Донирање на органи

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте ЗА или ПРОТИВ донирање на органи?

• Вкупно гласачи
    87
Гласав за бидејки навистина мислам дека тоа е вистински потег.Ако мене веќе ми дошол крајот зошто да не усреќам некој на кој навистина му е потребен тој здрав дел од моето тело.И онака по болници и мртвачници крадат органи од мртовци,вака бар ќе го имаат мојот благослов.

Јас сум за донирање, без разлика дали се работи за блиска личност или некоја која воопшто не ја знам. Ако нечиј живот зависи од тоа зошто да не помогнам. А тоа за после смртта секако дека сите здрави органи ќе ги донирам и така веќе нема да ми требаат.:pipi:

Toтално за.
Би донирал ако сум жив но исклучиво за близок.
Мртов - нека ги дадат на некој што ке ги користи, don't need'em down there.
Или да станам полнолетен, пишувам некое документче ако прерано ми заврши животов (насилно или не:)) а органите се во топ функционална форма да ги донираат.
Пошо не верувам родителите би го сториле тоа, малце скептици се.
И да, не мислам дека ова треба да е табу тема. Треба да престанеме да бидеме толку себични, земено у глобала.

пиис.

uste da se najde nekoj majcin hirurg sto znae da transplantira i operaciite da gi pravi za pomalku od 100 000e i super! :)

Луѓе ве читам и неможам да поверувам дека имало толку многу добронамерни луѓе,ако сте толку хуманистични и саката виситина да спасите живот , може слободно да се пријавите во центрите за трансфузиологија и да дарувате крв, и таа е орган.Инаку за трансплантација има многу непознати ,прво кога ке се почне од ХЛА типизација па до система на комплеметата па до отфлање на донираниот орган и така ред со ред.Незнам кој е процентот ама не е висок, значи да се успее да се транспланира орган треба да се згоелме бројот на трансплантати.т.е треба органи ...е сега од каде . па се разбира има будали кои возат со немормална работа и ке ги земее од нив.Само да ве прашам што ке мислите , ако имате подпишана согласнот за вашите органи да се трансплантираат и се наогате во критична сосојба од која да кажеме имате 10% шанси да се спасите а 90 да скинете конци ..дали ке ве остават на машиа ониие во КАРИЛ. Дали ке ризикуваат и да ве остават уште 1 ден и да им се уништат на пример 2 бубрега и еден црн дроб или ке го натиснат копчето со ОФФ.

Поздрав

60% од македонските граѓани би донирале органи

Над 60 отсто од македонските граѓани по смртта би ги донирале своите органи на други луѓе. Ова го покажало истражувањето на агенцијата "ГФК-Скоп је", која го направила на барање на здружението на граѓани "Национал на фондација за трансплантација". Според истражувањето, во кое се анкетирани 1.000 семејства во Македонија, дури 22 отсто од испитаниците би потпишале согласност, по нивната смрт, нивните органи да бидат донирани, а 40 отсто одговориле дека, веројатно, би потпишале.
Весна Кузмановиќ, управител на "ГФК-Скопје", вели дека овие бројки по кажуваат оти над 60 отсто од луѓето би ги донирале своите органи и дека тоа е показател за високо ниво на хуманост кај македонските граѓани. Над 50 отсто се изјасниле дека би прифатиле дониран орган, ако им е неопходен, а 68 отсто дека не би барале награда за донираниот орган.
Доктор Владимир Чадиковски, претседател на Управниот одбор на Националната фондација за трансплантација, рече дека сите надлежни мора да преземат мерки да профункционира Законот за трансплантација, кој е донесен уште во 1995 година. Тој објасни дека кадаверична донација на органи по смртта на пациентот е многу ниска, а земјава сe уште нема регистар за доброволни дарители на органи.
"Во Хрватска оваа работа е регулирана така што секој оној што не сака да даруваоргани, кај својот матичен лекар потпишува изјава, која оди во регистарот, со кој раководи Министерството за здравство, и точно се знае од кого може да се земат органи, а од кого не", рече доктор Чадиковски.
Државниот секретар од Министерството за здравство Зоран Стојановски кажа дека во Министерството никој не работи на оваа проблематика, бидејќи допрва треба да формираат посебен сектор кој ќе се занимава со трансплантација и со донација на органи.

Мене овој процент ми е нереален знаејки го народов. Сите се јаки на збор, ама на дело ги нема...

Normalno deka bi donirala,sto kje mi se posle smrt.... a vaka mozat da spasat nekolku zivoti

MK-Airarm ako imas mozocna smrt.. nikoj nemoze da te vrati nazad.. zatoa postot ne ti drzi voda...

Rossonerka, od kaj ti se informaciive? Ni mene ne mi se veruva za %, mislam deka svesta na lujeto kaj nas ne im e razviena i ne se informirani :icon_roll

za nekoj mn blizok bi dal bubreg, a posle smrtta da sekoj moj zdrav organ moze :P

Mislam deka vo makedonija treba da se donese zakon i na sekoj mrtovec, da se izvadat organite koi mozat da se iskoristat za da se spasi drug zivot sto ke mu se na nego i taka ke skapat vo zemja i so niv i bez niv, jas bi dozvolil.

Mislam deka vo makedonija treba da se donese zakon i na sekoj mrtovec, da se izvadat organite koi mozat da se iskoristat za da se spasi drug zivot sto ke mu se na nego i taka ke skapat vo zemja i so niv i bez niv, jas bi dozvolil.

Не може да има закон за тоа.Донирањето на органи е доброволно,секој човек е господар над своето тело и како таков само тој има право да одлучува што ќе прави со него,барем додека е жив,а после неговата смрт одлучуваат неговите најблиски.Јас сум за тоа да се направат и кај нас такви картички,со наша согласност дека после смртта доколку ни се употребливи органите да можат да се донираат.

Би донирала без размислување,на најблиски па и доколку има и таква ситуација и на некој што не го познавам доколку мојот орган би му го спасил животот,а јас можам да живеам без него-секако.
Истото важи и после мојата смрт.

Ti mislis deka ne mze ama vo nekoi zemjiima takov zakon, sto da ne i kaj nas ???

Не би донирал органи после смртта.Каков што ме дал Господ таков ќе отидам кај него.

Site za se e aj da ve vidam posle toa kako ke vi bide so eden bubreg:uvo::uvo::uvo: hellooooooo..ako mozeme so 1 bubreg gospod ne bi ne sozdal so 2,sum protiv toa a posle smrtta moze

Ti mislis deka ne mze ama vo nekoi zemjiima takov zakon, sto da ne i kaj nas ???

Никаде нема таков закон, поточно закон со такви одредби.
Постојат закони за донирање органи каде е објаснето кој може да донира, како, што итн. Но не и дека секој мора да донира.
Нелогично е законски да е одлучи сите граѓани по смртта да ги донираат органите, секако ако се во можност.
Некои не го сакаат тоа, некои сметаат дека тоа е спротивно на нивната религија итн. Плус колку лица дневно умираат, а бројот на потребни органи е мнооогу помал од тој.
Што ќе се случи ако од секој се зимаат органи? Трговија со органи, вишок на органи итн. Плус трансплатацијата на органи се врши веднаш, не може да стојат органите долго време.
Така да тие идеи за таков закон се бесмислени. Не можат да се спроведат во ниеден случај.

А пребарував и пред некој месец и сега за да го најдам Законот за донирање органи кај нас. Никако не можам да го најдам. А читам дека постои тој закон. И сега постои, непостои, го читал ли некој?

прашањево на анкетата не е добро дефинирано и некој може да го свати како шо нетреба..
значи јас го сватив како Дали би донирале орган од вашето тело ПОСЛЕ ВАШАТА СМРТ.. ја гласав ДА...

значи кога веќе ке отидеш на оној свет физичкиот дел од телото ти иде у земја и скапува... па според мене на пример ако имате здраво срце, бубрег или незнам шо и да е... не е на одмет да се донира.. и онака ништо не кошта никој ништо не губи.. единствено може да добие само... не гледам причина зашто некој не би донирал орган.. само има еден мал проблем... ако знам дека тој орган што ке го донирам ке биде ПРОДАДЕН тогаш не е фер... сепак е донација не е пазар нели??? нема смислама, глупо е и многу некоректно на некој да му бараат пари за орган... би донирал и во тој случај не за друго... затоа што на некој му е потребно тоа многу и спремен е да плати и огромна сума на пари... а тоа шо после може да испадне дека е мајмунска работа е сосема друг муабет...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom