Макфест 2008

• Креатор на темата Креатор на темата MilaMkd
  • Време на започнување Време на започнување
знам затоа ставив “:):)’’

Јасен ми е мене фазонот “почит за своето,сами да се цениме никој не не цени итн.инт’’ама до толку да се тера тоа не ми е јасно,кога нешто не чини не го подржувам па нека е и на мајка ми :)
Тоа е општ проблем што музиката ни е тиња веќе подолго време а Макфест како нејзин најголем промотор трпи попатно .Макфест имал реноме кога од него излегувала музика,сега Макфест е за нигде пошто и музиката е за нигде..
Сеа ти ако сакаш да си се убедуваш дека е се фино тоа си е твоја работа,ама не ми викај дека не ценам свое зашто не ги сакам тие ајвани оперирани од музика.Нашата цела музика не е само Макфест.

Никаде не кажав дека се е фино, дека подобро не може да биде. Не ги фалам, ама и да се плука претерано не е добро :wink:.

Никаде не кажав дека се е фино, дека подобро не може да биде. Не ги фалам, ама и да се плука претерано не е добро :wink:.
Ако не ми се свиѓа, ќе плукам колку сакам. Во државава има мал милион работи што не се како што треба-сите да ги фалам и прифаќам само зошто биле наши? Баш дека е наш фестивал, плукам по него зошто сакам да го направат подобар, па да имаме нешто добро наместо да се задоволиме со тоа „какво е такво е-наше си е“. Фестивалот е мизерија, побогу „Цветници“ е боље организиран од овој.

Mакфест е национално богатство бе, кој друг може да се пофали со таков сеир source?

Znaci mislam deka drug narod so si pluka tolku po svoite bogatstva i vrednosti, sto e mnog ironicno, osven makedonskiot nema. Zatoa vikat, ako zivees vo druga drzava, poubavo so bilo koj bidi, samo da ne si so tvoj. Oti tolku postoi ljubomora i zavist, i na toa so e ubavo se pluka po nego, namesto da se podrzi i da se fali. Znaci Makfest e najdobriot festival vo Makedonija. Normalno deka ke se smeni, zasto se menuva i vremeto, se menuva kulturata.Ima i pesni i pejaci koi da receme ne bea naj, naj, no toa e normalno za festival. Lugeto sto go organiziraat, se muzicari pred se i ne se takvi od tipot na organizatorite na drugive festivali u mk, kade sto e samo pari u pitanje i se pustaat sekakvi pesni i sekakvi pejaci, po ne znam kolku pesni u vecer, i ne se pee u zivo, a se zima nagrada za interpretacija...Tuka e poinaku. Ne velam deka e sovrsen festivalot,no sepak e najdobroto u mk.Italijanite bea vooduseveni i kazaa deka ima mnogu kvalitetni pesni. Jas licno gi prasuvav koi pesni im se bendisaa i megu omilenite mi gi kazaa na Deana NIkolovska-Angelot zlo ti donese(licno na mene, najemotivnata i najubava pesna so sum ja slusnala,duri se rasplakaa nekoi u publika), na Mijata(kvalitetna,volumenska pesna-isto i interesen scenski nastap), na Emilija Gievska(dobra pesna i dobar tekst) od debitantite, na Vlatko(ovaa ne mi bese kojznae sto) i hmmm ne mi teknuva i na Robert mislam deka rekoa. Ama kazaa deka vaka gi izdvojuvaat tie sto bi gi stavile u top5, a deka imalo i drugi dobri pesni. Mene licno mi se bendisaa site od nivniot izbor, samo ne tolku na Vlatko. Ne sakav ni da pobedi, no ocigledno mn ja sakaat, valjda vkus e u pitajne,a i taka si glasase publikata.
P.S Zatoa dodeka imame neso dobro da go cuvame, a ne posle site se osvestuvaat, ko ke zborat drugite deka stvarno bilo dobro i nesto sto vredi.

^^
Како да го почитувам Макфест кога се појавуваат квази композитори (зошто го пишувам тоа кога не знаат ни еден инструмент да исвират ниту нотите ги знаат) кои ќе украдат некоја матрица од некој хит од 90тите на кој никој не му текнува моментално (па после кога ќе се открие тој скандал ќе земат да се правдаат како не знаеле ништо, па имало толку многу песни што случајно се погодила...)...
После ќе најдат некој потпросечем вокал да настапи под етикетата дебитант, затоа што најдобри пејачи што учествуваат тука се маја вуќичевиќ и мартина, и композиторот ќе си искупи влезници за да може да гласаат за него (исто да го споменам и катастрофалниот начин на гласање кој е всушност трка кој композитор ќе си искупи повеќе влезници).
Потоа на што личеше онаа сцената: дали идејата беше сончоглед или уште една фикс идеја на Карадаре (прославениот сценограф кој ги направи сите сценографии на МТВ, Макфест и Охрид Фест и најдобра испадната му е онаа на Фолковизија :tapp:).

Така да, додека има квази композитори, пејачи извадени од никаде, крадени песни и сценографии на Карадаре, Макфест за мене не е ни просечен фестивал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom