Интервју со Зоран Тодоровски

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
мојот став дека едно гомно не пере друго добро го знаеш....

Ako e taka kako shto velish zoshto na "gomnoto" Katardziev ne mu ponudite "tribina" od vash mashtrap.???
No na sekoja laga i se kratki nozete -Katardziev e vash, ne chepka po "zaslugite" na vashite dedovci i vie zatoa ne go chepkate Katardziev.
Toa shto izjavuva deka :

КАТАРЏИЕВ: Да, тоа е точно. И не само Димитар Влахов. Павел Шатев, Панко Брашнаров, Ризо Ризов и др. Меѓутоа, овде тезата е погрешно поставена. Не е работата во тоа дали левицата се определуваше за Србија, а десницата за Бугарија. Тука се мешаат поимите. Практично, ни левицата ни десницата не ја доведуваа во прашање својата бугарска провениенција. Тоа ќе го доведе дури и Димитар Влахов во 1948 година на седница на Политбирото, кога говореше за постоењето на македонска нација, да рече дека во 1931-32 година е направена грешка. Сите тие ветерани останаа само на нивото на политички, а не и на национален сепаратизам.

e nebitno. Bitno za tebe e shto neistrazuva i ne zboruva koj koga i kako se krenal vo borba protiv Bugarskiot fashistichki okupator a so toa ne gi giba vashite privilegii.

EGEJSKIOT DEL NA MAKEDONIJA VO NARODNOOSLOBODITELNATA VOJNA
(1941-1945)

Vo tekot na NOV Makedoncite formirale svoi voeno-politichki organizacii.
Vo 1942 god. Vo Vodensko e formirana Makedonskata antifashistichka organizacija (MAO), vo 1943 god. Vo Kostursko i Lerinsko e formiran Sloveno-makedonskiot narodnoosloboditelen front (SNOF).
Paralelno so niv se formiraat i makedonski voeni formacii: odredot "Lazo Trpovski" (1943), Kostursko-lerinskiot bataljon "Goce" i Vodenskiot makedonski bataljon (juni 1944).
Vo 1944 god. E formirana i Prvata egejska brigada, koja uchestvuvala vo zavrshnite borbi za osloboduvawe na federalna Makedonija.
Za vreme na vojnata Makedoncite uspevaat da gi afirmiraat svoite nacionalno-kulturni vrednosti. Izdavani se makedonskite vesnici: "Sloveno-makedonski glas", "Pobeda", "Sloboda" i dr. Otvoreni se prvite makedonski u~ili{ta, organizirani se kursevi za uchiteli i izdadeni se bukvar i chitanka. Makedonskiot jazik e voveden i vo bogoslu`bata. Makedonskite kulturno-umetnichki drushtva go prezentiraat makedonskiot folklor. Izveduvana e i dramata "Makedonska krvava svadba".

PIRINSKIOT DEL NA MAKEDONIJA VO NARODNOOSLOBODITELNATA VOJNA
(1941-1945)
Makedonskiot narod od pirinskiot del na Makedonija aktivno se vkluchil vo Narodnoosloboditelnoto i antifashistichko dvizenje.
Ushte vo juni 1941 god. Oblasniot komitet na BKP za Pirinska Makedonija zazel stav za oruzena borba, vo shto osobeno istrajal Nikola Parapunov, sekretar na Oblasniot komitet.
Prvata partizanska grupa vo pirinskiot del na Makedonija ja formiral Ivan Kozarev. Taa ja izvrshila prvata antifashistichka vooruzena akcija ne samo vo Makedonija i Bugarija, tuku i na Balkanot. Partizanski grupi formirale i Nikola Parapunov i K. Kantardziev. Poradi brziot razvoj na partizanskoto dvizenje, bugarskata fashistichka vlada prezela represalii protiv golem broj Makedonci - antifashisti.
Vo 1942 god. Se proshiruva partizanskoto dvizenje. Formirani se cheti vo Gornodzumajska, Nevrokopska i Petrichka okolija. Vo 1943 god. Se formirani odredite "Jane Sandanski" i Gornodzumajskiot odred "Nikola Kalapchiev". Odredite prezele nekolku borbeni akcii. Pri krajot na 1943 god. Dvizenjeto pretrpuva udar so ubistvoto na N. Parapunov i A. Pandurski.
Vo 1944 god., partizanskite odredi od Pirinska Makedonija gi formirale IV vostanichka operativna zona i brigadata "Jane Sandanski". Vo 1944 god. Voenite edinici brojno se zgolemile. Partizanskoto dvizenje osven vrskite so komitetite na OF vo Bugarija, odrzuvalo vrski i so dvizenjeto vo vardarskiot i egejskiot del na Makedonija. Brigadata "Jane Sandanski" trebalo da se vkluchi vo NOV na Makedonija, no brzo bila rasformirana i vkluchena vo bugarskoto antifashistichko dvizenje.Reshenijata na Prvoto zasedanie na ASNOM, na koe uchestvuvale pretstavnici od pirinskiot del na Makedonija, bile prifateni od naselenieto vo pirinskiot kraj. Kaj Makedoncite od ovoj del na Makedonija zelbata za obedinuvanje so DF Makedonija bila postojana.Na Prvata legalna konferencija na BRP (k.) na Gornodzumajskata oblast (5 i 6 noemvri 1944) e zazemen stav deka oblasta geografski, stopanski i etnichki pretstavuva nedeliv del na Makedonija.
Uchestvuvajki vo Antifashistichkata vojna, Makedoncite od pirinskiot del na Makedonija se nadevale deka po vojnata bugarskata drzava ke im gi priznae i garantira nacionalnite i politichkite prava.
Kon krajot na vojnata, rakovodstvata na Jugoslavija i na Makedonija zapochnuvaat pregovori so rakovodstvoto na Bugarija za sozdavanje federacija medju dvete zemji (jugoslovenskiot predlog e za pluralistichka, a bugarskiot za dualistichka federacija) i za obedinuvanje na pirinskiot del na Makedonija so DFM.

Непознат извештај на Методија Шаторов - Шарло

Историска, а не партиска вистина

Шаторов беше еден од ретките македонски комунистички кадри, кој во своето досие во Коминтерната по националност се определи за Македонец иако беше член на ЦК на БКП

Подготовка: д-р ЗОРАН ТОДОРОВСКИ

.

"Koga na sevo ova ke go dodadesh i FAKTOT deka i vo Vardarska Makedonija imalo i "SKOPSKI ODRED" koj izlegol na 20 avgust 1941godina.Mnogu raboti stanuvaat jasni ,no samo za onie na koi TITO i SRBOKOMUNISTITE ne im se osloboditeli i dariteli na slobodata vo Vardarska Makedonija."

Normalno be Маќедонцки da nosish reketari i siledzii Todorovski ve sogoluva ja vadi dolgosokrivanata vistina na videlina.
Ti ponudiv jas ke finansiram, napravi analiza na dnevnikot dokazi deka e falsifikat ke te proglasat za heroj mozebi i za skademik.....

а за мојата историја не се секирај..првин ја учам од дома...

Pa i jas toa go zboruvam.
Po se ti samo prenesuvash domashno iskustvo.......

Organizator UDBA -togash dedovcite -denes vnucite.

vancev dosta ne truesh so propaganda na MPO i aman batali go Katardziev temata e za Zoran Todorovski.

vancev dosta ne truesh so propaganda na MPO i aman batali go Katardziev temata e za Zoran Todorovski.

Доста со тоа ’баталете Катарџиев, темата е за Тодоровски’...

Не се дискутира тука дали Тодоровски добро прави ’зетова торта’, па секој сам според својот вкус да си пресуди дали е добра или не... Тука станува збор за нешто повеќе од ’вкус’, се зборува дали нешто е вистина или лага... За да се одреди што е вистина, а што е лага потребно е да се знаат многу работи, дури и повеќе од прочитано неколку книги, затоа е потребно и да се истражува по архив ... Од тоа што сум го прочитал од тебе на темава нема шанси да си истражувал по архиви (немам ни јас), па затоа за компарација со некои ставови на Тодоровски го земаме Катарџиев (погоден, партиски, државен историчар, кој што се наоѓа на ’другата’ страна)... И нормално е да се чудиме како со такви ставови не го прогласите и него за ’бугараш’ и не му припремите една трибина, а посебно е чудно што и тој други обвинува за ’бугараштво’... Преку овој пример убаво се гледа дека не е битна науката (т.е. некои научни ставови), туку е доволно да не си во иста идеолошка матрица за да те наклеветат за ширење на бугараштина...

И веќе 15 страни се изнапишале на темава, а нема никаков доказ за ’лагите и пропагандата на Тодоровски’... Тодорванчев ќе ви постира десетина цитати, а вие ќе му кажете само дека шири пропаганда на МПО, на Михајлов, Бугарија и сл. Со етикетирање не се брани национална историја, доколку навистина се прогласувате за нејзини заштитници, тогаш читнете малку повеќе, па да дебатираме со аргументи, а не со етикетирања...

chlen,edno prashanje do tebe : dali smetash deka Zoran Todorovski trebalo da dozvoli analiza na pismoto od strana na nashi visoki Makedonski istorichari ili ne?

Дозволена е анализа на секој што сака... Дури немора ни да се мачи некој за да го анализира, со купување на дневникот добиваш и CD на кое е се што треба да се анализира...:)

Зарем навистина мислиш дека после цела година како мемоарите се донесени во СК, никој немаше да излезе со доказ за фалсификат доколку навистина биле фалсификат? Но, напротив, погледни неколку страни наназад за да видиш што пиушува Блаже во полемиката со Тодоровски за дневникот, па и за таквите негови ставови... Сега немам време, доколку не ги пронајдеш тие места или не ти се читки, некој следен ден тоа ќе ти го искуцам....

ZAKON ZA NAUČNO-ISTRAŽUVAČKATA DEJNOST

(Služben vesnik na RM 13/96 od 15 mart 1996 god.)

Člen 16

Odobrenieto može da se dade za site oblasti opredeleni kako javen interes vo naučno-istražuvačkata dejnost, osven za naučnite istražuvanja vo oblasta na istoriskiot i kulturniot identitet na makedonskiot narod i nacionalnostite koi živeat vo Republika Makedonija, odbranata i bezbednosta

Дали сега нешто е променето во овој контекст?

Значи ја имаме истата приказна на Тодоровски како бај Лјубчо-сите Илинденци се изјаснувале како бугари што е ноторна лага.Ако ова не е пример за бугарофилство не занам што е. Какви убедливи докази има изнесено Тодоровски-наводна копија од бугарските архиви(а ги знаеме гањовциве кои фалсификатори се) во кои се потпишувал Мисирков и тоа пазете со националност како македонски блгарин, а без притоа да дозволи се испита автентичноста на документот, па уште за тоа и да биде награден:toe:

П.С до кога ке се ставаат погрешни луѓе на погрешни места?

A sakash da kazesh za ova i ne moralo analiza taka?

Значи ја имаме истата приказна на Тодоровски како бај Лјубчо-сите Илинденци се изјаснувале како бугари што е ноторна лага.Ако ова не е пример за бугарофилство не занам што е. Какви убедливи докази има изнесено Тодоровски-наводна копија од бугарските архиви(а ги знаеме гањовциве кои фалсификатори се) во кои се потпишувал Мисирков и тоа пазете со националност како македонски блгарин, а без притоа да дозволи се испита автентичноста на документот, па уште за тоа и да биде награден:toe:

Mora i za ova Branko i SDSM da se krivi.

Напротив, и те како треба анализа и вакви креатури како Тодоровски да се симнат. Погрешно си разбрал. И не се секирај не спомнав дека папата и неговата државотворна партија се криви за ова

Пристапот ти е нелогичен! Ако не те “ заболе“ за судбината на другите...зошто тогаш грижа за ...на пр... Македонците во Пирин и Егеј? Или... тоа го тераш...професионално!
не ме заболе за личните трагедии на други..тоа е разликата мегу мене и тебе..твојата семејна трагедија те направила послаб, да се предадеш и покориш на некој силио надвор од оваа земја, мене појак, гледам да помогнам и одбранам колку можам...суштинаската разлика е што јас

ПРАВАМ РАЗЛИКА ПОМЕГУ ДРЖАВА И СИСТЕМ наспроти НАРОД И ЗЕМЈА!!!!

Можеби и тука е грешката... Не треба историја да се учи дома, затоа што тие што ни ја кажуваат дома не се запознаени доволно со работите... За да ја научиш историјата од дома најпрвин ќе треба да имаш блиски роднини кои што биле дел од значајни настани, организации, партии и сл, а плус да играле и важна улога во сите тие. Но, и да имаш некој таков, повторно е тешко да се научи нешто од нив, затоа што тоа скоро секогаш е субјективно, а со тоа и многу работи не се најреално прикажани. Таа ’домашна’ историја е многу идеолошки оптеретена, не очекуваш од некој кој што уживал во комунизмот сега да го оцрнува?! Нема шанси, може најмногу накај сиво да ја тера.

НЕ ЗНАМ за кај другите но баба ми покојна крескаше пред телевизорот против љупчо кога сите ние го славевме војводата..како шесто чуло од сите маки, без разлика на политичките убедувања кој варираат од семејство до семејство само дома ке те научат кој си и што си....додека во школо не учеа хеј словени мене ми кажуваа прикаски за гоце и легенди за александар и марко...

Ako e taka kako shto velish zoshto na "gomnoto" Katardziev ne mu ponudite "tribina" od vash mashtrap.???
No na sekoja laga i se kratki nozete -Katardziev e vash, ne chepka po "zaslugite" na vashite dedovci i vie zatoa ne go chepkate Katardziev.
Toa shto izjavuva deka :

"Koga na sevo ova ke go dodadesh i FAKTOT deka i vo Vardarska Makedonija imalo i "SKOPSKI ODRED" koj izlegol na 20 avgust 1941godina.Mnogu raboti stanuvaat jasni ,no samo za onie na koi TITO i SRBOKOMUNISTITE ne im se osloboditeli i dariteli na slobodata vo Vardarska Makedonija."

Normalno be Маќедонцки da nosish reketari i siledzii Todorovski ve sogoluva ja vadi dolgosokrivanata vistina na videlina.
Ti ponudiv jas ke finansiram, napravi analiza na dnevnikot dokazi deka e falsifikat ke te proglasat za heroj mozebi i za skademik.....

Pa i jas toa go zboruvam.
Po se ti samo prenesuvash domashno iskustvo.......

кој рече дека трибината ке биде ексклузивно за тодоровски:vozbud::vozbud::vozbud: иако за деталите и за нешто што не е моја експертиза ке одлучат други..и од тоа се плашам..ке ја омекнат работата.

сакаш да збориме за скопскиот..дедо ми беше во него:tapp:

ванчев исполитизирани предавници како тебе да ми солат памет што е а што не е добро е најмалку иронично...што се однесува до трибината многу пичкарскобугарски е недојдени да не окаректизираш како рекетеари...иако другари ми се и такви..нема леб од нив...

ако имате газе да прифатите трибина за публика ке бидат млади луге...нив објаснувај им....

chlen,edno prashanje do tebe : dali smetash deka Zoran Todorovski trebalo da dozvoli analiza na pismoto od strana na nashi visoki Makedonski istorichari ili ne?

Можеби и требало. Предлогот ти е добар. Еве, ако немате ке позајмам едно метро ( ама да ми го вратите)...измерет ги ...тоа...историчарите, и кој е највисок, сите натамошни книги и монографии и сл. научни писанија, проф. др. Зоран Тодоровски да има обврска на највисокот истпоричар на рецензија да му ги понуди. Се се може ако се сака и ако се има волја.

Точно...имало Власи, арнаути ...и то.

Бранко и СДСМ не се криви. Тие се...актерите.

Напротив, и те како треба анализа и вакви креатури како Тодоровски да се симнат. Погрешно си разбрал. И не се секирај не спомнав дека папата и неговата државотворна партија се криви за ова

Креатура...ако се гледа од уметиничка димензија...сепак значи нештооригинално... со висока доза на индивидуалност...и ако е против постоечката матица...заслужува почит.

не ме заболе за личните трагедии на други..тоа е разликата мегу мене и тебе..твојата семејна трагедија те направила послаб, да се предадеш и покориш на некој силио надвор од оваа земја, мене појак, гледам да помогнам и одбранам колку можам...суштинаската разлика е што јас

Гледам се трудиш...даваш се од себе. Напросто...работиш повеќе дури...и од институциите и службите задолжени за тоа. Од професионалците де...кои за тоа земаат пари. Затоа и почесто те прашувам...дали работиш професионално. А, ти...никако да одговориш!:helou:

Можеби и требало. Предлогот ти е добар. Еве, ако немате ке позајмам едно метро ( ама да ми го вратите)...измерет ги ...тоа...историчарите, и кој е највисок, сите натамошни книги и монографии и сл. научни писанија, проф. др. Зоран Тодоровски да има обврска на највисокот истпоричар на рецензија да му ги понуди. Се се може ако се сака и ако се има волја.

Todorovski si obezbedi visoka pozicija vo Makedonskata Istoriska Arhiva i tokmu zatoa mozhe da pravi vakvi malverzacii i da pravi od Makedonski dejci Bugari.Mora Makedonecot da se ischisti od takvoto trulo seme koga togash.A Analiza i te kako bila potrebna po takvi izjavi na Todorovski,samo loshoto e shto toj go odbil seto toa i izjavil deka bilo (nepotrebno) i deka site znaele deka Misirkov se deklariral kako bugarin.

Бранко и СДСМ не се криви. Тие се...актерите.

Kakvi Akteri?Kakva vrska ima SDSM i Branko so Todorovski sega pak?Si se prochital da vidish kolkava glupost si shlaknal?

Гледам се трудиш...даваш се од себе. Напросто...работиш повеќе дури...и од институциите и службите задолжени за тоа. Од професионалците де...кои за тоа земаат пари. Затоа и почесто те прашувам...дали работиш професионално. А, ти...никако да одговориш!:helou:

за жал ... повеке од институциите... работи џабе, не седи џабе...некој луге идат по риба, некој на лов, некој спортува јас ова..колку можам и како можам...тоа ти е одговорот.

инаку не сум само јас, има многу насекаде, јас сум само присутен тука, и затоа ме нервира ограничувачкиот разум на некој, кој све поврзуваат со мене.

сега ти одговори..како е да се работи за пари, против твоите соседи и екс пријатели..како е гробот да им го копаш??? пример..како се будиш сабајле...значи не ме интересира ни кој сте ни колку сте ни колку ви е дневнуцата..како ги гледаш лугето во очи???? тоа не можам да го сватам???

Todorovski si obezbedi visoka pozicija vo Makedonskata Istoriska Arhiva i tokmu zatoa mozhe da pravi vakvi malverzacii i da pravi od Makedonski dejci Bugari.Mora Makedonecot da se ischisti od takvoto trulo seme koga togash.A Analiza i te kako bila potrebna po takvi izjavi na Todorovski,samo loshoto e shto toj go odbil seto toa i izjavil deka bilo (nepotrebno) i deka site znaele deka Misirkov se deklariral kako bugarin.

Kakvi Akteri?Kakva vrska ima SDSM i Branko so Todorovski sega pak?Si se prochital da vidish kolkava glupost si shlaknal?

Имаат, имаат. Проф.др. Зоран Тодоровски станал доктор по историски науки во 1995 година...време кога Бранко и СДСМ биле на власт и требале да изанализираат и проверат на кого се даваат такви вискои академски звања. И после...Цацко крив.

за жал ... повеке од институциите... работи џабе, не седи џабе...некој луге идат по риба, некој на лов, некој спортува јас ова..колку можам и како можам...тоа ти е одговорот.

инаку не сум само јас, има многу насекаде, јас сум само присутен тука, и затоа ме нервира ограничувачкиот разум на некој, кој све поврзуваат со мене.

сега ти одговори..како е да се работи за пари, против твоите соседи и екс пријатели..како е гробот да им го копаш??? пример..како се будиш сабајле...значи не ме интересира ни кој сте ни колку сте ни колку ви е дневнуцата..како ги гледаш лугето во очи???? тоа не можам да го сватам???

Ако сте толку многу...а гледам не се сложуваш со политиките на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ ...што не си направите политичка партија. А... ти како најекспониран, нели, на чело... па да се видиме на изборите!

за вториот дел. разбирам дека не можеш да сватиш. кај нас ...во нашиот град...обично гробовите ги копат гробарите. Тоа се платени луѓе...кои од тоа живеат. Инаку...ги гледам луѓето право во очи... и Македонците и нашите соседи... без крв во очите

Имаат, имаат. Проф.др. Зоран Тодоровски станал доктор по историски науки во 1995 година...време кога Бранко и СДСМ биле на власт и требале да изанализираат и проверат на кого се даваат такви вискои академски звања. И после...Цацко крив.

Ако сте толку многу...а гледам не се сложуваш со политиките на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ ...што не си направите политичка партија. А... ти како најекспониран, нели, на чело... па да се видиме на изборите!

за вториот дел. разбирам дека не можеш да сватиш. кај нас ...во нашиот град...обично гробовите ги копат гробарите. Тоа се платени луѓе...кои од тоа живеат. Инаку...ги гледам луѓето право во очи... и Македонците и нашите соседи... без крв во очите

Stanal doktor po nauki ama glaven vo Makedonskiot Istoriski arhiv ne stanal togash.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom