Правосуден испит

e sea koga ke go izglasaat zakonot mozat da lapnat i nesto drugo! kako ke gi poebat:vozbud::vozbud::vozbud:

а како демек малку лапаат пари?
дај сеа да не се лажеме

Тоа се правила на игра,сегде ги има.Кога се наоѓа начин да се оправда постоењето на невладините организации,комората не треба ни да се споменува во контекст.

Инаку,јас сум про-новиот закон.Суштински ќе ни ја олесни работа.

I sto so statut odluka pak ke go kacat na 2000 pa nekoj ke ja butne na ustaven sud , posle tie pak nova odluka za 2000 evra i taka u krug ...

Do sega taka pravea , ne ebat tie ni zakon ni nisto

a sto sakas da kazes deka nivnata odluka e nad zakonot? se lazes ! kakva odluka i da donesat treba da bide vo ramkite na zakonskite ogranicuvanja.poradi toa i go donesuvaat ovoj zakon znaci licencata nesmee da bide povisoka od dve mesecni prosecni plati toa e otprilika 500 do 600 evra a advokatska komora so odluka moze da ja naprai naprimer 450 ili 550 ili 600 no ne poveke od 600.toa bese dupka vo zakonot ili pravna praznina sto sega zakonski ke bide regulirana i nema da ima prostor za slobodno tolkuvanje!
pozdrav do site sto ja podrzuvaat promenata na zakonot za advokatura!:helou:

Ова е тема која се проблематизира без причина и се става под иста капа со законот за енергетика,единствената спорна точка во пакетот нови закони.

Тој закон е меѓународно неприфатлив и ЕУ го дисквалификува,а овој се сака да се наметне како колатерална штета,за да се бутне целиот пакет и да се соберат политички поени,плус да се одржат клептоманите во позиција да цицаат.
Не.Законот за адвокатура е добар,прифатлив и нема простор за маневар.Добро е разграничено кои ќе бидат промените,тие како такви ќе се имплементираат,дупките ќе бидат пополнети и ќе се оди по законот.

Toa koa ke bide da mi pises :smir:

Ke go protolkuvaat statutot na eden cuden nacin i posle ke ronat uste 1000 evra na ime clenarina ... mozes da im zabranis da nakacat mesecna clenarina ??? Plus taa odluka da ne vlijae retroaktivno nego za novi clenoivi , koja naravnoi ke bide protivustavna ama dur se obori ke VAZI i potoa pak jovo na novo ke se menja li zakon 100 pati ...get real :smir:

Ne mozes da gi sprecis ako sakaat RCKA da najdat , toa se nivni statutarni moznosti koi veruj kucinjata ke gi iskoristat.

Mene mi e zal nepravedno e ama pa im se moze i toa e toa jebiga

Ispod 2000 evra nema da bide do krajot na godinata a ke ja napravat i 3000 a krajnata cel e da se napravi 5000 evra ...mala bara puno krokodila ete to e to

abe edno se zelbite drugo se moznostite! oni moze da sakaat i 10000evra da bide licencata ama malku potesko. a baska kaj se videlo clanarina od 1000evra.toa e nekako nevozmozno.so nivniot statut oni neka si gi reguliraat odnosite vnatre megu niv a so zakon ke gi ogranicat da ne ripaat tolku.baska se gleda koja prosta masa se cim otisle na pretsedatelot da mu placat da ne go potpise zakonot.a poso zakonot ke go potpise za izvesno vreme mozat od zid da se mavaat DZABE IM E SE!:toe::baeh:

ej decki sakam da bidam advokat.. posto ima mnogu pravnici ovde ili barem takvi so se razbiraat vo pravoto objasnete mi posle faks niz koi fazi treba da se pomini se do kraj...nz kako da se informiram posto sakam detali..i koj faks go preporacuvate...fala odnapred...

ej decki sakam da bidam advokat.. posto ima mnogu pravnici ovde ili barem takvi so se razbiraat vo pravoto objasnete mi posle faks niz koi fazi treba da se pomini se do kraj...nz kako da se informiram posto sakam detali..i koj faks go preporacuvate...fala odnapred...

Имаш долг и трнлив пат за да станеш успешен адвокат.
Многу нормално дека треба пред се да завршиш првен факултет. Сега правниот факултет е со 3 години. Потоа треба да земеш и постдипломски од кои едната година е специјализација а другата година магистерските студии. Стажирањето е една од работите која ја практикуваат правниците, зашто ако сакаш да бидеш адвокат мора да положиш правосуден испит, а за да го полагаш треба да стажираш во некоја адвокатска канцеларија. Порано стажирањето беше 2 години сега се планира да се намали на една. По стажирањето учиш и полагаш правосуден испит, порано се полагало и адвокатски но сега тој е споен со правосудниот. И потоа каква среќа имаш дали кај некој адвокат ќе работиш, дали сама адвокатска канцеларија ќе отвориш или адвокатско друштво и сл.
Значи нема теоретски шанси преку ноќ да станеш успешен адвокат. Но се што се сака се може. :smir:

ubavo ti e objasneto od strana na rossonerka znaci da taa e procedurata drugoto ostanuva na tebe kolku navistina sakas da bides advokat.ako toa ti e zelba ke uspees iako ne e bas lesno!
pozdravce:helou:

Само кога ќе ја видам КАЗНЕНО ПРАВО-посебен дел...ми се темни и ми се одвраќа помислата за адвокатура....:wink:

Само кога ќе ја видам КАЗНЕНО ПРАВО-посебен дел...ми се темни и ми се одвраќа помислата за адвокатура....:wink:

abe nemoj da ti se odvraka poso mnogu e extra za ucenje lesno e i interesno!na kolokviumi se pominuva boza barem taka bese kaj kambovski sea neznam kaj koj si ti!:smir:

abe nemoj da ti se odvraka poso mnogu e extra za ucenje lesno e i interesno!na kolokviumi se pominuva boza barem taka bese kaj kambovski sea neznam kaj koj si ti!:smir:

Јас бев кај Каневчев, ама гледам постара си ти, така да во ваша генерација беше многу потешко за учење а да не зборувам за положување. Завршив јас со Казнено во втора година(дипломирав во јуни), а дека е интересен предметот, тоа да, ама сега на постдипломски (ЕКТС) ќе биде пекол, ама ако...доста се излежувавме 3 години.:helou:

Еееее, кривичното го полжив кај Марјановиќ...кога беше тоа....
Општ дел, посебен дел, се тоа заедно, претходно колоквиум кај Тупанчески кој беше тогаш асистент (1998 година)...
4 прашања, две од општ, две посебен дел...колку што помнам...
Сега, се е поразлично...

Јас бев кај Каневчев, ама гледам постара си ти, така да во ваша генерација беше многу потешко за учење а да не зборувам за положување. Завршив јас со Казнено во втора година(дипломирав во јуни), а дека е интересен предметот, тоа да, ама сега на постдипломски (ЕКТС) ќе биде пекол, ама ако...доста се излежувавме 3 години.:helou:

da ti kazam najiskreno mnogu mi e milo so ne gi fativ ovie gluposti so sea na vas vi gi pravat ova 3 plus 2 godini.mislam deka na nas ni bese poubavo i pojasno.sea ova so vi pravat se cisti eksperimenti i toj kredittransfer sistem za nisto ne go biva.ednostavno nemame nie uslovi za takvo nesto bar spored mene.mozebi ke me predomislis ama tesko! pozdravce bez navreda:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom