Светска економска криза

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување
Абе знам првиот пакет беше 700 милијарди.Демек го зголемиле на 7700 милијарди.:toe:Можно е кокошкана да помешала некои работи.

Зоки тебе те гледам како многу превртилив, сакаше лозје, сакаш киви, малини... брате ако незнаеш ништо за земјоделие, мој совет.. ОТКАЖИ СЕ... не е буцни прачка пии вино...

Pere prasuvam sto e naisplatlivo imam iskreno milion idei a nekoja ce moram da ja ostvaram na prolet ...

Za stanovite eden tuka napisa deka imame mnogu golem priliv od stranstvo e da ima ama Germanija ja zafati kriza toa javno go priznaa a Germanija e dvigatel na razvoj vo toj region primer da ti ragotis zo zemlja kade gledas deka premierot kazuva deka ce nastapi teska godina za stopanstvoto ce ima otpustanja itd dali ti ce investiras vo stanovi ???
Zosto pisuvam za Germanija pa tuka imame najvece rabotnici sto ni nosat devizen priliv

Потрошувачката моќ на Американецот стагнираше во последниве 20 години. А токму во овие 20 години они се турија од трошење. Што не би било лоша стратегија само по себе, доколку целата политика не ја вртеше машината така што да дојде до заглавување. Кредитите за куќи беа последната капка, затоа што се останато беше на кредит и претходно.
Генералното правило е дека репартицијата на добивките би требало да биде 70-30. 70 посто да оди во плати. Фактот што куповната моќ на Американецот не е зголемена воопшто доаѓа од тоа што толкава дистозија во процентите се има случено што во моментов е нешто како 60-40. економија која те стимулира да потрошуваш а не ти ја зголемува платата и покрај тоа што има реални можности за тоа е осудена на пропаст. Тука би го лоцирала почетокот на кризата. А после доаѓаат банките и целата машинерија.

Иначе, Исланд падна... Ај да нагаѓаме кој е следен? Ирска?:)

Потрошувачката моќ на Американецот стагнираше во последниве 20 години. А токму во овие 20 години они се турија од трошење. Што не би било лоша стратегија само по себе, доколку целата политика не ја вртеше машината така што да дојде до заглавување. Кредитите за куќи беа последната капка, затоа што се останато беше на кредит и претходно.
Генералното правило е дека репартицијата на добивките би требало да биде 70-30. 70 посто да оди во плати. Фактот што куповната моќ на Американецот не е зголемена воопшто доаѓа од тоа што толкава дистозија во процентите се има случено што во моментов е нешто како 60-40. економија која те стимулира да потрошуваш а не ти ја зголемува платата и покрај тоа што има реални можности за тоа е осудена на пропаст. Тука би го лоцирала почетокот на кризата. А после доаѓаат банките и целата машинерија.

Чекај чекај.. ова е прво објаснување од ваков калибар, и дефинитивно најкомунистичко што сум го читнал... што не значи дека можеби нема основа, затоа...

Дај извори за процентите, и на што поточно мислиш, т.е на која категорија, национален доход слично...
имаш графици нешто, линкови било што..

она што го разбрав е дека уствари процентот од национален доход профити-VS-плати е неповолен, поточно -индиректно- обвинета е нееднаквоста за кризата ?

Во сабота полагам и немам време да се заангажирам сега за да најдам точни податоци, еве неколку графици, колку за да доловам на што мислам.

image005.gif

salaire_minimum_evolution.png

consumer_loan.jpg

f0324-01.gif

edit: Бива ли да сум толку кретен и да не ги ставам сите графици што ги најдов бе?:)
Допуна:

household-spending.gif

debt-chart.gif

fed-budget.gif

Во сабота полагам и немам време да се заангажирам сега за да најдам точни податоци, еве неколку графици, колку за да доловам на што мислам.

fed-budget.gif

OMG Gief fiscal stimulus!

Како ќе пропадни светот инаку, од брочој.... не знам кој се осудува да купува американски обврзници...
ако направат како што и планираат, масовен фискален стимулус, рачунај ова во недоглед ќе отиди.. е тек после можиш да очекуваш масовен државен default:. ќе речат америте пу пу не важи не враќаме парата...

или како што рекол Тобин, "Шо се секирате за дефицитот, долари борчиме ние, ние ги печатиме доларите"... printing press

damn не можам да најдам од mises.org едни јаки графици.. многу убаво наредени...
вака нешто се...
1. каматни стапки на фед од 90та до 2007 - покажува дека после 2001 драстично се намалени и така се држени скоро до почетокот на 2007, кога се пак зголемени -
2. кредити на банките -имаат некое ниво до намалувањето на каматните стапки 2001, после тоа драстично се зголемуваат, за во 2006/2007 нагло да опаднат поради зголемените кам. стапки и кризата, дури и ако ја исклучиш кризата пак опаѓаат како резултат на високите кам. од ФЕД
3.цена на куќите - од некаде 2002-03 почнуваат да растат нагло се повеќе и повеќе се до зголемувањето на каматните стапки 2007, кога почнуваат да опаѓаат....

Финтава е, БУМ намалени каматни стапки 2001-2006 > повеќе кредити 2001-2006 > поскапи куќи 2001-2006 > како резултат на двете претходни дополнителниот кредитобарател со се полош и полош кредитен рејтинг и долгорочна способност за плаќање, и единствено обезбедување на таков кредитобарател му е куќата .... БУСТ страв од инфлација (Која веќе почна да се појавува) 2006-07 > зголемени каматни стапки од ФЕД > намалено кредитирање > намалена побарувачка за куќи > намалена цена на куќи > намалена вредност на хипотеки, и обезбедувања - boooom овој пат не економски, туку финансиски, пропаѓаат банки итн, итн ...

ане можиш да најдиш учество на профит и плати во нац. доход за последните 10тина год ?

Го ставив моето сајтче кое е сеуште во припрема на SEO анализа(демек бесплатно) на еден амрикански сајт шо се бавит со такви работи.На зафрканција го ставив и мојот мобилен.После 2 дена ми се јавуват некоја типка од Феникс,Аризона.Си напрајвме муабетче онака за сајтчето,и така.на маил ми пуштија SEO предлог(нормално со цени ова она).Денес пак ми се јави зечицава.
Шо ми е поентата.Па ако дошле до моето сајтче да им е толку значајно да ми се јавуваат секој ден тогаш стварно Америка е у тешки говна падната.:)

Se otide u pm mislev deka ova nema da se sluci i sto sega ??? vo koja valuta e najsigurno da se cuvat parite ???

Натамошен пад на вредноста на еврото

И покрај намалувањето на основната камата на Европската централна банка (ЕЦБ) вредноста на еврото во однос на доларот и другите посилни валути натаму паѓа, оценуваат експертите на американскиот “Ситигруп”

да процениш до кога ќе паѓат еврото,да си купиш едно 10 000 евра и чекај да скокнит пак бато...:toe:

злато... во ништо друго.. досега не се има во 2000 години ништо посигурно покажано..

баш и даскалите од факс тоа трубеа по тв..

јас одам да видам колку е..
имам пола грам на http://www.e-gold.com/e-gold.asp?cid=2368490
mhhhm

Го ставив моето сајтче кое е сеуште во припрема на SEO анализа(демек бесплатно) на еден амрикански сајт шо се бавит со такви работи.На зафрканција го ставив и мојот мобилен.После 2 дена ми се јавуват некоја типка од Феникс,Аризона.Си напрајвме муабетче онака за сајтчето,и така.на маил ми пуштија SEO предлог(нормално со цени ова она).Денес пак ми се јави зечицава.
Шо ми е поентата.Па ако дошле до моето сајтче да им е толку значајно да ми се јавуваат секој ден тогаш стварно Америка е у тешки говна падната.:)

i bilo dosadno , a baska i se bendisal akcentot...:)

злато... во ништо друго.. досега не се има во 2000 години ништо посигурно покажано..

баш и даскалите од факс тоа трубеа по тв..

јас одам да видам колку е..
имам пола грам на http://www.e-gold.com/e-gold.asp?cid=2368490
mhhhm

probaj so srebro ..toa ti e zlatoto na siromasnite:) ,......... a i solta ne e losa rabota :)

Island padna,a Grenland baral pogolema nezavisnost od Danska.Na nas jazik kazano,Evropa mu se odmazdi na Island za negoviot antievropski inaet,a Amerika za taa smetka saka da si go zeme Grenland.Sega Island sakal da bide del od Evropa, a Danska nema upateno protestna nota na nikogo.
Kupovnata mok na Amerikanecot ne e promeneta,vo odnos na koj referent?
Vo 2005 godina,nekolku US ekonomski eksperti ja predupredija javnosta za Fannie Mae i Freddie Mac i nivnata tivka kriza,za vo 2008 da odat pod drzavno rakovodstvo.
Ova e ocigledno edinstvena ekonomska kriza koja ja pamti svetot vo koja nikoj ne profitirase.
Te razbiram sto sakas da kazes so kreditite i kukuite.Lani bankite odzemaa dva miliona kuki radi nepodmireni smetki.Godinava benzinot varira za celi 4 dolari.Vo California dostigna maksimalni 5 dolari per gal,a sega vo Nebraska e 1.25.
Dali znaes kolku pari se napolni budzetot so ovie ulavi ceni na benzinot?
Sega US Goverment gi zema glavnite mortgage kompanii Mae i Mac
i toa mnogu "nenadejno" i "neocekuvano"

NEW YORK -- Federal officials unveiled an extraordinary takeover on Sunday of troubled mortgage giants Fannie Mae and Freddie Mac, signaling the most dramatic move to date aimed at shoring up the nation's housing market.

The plan, which was delivered by Treasury Secretary Henry Paulson and James Lockhart, director of the Office of Federal Housing Enterprise, places the twin mortgage buyers into "conservatorship" to be overseen by the Federal Housing Finance Agency. Under conservatorship, the government would temporarily run Fannie and Freddie until they are on stronger footing.

"We examined all options available, and determined that this comprehensive and complementary set of actions best meets our three objectives of market stability, mortgage availability and taxpayer protection," Paulson said.

Both agencies will be open for business Monday morning. Dividends on both common and preferred shares will be eliminated in an effort to preserve capital.

The regulators also ousted Richard Syron and Daniel Mudd, chief executive of Freddie Mac and Fannie Mae, respectively.

In their places, two finance veterans will be charged with restoring the mortgage titans to health. Herb Allison, who has shaken up TIAA-CREF in his eight years as chairman there, will head Fannie Mae. Allison formerly served as vice chairman of Merrill Lynch.

David Moffett, who served as vice chairman and chief financial officer of U.S. Bancorp until early 2007 and then joined the Carlyle Group private-equity firm as a senior advisor, will take over Freddie Mac.

Sega gi imaat kukite,gi imaat parite,a narodot seuste misli deka Amerika e vo kriza.

Не можам ова да не го споделам :vozbud:
f

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

А да и ќе забораев да спомнам.. бејаутов на америве му изнесува колку што се вкупно
-купувањето на лузијана
-муншот
-вкупен буџет на НАСА
-Њу дил
-Маршалов план
-Втора светска војна
-Корејска војна
-Виетнам
итн итн..
е сеа рачунајте збирот на сите овие трошоци е еднаков на трошоците за спасување на компаниите..
(прилагодени за инфлација)
што е многу многу е..

Пред некој ден ми дојде еден меил со ваква содржина:

> Izvadok od "Kapital"-Karl Marx

"Vlasnici kapitala ce kod radnika poticati kupnju skupe robe, stanova
i tehnologije, obvezujuci ih pritom na skupe kredite do razine
neizdrzivosti. Neplaceni dugovi ce izazvati bankrot banaka koje ce se
morati nacionalizirati, pa ce drzava onda krenuti putem koji vodi u
komunizam."

> Karl Marx, 1867.

Бидејќи во овој извадок работите се хирушки предвидени, имам дилема дали овој фрагмент навистина е напишан во Капиталот на Маркс или пак некој само се шегувал со „ставање потпис на Маркс и Капитал“ за да биде поубедливо.
Има ли некој „аналитичар“ на Маркс што може да помогне?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom