Направи сам

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе бидеме поканети на отварањето?
http://forum.kajgana.com/threads/Направи-сам.22926/page-5#post-5993838
Ветувам дека нема да јадам од дрвото за спознавање на доброто и зото.

Јади што сакаш! Не сум јас некој имагинарен авторитет, кој ќе ти диктира правила. :icon_lol:
Инаку Juve-Fan се понуди да помогне со патеката. За него мора да има највеќе! :)

Успат да прашам, знае ли некој како се плетат овакви фотелји?

pletena-fotelja-slika-5916574.jpg

Јади што сакаш! Не сум јас некој имагинарен авторитет, кој ќе ти диктира правила. :icon_lol:
Инаку Juve-Fan се понуди да помогне со патеката. За него мора да има највеќе! :)

Успат да прашам, знае ли некој како се плетат овакви фотелји?

pletena-fotelja-slika-5916574.jpg

како мало дете ме учеа да плетам кошници....одамна немам пробано но сеќавањата ми се сеуште свежи....вообичаено се користи врба ракита или ратан....за вакви поголеми парчиња ратанот е подобар избор...но каде може да се најде во Македонија незнам

Инаку има една фирма (мислам германска) која изработува необични и многу добри парчиња мебел од ратан, ако го најдам каталогот ќе ти го пратам

како мало дете ме учеа да плетам кошници....одамна немам пробано но сеќавањата ми се сеуште свежи....вообичаено се користи врба ракита или ратан....за вакви поголеми парчиња ратанот е подобар избор...но каде може да се најде во Македонија незнам

Инаку има една фирма (мислам германска) која изработува необични и многу добри парчиња мебел од ратан, ако го најдам каталогот ќе ти го пратам

ова ратан незна што е ама мислам дека зборуваш за ова растение http://medno.wordpress.com/2010/11/05/плетена-кошница-плетара-кошара-трмка/повит-2/ кај нас повит го викаат и ние плетиме кошници за пчели од ова.
Али не ми фаќа памет дека од него може да се направи ова многу замарање е и нема да излезе идеално вака. Ова само со некоја пластика ако има....

Мене за ова ми запна окото, ама немам идеја како да го направам за да личи( мислам како да ја свиткам цевката за да не изгледа фушарски свиткана). Ако има некој идеја слободно нека сподели.
spiral-shower-2.jpg

[quote="arakenx, post: 5993989, member: 41227"
Инаку има една фирма (мислам германска) која изработува необични и многу добри парчиња мебел од ратан, ако го најдам каталогот ќе ти го пратам[/quote]

SWINGREST_008_48f90907eb.jpg

....http://www.dedon.de/en/ ...тука можете да го симнете каталогот со убави и практични парчиња плетен мебел за уживање

NESTREST_3_693776c188.jpg

Мене за ова ми запна окото, ама немам идеја како да го направам за да личи( мислам како да ја свиткам цевката за да не изгледа фушарски свиткана). Ако има некој идеја слободно нека сподели.
spiral-shower-2.jpg

ти треба направа слична на ова само во поголеми размери
IMAG0153.jpg
mg9367.jpg

со менување на растојанието меѓу средното тркало и останатите две фиксни тркала се менува излезната кривина

истата направа се користи и за исправање на извиткани цевки и шипки

за да добиеш спирала треба постепено да го намалуваш растојанието на средното тркало додека цевката поминува низ направата

ти треба направа слична на ова само во поголеми размери
IMAG0153.jpg
mg9367.jpg

со менување на растојанието меѓу средното тркало и останатите две фиксни тркала се менува излезната кривина

истата направа се користи и за исправање на извиткани цевки и шипки

за да добиеш спирала треба постепено да го намалуваш растојанието на средното тркало додека цевката поминува низ направата

Искрено јас му се подумав околу едно буре цевката да ја завиткам( бакарна) па каква ке излези таква. Ако праша некој ке речам дека така треба, такви се сите;).
Само уште денот не му е дојден,мада и ова твоето не е лошо, само фактор слободно време е тука во игра.

spiral-shower-2.jpg
Прво ќе ја загреваш, а потоа ќе ја виткаш :)

Знае некој каде може да се најде хармоника врата за туш кабина ?

Вц-то ми е многу мало и планирано е 70x70 или евентуално 80x80 туш кабина, али ако ја опнам ќе ми го одземе просторот и навидум ќе изгледа се како збутано ... па барав некои решени и најдов нешто што би се уклопило за да кога не се туширам остане отворено и вц-то да биде пространо поголемо... Еве на што мислам :

corner-shower-cabin-with-folding-door-51379-1967265.jpg

Стакло или пластика не ми е битно , или некои модификации немора баш исто вакво ...

Може и вака али без подниот дел, само одвод ќе си има ..

Box-doccia-nuovo-di-fabbrica-20120615113815.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom