Бројаници

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
Ако ги држеле бројаниците да си го задржат вниманието кон Бог значи не биле водени од Светиот Дух.

п.с. незнам од каде знаеш дека додека ги искажувале овие молитви држеле и бројаници?

Извор, живо ме занима, како ТЕБЕ те води Светиот Дух? КАКО го доживуваш Неговото присуство и Неговото водење?

Извор, ти ако не можеше да сфатиш од првите страници, која е намената на бројаниците, и 100 страни да напишеме, нема да сфатиш.
Христијанскиот идеал е да се молиме постојано. Сето друго е оправдување.

ova so brojanicite blage veze nema,poznavam stotici luge sto nosat i mislat deka se ''vernici'' a prasaj go dali cita od slovoto i dali se moli ke ti rece toa e samo za popovite,isto poznavam eden decko sto nosel brojanica a istovremeno bese demoniziran itn..toa kako izgledame ne ne pravi bozjo cedo tuku sto imame vo srceto mislite vo nasiot razum i nacinot na zivot ,ima luge sto odat vo crkva i gi pravat site adeti ama nadvor od crkvata se isti kako i drugite kradat lazat bludstvuvaat ...spasot ne e vo adetite da odis vo crkva i da ostavis edno litro zejtin ili 20den na ikonata tuku e mnogu poveke od toa celiot svoj zivot da go predades na gospoda bez isklucoci i se sto pravis da pravis za negova slava i bozjoto carstvo da dojde tuka na zemjata

ova so brojanicite blage veze nema,poznavam stotici luge sto nosat i mislat deka se ''vernici'' a prasaj go dali cita od slovoto i dali se moli ke ti rece toa e samo za popovite,isto poznavam eden decko sto nosel brojanica a istovremeno bese demoniziran itn..toa kako izgledame ne ne pravi bozjo cedo tuku sto imame vo srceto mislite vo nasiot razum i nacinot na zivot ,ima luge sto odat vo crkva i gi pravat site adeti ama nadvor od crkvata se isti kako i drugite kradat lazat bludstvuvaat ...spasot ne e vo adetite da odis vo crkva i da ostavis edno litro zejtin ili 20den na ikonata tuku e mnogu poveke od toa celiot svoj zivot da go predades na gospoda bez isklucoci i se sto pravis da pravis za negova slava i bozjoto carstvo da dojde tuka na zemjata

Точно, но она со бројаниците има веза. И самиот велиш дека тие верници не знаат, или не сакаат да научат. Ако ја познаваат доволно верата, ќе знаат како да ги употребуваат.

Треба да имаме на ум дека една работа е тоа како е правилно да се рпават нештата, а друга работа е како некој си практикува, што може да биде и погрешно. Тука беа изнесени ставовите за тоа што е бројаницата и зошто и како треба да се употребува, а не како некој од несакање или незнаење не сака да го прифати тоа.

А темата беше: БРОЈАНИЦИ.
Леле Боже, со вакви Јаничари до вчера православни денес нешто друго;баптисти,саботари, јеховисти,изворни христијани....Изгледа кошулата Христова продолжува да се кине и да се кине понатаму. Јуда изгледа не е сам,повторно предавство до предавство,до кога. Дедовците ваши православни а вие во гробот не му давате мир. Плукате по православните за се па и за ова. Крштевање,молитви,храмови,свештеници,
Бројаници....продолжете.....

А НЕ НЕ ДРУЖЕ.........НЕ СИ РАЗБРАЛ

ДО ВЧЕРА БЕА АТЕИСТИ............"ДРУЖЕ ТИТО МИ ТИ СЕ КУНЕМО"....ХАХАХАХА

ИМ ЗАБРАНУВАЛ НЕКОЈ ДА ОДАТ ВО ЦРКВИ ЏАМИИ ...ДРН ДРН ......

ЛАЖАТ ..НЕ БЕШЕ ЗАБРАНЕТО.....ТУКУ ТИЕ СЕ ДОКАЖУВАА КОЛКУ МНОГУ НЕВЕРУВААТ

ИНТЕРЕСЏИИ НЕВИДЕНИ.....УТРЕ НЕКОЈ ДА ИМ ПЛАТИ ЌЕ ВЕРУВААТ ВО ВАНЗЕМАЉЦИ

А ТОА ЗА ДЕДОВЦИТЕ..И ТАКА Е СТВАРНО ....АМА И НЕЕ АКО ВЕЌЕ СЕ ПОВИКУВАМЕ НА НОВИОТ ЗАВЕТ

ПА ГЛАВНО ОБВИНЕНИЕ ОД ЕВРЕИ ПРОТИВ ХРИСТ БИЛО ДЕКА ИМ СМЕНИЛ УКИНАЛ ТРАДИЦИИ ОБИЧАИ ОД НИВНИ ДЕДОВЦИ..........И ПРОТИВ СИТЕ ХРИСТИЈАНИ ИСТОТО ОБВИНЕНИЕ

ДЕЛА 6 - ред 11 до ред 15

ред 11 - Тогаш наговорија луѓе кои изјавија" Го чувме како хули против Бог и Мојсеј "

ред12 -Така ги побунија народот , старешините...........

ред 13 - Донесоа и лажни сведоци........

ред 14- ................И ЌЕ ГИ ИЗМЕНИ ОБИЧАИТЕ................

.
.
.
Инаку баш апостолот Павле вело време кука цвили дека сите негови претци што практикувале религија .....биле уништени ....така што сонот дека било кога ќе се сретне повторно со нив останал само пуста желба ...

Бројаницата служи за духовен чалам. Демек ја бројам, молам, а ти не. Фарисејство од најтежок вид.

Бројаницата ја мислам е педагошка мерка.

Некој како дете научил да брои, друг мора да понаваља цел живот.

Бројаницата ја мислам е педагошка мерка.

Некој како дете научил да брои, друг мора да понаваља цел живот.

Мене воопшто не ме чуди што не разбирате дека суштината на бројаницата е молитвата, затоа што не сте баш многу расположени за молитва. Еве, да видиме што вели вашиот пастор на проповедта за исполнетоста со Светиот Дух на вашата црква

За првите христијани читаме вака: “...беа постојани во... молитвите”- (Дела 2:42).
На овој тест многумина од нас би паднале, а само мал број би го положиле. Ако судиме според тоа што на молитвените часови доаѓаат околу 25 % од оние што горе-долу редовно доаѓаат на неделните боголужби, би заклучиле дека оваа црква е исполнета со Светиот Дух околу 25%. Но сликата станува уште полоша, ако се каже дека обично само 5-7 лица земаат учество на заедничките молитви. Тоа би ни дало исполнетост од само 8-10%.

Уууу, само 5-7 лица????:kesa:Сега запрашајте се колку Дух има во тоа што го пишувате цело време и што се исмејувате.

Ме збуни. А ја ретко се збунуем.

бројаници беше темата?

За првите христијани читаме вака: “...беа постојани во... молитвите”- (Дела 2:42).

Точно така, но не читаме за првите христијани дека си правеле бизнис со некои суеверни бројаници кои наводно им помагале во нивните молитви до Бог.

Како не ви е СРАМ да цитирате библиски стихови за да оправдувате пагански и суеверни идолатрии кои единствено служат за да си заработи црквата малку екстра кеш од суверните нејзини поданици.

Бројаници има и во хиндуизмот и во исламот.

Изгледа постои хронична запоставеност на математиката во светот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom