Seavus

• Креатор на темата Креатор на темата Chandler
  • Време на започнување Време на започнување
Добро бе, до коа ќе верувате у приказни за мали деца? toae:

TpH_Bo_OkO напиша:
Декстерче, колку само ти ќе се разочараш....Лесно е да збориш од дома како е добро да работиш во некој таква фирма и колку после некое време ќе си „уживал” и разни други лезети кои, никогаш нема да ги видиш....

И да...незнаеш како стојат работите...И не само во Сеавус...во сите ИТ фирми е така!

Ама чекај...ќе ти дојде и на тебе редот, па ќе те видам тогаш....
Да ама сигурно многу поубаво се поминува и заработува во Сивус(темата е за неа во моментов) одколку да сум амал некаде. Не се вадат којзнае колкави пари, ама сигурно се повеќе од доволни за пристоен живот. Ај направи една рекапитулација на сите приватни фирми во Македонија, каде би ја рангирал Сивус? Ќе влезе во најдобрите 10?

deXterche напиша:
Да ама сигурно многу поубаво се поминува и заработува во Сивус(темата е за неа во моментов) одколку да сум амал некаде. Не се вадат којзнае колкави пари, ама сигурно се повеќе од доволни за пристоен живот. Ај направи една рекапитулација на сите приватни фирми во Македонија, каде би ја рангирал Сивус? Ќе влезе во најдобрите 10?

SEAVUS ке напредува како фирма и ке расте, ама не и вработените.
сосема јасно.
Браос за првите неколку сто се вработија тие вањда го почувстуваа напредокот за кој декстер зборува.

dreamermkd напиша:
Кој за што си учел! Некој вложувал во тебе не знам 4-5-6 години да станеш нешто така да мислам дека ако беше работата за конфекција или некоја кичма-транс немаше да одиш на факултет. Можеше тоа и во работнички универзитет да средиш.

Posto veke me spomna, eve da ti odgovoram, imam jas dosta povisoko obrazovanie od fax, ama toa tebe ne treba da te zasega, toa e privatno moja rabota. I profesionalno ne sum rabotel vo "kicma-trans" firma, toa kolku za informacija, da sme na cisto. A so gordost mozam da ti kazam deka do zavrsuvanje na fakultetot sekoe leto rabotev po 2-3 meseci, raznorazni raboti, i od toa se izdrzuvav barem 6-7 meseci vo tek na godinata, kolku da gi namalam troskovite na roditelite. Ama, neli kazav veke toa e licno moja rabota.
Tezata koj za sto si ucel ne znam kolku ti drzi, iako donekade si vo pravo. I doktorite i voenite lica ucele, pa sto? Kolkava e razlikata vo plata od niv do na primer platata na eden elektro inzener ili advokat? Seto zavisi od toa vo koja firma ke se vraboti licnosta, i platata na pravnik vo sud i vo nekoja privatna firma ne e ista, taka? A za isto ucele, neli? :)
Poentata na muabetot mi bese deka dokolku ne ti odgovara rabotata vo odredena firma, probaj da si pobarass toa sto ti nedostasuva ili misliss deka ti smeta vo rabotenjeto (kako na primer sto spomna prekuvremenata rabota), vo sprotivno vo sekoj moment mozess da ja napustiss firmata.
E sega jebi ga, toa e rizikot kaj nasata drzava, dali i kakva rabota ke najdess posle? I seto toa go znaat rabotodavcite i go koristat istoto.
Ako go procitass mojot post na tema mislam deka se vikase "Otkaz" ke vidiss mnogu dobro za sto ti zboruvam.
Tuka nekade bi bil i odgovorot za Misticen. Da, tokmu taka, ne bese temata koj kolku raboti i da se zalime tuka, samo sakav da spomnam deka ima i mnogu loso plateni profesii vo RM so mnooooogu polosi uslovi za rabota. Sekako deka toa ne treba da ni e reper, i ne smeeme da se bazirame na toa, tuku morame da go barame ona sto e najdobro za nas. Mozebi taka mi zvucese prviot post, ama moeto mislenje i aktivnost se sosema vo druga nasoka. Ovojpat mislam deka ke se razbereme koj sto saka da kaze :)

Sepak, mojata konstatacija za kraj bi bila deka site nie kako mladi lugje (neli na mladite e idninata) treba da se borime za podobri uslovi za rabota, so sto i motivacijata i entuzijazmot bi bile znacitelno pogolemi, za na kraj da se dobie efikasnost, sto neli e cel na firmata za sekoj poedinec vo nea.

Za Seavus (iako imam nekolku licni poznanici tamu koi si baraat druga rabota), smetam deka firmata e seuste vo faza na razvivanje (ete neodamna se preselija vo novi prostorii), i se nadevam deka vo bliska idnina ke se establira na nasiot prostor kako edna mnogu kvalitetna kompanija. Sekako, toa ke bide i moznost za vrabotuvanje na mladi kadri od RM.

deXterche напиша:
Не, секако дека нема да влезе во најдобрите десет...

И да, многу е подобро да имаш работен ден со физички замор кој ќе го преспиеш, прехраниш и одмориш за истите пари отколку што е психичкиот замор и нервози кои остануваат без разлика колку пари земаш....

Верувај дека имам работено работи со двата типа на замор...дефинитивно е подобар физичкиот...Но, тоа не е тема на дискусија...

Врз основа на што ја рангираш Сеавус меѓу 10те топ компании во Македонија?

TpH_Bo_OkO напиша:
Не, секако дека нема да влезе во најдобрите десет...

И да, многу е подобро да имаш работен ден со физички замор кој ќе го преспиеш, прехраниш и одмориш за истите пари отколку што е психичкиот замор и нервози кои остануваат без разлика колку пари земаш....

Верувај дека имам работено работи со двата типа на замор...дефинитивно е подобар физичкиот...Но, тоа не е тема на дискусија...

Врз основа на што ја рангираш Сеавус меѓу 10те топ компании во Македонија?

Леле...кога ке креваш пакети со јаболка и овошје ваљда ке сонуваш и овошје..кога...ке работиш со мозок...прво незнам уопште дали ке сонуваш, или ке имаш кошмари..кога во сон ке дојдеш до заклучок кај ти крашнала програмата
Се согласувам со тебе.Но повторно стојам на истото, мислам дека...Сивус како фирма ке расне, и ке напредува..али вработените таму..не сум баш сигурен..
Па Чекај бе.. ми се јавија еден ден ..ми викаат да те земеме на пракса..е што пракса им викам? па три месеци...онака..по 8 саати? бар јаденје даваат?...и после...3 месеци, дали ке ме примат?...
На крај краева ако фирмата е топ дали ќе чека 3 месеци за да процени дека не те бива?

Едно не ми е јасно, секаде го слушам истиот муабет, АКО има потреба ке останес преку времено (читај: не се плака) па ке работис и некоја сабота и недела?..чекај, ако фирмата е ОК, и ако има "потреба" па вработи уште некој плус човек.
Има забушанти кои..ке сакаат да набијат саати прекувремено..па нема да ја завршуваат работата.
Значи, некој ако не ја завршува работата слободно и смени го: Aма вреднувај го колку работа ке заврши за 8 саати, а не по тоа колку очајно му требаат ебаните 200 еур за да презивее месецот и е спремен да преноќи

На кој јазик се збори во Сеавус Македонски или Англиски,сакам да идам на пракса за Графички дизајн.

interesno e za temava...:
-denovive imav zanimlivo iskustvo so kompanija, nesto kako Seavus-ov ..vo Indija. Tamu ima tolkav napliv na slicni kompanii od bel svet , da Vladata odamna veke im dava kvoti.. Zatoa ovaa doticnava ima samo 5000 vraboteni. Bransa e na amerikanska kompanija vo IT biznisot, koja godinava ke "zavrti" 14 milijardi $.
Na kompanijata ...amerikanskata, Indiskata drzava i odobrila plac so voda, struja i opticka vrska, no zgradata e izgradena od Indiska kompanija i e vo sopstvenost na taa kompanija , a amerikancite ja iznajmuvaat. Vrabotenite gi razvezuva mini-bus kompanija lokalna, zaradi nikakviot javen prevoz, na rabota dobivaat dovolno sendvici i razladena voda, koi gi dostavuva lokalen katering, imaat kartica za tusiranje od 10 minuti vo smena (posle tece ladna voda i pissti biper) i rabotat vo kvazi klimatiziran prostor. Se raboti vo dve smeni od po 8 saati so neplateno prodolzenie od 4 casa :) Znaci dvajca pokrivaat tri smeni. Platata e 1/5 od soodvetnata vo USA. Broadbandot e brz kako molnja, no bidejki struja snemuva sekoi 3-4 casa zgradata ima svoj generator i centralen UPS....
Kjarot za vendorot e ocigleden..so 2 rabotnika pokriva tri smeni, a 10 rabotnika gi plakja kako dvajca vo USA. Inaku fluktacijata na kadri e konstantna i amerikancive imaat postojano interjvjua za novi vraboteni....
ps. da ne praam frustracii ispomnuvam brojki, no ke namignam samo deka indiskata plata e maaaalku pogolemka od onaa koja sum ja namirisal kaj seavus...:).., a mislam deka ne bev nastinat.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom