Ракометната репрезентација на Македонија (мажи)

• Креатор на темата Креатор на темата Крусер
  • Време на започнување Време на започнување
Со неговите 43 кила не може да биде специјалист у одбрана. Едноставно џабе е висок, ниту има добар залет и силен шут, ниту има особено некој скок, пошо со неговите 2 метри јаде банани, што е недозволиво за толку висок бек, а у одбрана едноставно не постои, преслаб е и не може физички да се носи со јаки играчи. Мнооогу работа има пред него за да стане сериозен играч, а мислам дека полека му проаѓа времето.
Ако нешто има Талески тоа е силен шут. За другото е цепеница тешка. Само што не му е прецизен шутот воопшто, плус лесно го читаат голманите. Толку му е максимумот на него како играч, иако јас очекував многу повеќе. И покрај тоа, пак нема подобри од него, што е трагично за мак. ракомет.

Ако нешто има Талески тоа е силен шут. За другото е цепеница тешка. Само што не му е прецизен шутот воопшто, плус лесно го читаат голманите. Толку му е максимумот на него како играч, иако јас очекував многу повеќе. И покрај тоа, пак нема подобри од него, што е трагично за мак. ракомет.
Талески застана штом си замина од Металург и прекина соработка со Лино, од тогаш наваму единствена светла точка му беше сезона две во Вардар и толку, и тоа пак не беше на ниво на кое требаше да бидне.

Не очекував да бидне Кире Лазаров ама на некои 70% од него, тоа очекував. По 4-5 гола по утакмица со 5-6 асистениции плус да бидне добар во одбрана. Ама јебига живи здрави, следни генерации идат

Талески застана штом си замина од Металург и прекина соработка со Лино, од тогаш наваму единствена светла точка му беше сезона две во Вардар и толку, и тоа пак не беше на ниво на кое требаше да бидне.

Не очекував да бидне Кире Лазаров ама на некои 70% од него, тоа очекував. По 4-5 гола по утакмица со 5-6 асистениции плус да бидне добар во одбрана. Ама јебига живи здрави, следни генерации идат
и 70% од Кире е многу за него познавајќи шо ракометариште беше Лазаров, едноставно е просечен Тале и прецент од нас јавноста, просечен ако не и потпросечен ракометар во светски рамки тоа е реалноста.

и 70% од Кире е многу за него познавајќи шо ракометариште беше Лазаров, едноставно е просечен Тале и прецент од нас јавноста, просечен ако не и потпросечен ракометар во светски рамки тоа е реалноста.
Покрај талентот, СЕ' е до работа.
Кога Кире дојде да игра во Пелистер беше ИСТ по конституција како Тале, слабо прле кое ветрот може да го носи.
Разликата е, работа, тренинг и посветеност. Замисли ти тоа кретенчето преценето во Германија *(или било каде) да работеше максимално на своите физички предиспозиции - тоа значи едно 20кг на мускул и тоа поедини партии да ги вежбаш. На таа висина, шут да истренираш... па кај ќе ти е крајот пријателе.

Како човек можеби е предобар, но како ракометар - покрај ограниченото IQ за ракометна игра, очигледно и не му се работело кроз годините - иако имаше услови за тоа. Во Рајн Некар и топките да ги носиш ќе научиш нешто, камо да земиш посветено да тренираш и напредуваш.

Жално.

Во Рајн Некар и топките да ги носиш ќе научиш нешто, камо да земиш посветено да тренираш и напредуваш.

Жално.

Разликата е огромна Киро замина во говорно подрачје каде може мн полесно да се разбере шо се бара од него, со него работеа Лино Червар (Загреб) и Здравко Живко (Веспем тогашен Фотекс).
Додека Талевски налета на еден од најнемилосрдните тренери Николај Јакобсен кој уште првите месеци му ги сече ташаците и ловеше риби со нив во Рајна. Кутрио не ни знаеше ни топки да носи оти ни збор незнаеше на германски.
Таа е причината за неговата стагнација оти заедно со Кузмановски заминаа во странство со збор да незнат да зуцнат.
Од шо е толку интелегентен замина во Португалија и пак исто сценарио од пред 7 год.

Разликата е огромна Киро замина во говорно подрачје каде може мн полесно да се разбере шо се бара од него, со него работеа Лино Червар (Загреб) и Здравко Живко (Веспем тогашен Фотекс).
Додека Талевски налета на еден од најнемилосрдните тренери Николај Јакобсен кој уште првите месеци му ги сече ташаците и ловеше риби со нив во Рајна. Кутрио не ни знаеше ни топки да носи оти ни збор незнаеше на германски.
Таа е причината за неговата стагнација оти заедно со Кузмановски заминаа во странство со збор да незнат да зуцнат.
Од шо е толку интелегентен замина во Португалија и пак исто сценарио од пред 7 год.
Ме ебаш така?
Брат Киро дојде Пелистер и кладе на снага и од сала и од теретана не беше излезен. После отиде каде отиде... тоа зборам.
А секаде каде отиде беше класа ама сигурно не се заебаваше и на тренинзи, така да не е ни до тренерите ни до станко. Салата е отворена, теретаната исто, никој не ти брани да тренираш, а тие услови шо ќе ги најдиш Германија за ракомет ги нема никаде на свет (залудно е да коментираме во таа насока).

Во Германија никој не бараше од Тале да биди полиглота и да знае 300 јазици, ниту пак германскиот да го шпреха ко таму роден. Однесен е да тренира и да игра.
БАШКА, ако си и малку сериозен и бркаш профи кариера епа ќе седниш и јазик ќе учиш, кога може класа тренери да учат јазик во земјата каде одат да тренираат (примери од фудбал имаш мал милион, а и од ракомет) тогаш може и едно детиште да седни да научи германски до факинг б1 за да знај да му речи подај ми ја топката и одиме 1 лево.

Не решаваат таму задачи од физика, ниту пак полагаат етимологија на Германскоит јазик. Имал шанса, ја пропуштил. Реков, голема штета за талентот и потенцијалот.

Последно уредено:
@Генерал
Несомнено нема исклучок за тоа што тој не се посветил на ракометот кога најмногу требаше и не ги искористе сите тие предности кои му ги дадоа тие две години во Ловен. Само што и голем удел за тоа каков шо е Талевски има и Николај кој најмногу го падна на психичи план.
Реално и двајцата Фитиљ и Тале немаа тренирано ракомет до нивни 16 години.
Тале земен од улична кошарка кај шо го видел Брестовац.
Фитиљ исто започна со работа на 16 год со Ќани дотогаш фудбал само играл, во Пелистер беше пижлак но во првите месеци во Металург одма наби на маса шо за разлика од Талевски сеуште скакулец беше.
Најмногу ми е криво за Марко Неловски кој беше комплетен ракометар и да беше се во ред да немаше повреди ќе беше на многу повисоко ниво од Фитиљ и Тале.

@Генерал
Несомнено нема исклучок за тоа што тој не се посветил на ракометот кога најмногу требаше и не ги искористе сите тие предности кои му ги дадоа тие две години во Ловен. Само што и голем удел за тоа каков шо е Талевски има и Николај кој најмногу го падна на психичи план.
Реално и двајцата Фитиљ и Тале немаа тренирано ракомет до нивни 16 години.
Тале земен од улична кошарка кај шо го видел Брестовац.
Фитиљ исто започна со работа на 16 год со Ќани дотогаш фудбал само играл, во Пелистер беше пижлак но во првите месеци во Металург одма наби на маса шо за разлика од Талевски сеуште скакулец беше.
Најмногу ми е криво за Марко Неловски кој беше комплетен ракометар и да беше се во ред да немаше повреди ќе беше на многу повисоко ниво од Фитиљ и Тале.
Имаш еден куп такви примери, што ги знаеме и не ги знаеме, само што мене малку глуп ми е изговорот: „тренерот ме неќеше“.

Ајде во мкд, знаеме како оди, ќе купи спонзорот дресови и мора син му да е прва постава. Но, во една Германија, Шпанија, Франција, било каде низ ЕУ каде имаш подобри услови (несомнено подобри, особено во Германија) останува на тебе сам да се избориш со волците.

Не те става во игра? Не си ни на клупа? Супер.

На тренинг има да му ја наебам мајката на најдобриот играч, на тој вториот после него, на тој третиот во тимот и така СЕ' додека не станам јас еден од тие три најдобри. Борба е.

Само не можам да прифатам дека ќе одиш странство и ќе имаш катаљон подобри шанси за тренинг, исхрана, рехабилитација, а напредокот ќе ти биди една голема НУЛА.

И тоа замисли деца кои треба да гризат, буквално. Ајде играл ракомет МКД лига до 30 години и после заминал година две надвор и да не му замериш ама на млади деца кои иднината е пред нив и му се дало да играат во ЕУ, особено во Германија. Не бе брат. Ќе спијам ако треба во та салата. Абе од книга нема да станам и ќе научам до факинг Б1, прво шо ќе научам на Германски е да му наебам мајката и на тренер и на некој соиграч и на било кој шо ќе ми продава мадиња за бубрези, а на терен ќе изгинам. Буквално. Ако треба секој ден со итна ќе ме креваат на носилки.

Оди после кажи ми дека таков играч било кој тренер нема да го цени и барем да го планира во поширок состав.
2 метра е батето, не е дете. Замисли снага, техника, шут да развиеше... кај ќе му беше крајот.

Вака... ќе го збораме по форуми и толку. Потенцијалот заминал во минус.

Да се надеваме за следен собир на листиве нема да има туристи. Имаш некој си Омерагиќ, Давид Ставревски, Иван Ѓорѓиев кои првенството беа да слушаат тајмаути и да се радуваат на гол, додека Павле Атанасијевиќ, Танковски, Цветан Кузмановски, Димитар и Дарко Димитриевски го гледаа европското од малите екрани. Сигурен сум дека заборавив уште некој што вреди да се спомне. Никаква логика
Каков Танкоски бе не заебавајте, по 5 пати на утакмица му паѓа топката од раце, ист придонес (никаков) ќе имаше како и Ѓоргиев на првенството.
Танкоски е играч за во мак лига и ништо повеќе, да грее клупа некаде во Тинекс пролет и слично.
Не треба да се навраќаме и бараме играчи во репката, кои го имаат пробушено дното кога добиле шанса.
Вниманието треба да се сврти кон Мирче Калајџиески, број еден играч беше во младинците, класична словенска школа за среден бек, нешто слично како Митев.
Е сега многу е битно какви партии прикажува во Пелистер 2, дали воопшто бележи и минутажа, во очајна форма е клубот по заминувањето на Јовиќ.
Мирче ако игра на сениорско ниво, како и во младинскиот тим, тогаш голема е веројатноста да добиеме нов Марко Митев. :)

Калајџиески - Митев комбото ќе е добро за нас зашто ќе имаме сличен профил на центри, но ќе ни треба и еден потежок типот на Дувњак. Ама да не барам преку леб погача зашто до вчера ни овие ги немавме

ТИМУР ДИБИРОВ: ИМАВ ПОНУДА ДА ИГРАМ ЗА МАКЕДОНИЈА И МНОГУ СУМ БЛАГОДАРЕН ЗА ТАА ЧЕСТ, НО НЕ МОЖЕВ ДА ЈА ИЗНЕВЕРАМ МОЈАТА ТАТКОВИНА

Lazarov Interview MTV PART 1 - YouTube
Lazarov Interview MTV PART 2 (youtube.com)

Некој работи кој ги поентираше

- Серафимов додека не стане играч кој игра добра одбрана на високо ниво нема да е во скратен список.
- За Павле кажа дека е негов омилен играч од 2002 и дека прв го повика и играше прва постава во натпреварите во баражот со Романија, но апелира до Пелистер, доколку е можно да добива минутажа па така да се избори за скратен список во репрезентација.
- Истото горе долу важи и за Емилијан.

Последно уредено:
Пизда жива, секогаш идел на победа ама бил резервиран да каже која е целта на првенството. Апла се гледа дека Червар му е идол, иста шизофренија делат.

Скрос на место му беше муабетот.
Окс, можеби излажа дека оди на победа секогаш (сиг не одел со Франција или Герм), ама какви реакции ќе имаше ако кажеше така отворено? Пичка жива, пак?

- Серафимов додека не стане играч кој игра добра одбрана на високо ниво нема да е во скратен список.
- За Павле кажа дека е негов омилен играч од 2002 и дека прв го повика и играше прва постава во натпреварите во баражот со Романија, но апелира до Пелистер, доколку е можно да добива минутажа па така да се избори за скратен список во репрезентација.
Интервјуто беше баш погодено и убави прашања се поставуваа (и немаше некои лигавења безвезе). Се ок и со повеќето работи се согласувам. Ова за Серафимов ми е малку безвезе како го одговори. Дека сака играчи во двата правци. Па ок, Кире не играше одбрана, па без него не ни можевме да замислиме да играме. Томи е ок играч во двата правци барем во едно полувреме (кај што не може брзо да менуваме). А пак ќе кажам, Кире треба да го искали Серафимов да биде солиден офанзивен играч и бек шутер. Да може од 9 да распука или да навлече играч-два па да додаде до крило или пикер. И тоа не како за стално, ама како за акција на пример кога на лева страна ти се затворени бековите. Мартин Велковски не изигра ништо во одбрана на првенството. Океј што Алкалоид му даде шанса да му ја спаси кариерата, ама мене ми изгледа барем засега изгубен на терен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom