaat zname koe go izbiraat po osnova na religiozen fanatizam koe vladee vo toj period a ne nekoja tradicija od nivnoto postoenje...za boi koristat boi od nivniot prv kral, bavarskite.

koga se sporedi so nas i pokraj socijalizmot imavme sonce vo grbot, imame sonce vo himnata, imame i deneska sonce... iako nametnato uspeavme taa tradicija da ja prodolzime.

Attachments

• OtonIdeGrecia1865.jpg
    OtonIdeGrecia1865.jpg
    111,9 KB · Прегледи: 1

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom