- Член од
- 24 мај 2005
- Мислења
- 957
- Поени од реакции
- 16
Јас ја напишав граматиката, ама вчера ми снема тоалет хартија па отиде јабана... 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
MSV(support) напиша:Јас ја напишав граматиката, ама вчера ми снема тоалет хартија па отиде јабана...![]()
Misirkov напиша:Весникот "Македониjа" обjавил кратка но многу значаjна вест во 1867 год. дека Димитар В. Македонски и Димитар Христо Узунов почнале да подготвуваат буквар-учебник на македонски.
Имено, по Кримската воjна и по сите промени што настанаа во Турциjа и во односите со Русиjа, сосема легитимно се постави прашањето за училишниот jазик во Македониjа. Oва посебно откако се исцрпени за употреба книгите на Партениjа Зографски, коj по угледот на српско-хрватскиот jазичeн договор во Виена во 1850 година сакал заеднички со Бугарите да нормира еден литературен jазик. Сепак еден таков заеднички jазик не би можел да jа задоволи реалноста, сходно:
"Дваjца од македонските ученици во нашето народно училиште овде составуваат нов еден буквар на македонското наречjе; тие jа повикуваат помошта на сотатковинците за неговото поскорешно издание."
"Македониjа", I, 12, Цариград, 18. II. 1867, стр. 4.
shovinist напиша:досега беха изредени тука много граматики и буквари, писани от македонски б'лгари. Ти какво, доказваш с неграмотните писанија на ср'бското мекере Пулевски, че имало некаква си македонска граматика.
За времето си Пулевски е никој. ја го сравни с Миладинови, Шапкарев, П'рличев и оште много като тјах има. До един б'лгари.
Зашо в југославија сборника на Миладинови "Б'лгарски народни песни" се издаваше под името "Сборник нарордни песни". А објасни като знаеш толкова много ?
nitkov напиша:"TAKA I MAKEDONCIVE SE NAROD I NIVNOVO MESTO E MAKEDONIJA." (str. 49)
"NASE OTACESTVO SE VELIT MAKEDONIJA I MIJE SE IMENUVAME S MAKEDONCI." (str. 26)
"MAKEDONSKIOT JAZIK E NAJSRODEN SO CRKVENO-SLAVJANSKITE KNIGI I TOJ JE STAROSLAVJANSKI." (str. 40)
xexexexexexexexexexexe
nitkov напиша:Patem, Pulevski vo "Slognicata" pravi strogo razgranicuvanje medju srpskiot, bugarskiot, makedonskiot pa donekade i ruskiot jazik. Posebno se odnesuva na razlicnostite medju makedonskiot i srpskiot jazik. Toa se gleda osobeno koga se zboruva za nacinot na obelezuvanje na soglaskite "kj", "dj", "lj" i "nj": "SRBI JU PISHUVAET OVAKE" veli toj posebno za sekojha od niv. Razgranicuvanje pravi i koga objasnuva izvesni zborovi: "(duri) nashinski, (dokle) srpski, (dogde) blg."; ili "pati, nashin. p'ti blg. puta srp."
da, da, za srpski pari pravi strogo razgranichuvanje medju srpskiot i makedonskiot jazik...hahahahahaha
tema na topik je koj sazdade makedonska gramatika. eve jas ti napisal za makedonska gramatika.
mnogo jaki argumenti imash...srpskoto mekere.....hahahahahaa
shovinist напиша:Новакович - Евров/ич/ - Пулевски, последните двама платени ср'бски измекјари и мекерета от п'рвио /с'рбин/