Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
И се пресели во Бутел?Дедо ми, беше роден и живееше во Маџир Маало.:helou:
Што е бе, криво ти е?:baeh:И се пресели во Бутел?
Што е бе, криво ти е?:baeh:
Всушност, ситуацијата е обратна, иако дедо ми, тоест и прадедоми биле од Маџир Маало, сепак јас не потекнувам од некоја богата и угледна фамилија, туку сега оние, провинцијалците, кои што дојдоа во скопје од 70-тите па наваму, станаа богати и угледни луѓе, како да се од Скопје од пред 500 годиниСтарите Скопјани се најзанимлив момент во градот наш.
Според “провинцијалските’’(горе-доле лигични искази) наследиле дуќани имоти и тежок камен од старците кои ради неработење и надменост денес скоро и да ги немаат.
Денес оваа сенилна напатена банда може да ја чуете секоја вечер кај Јанко како плаче за тоа ““како сељациве го уништоја градот’’....нешто у стил NEEEEEEEEEEEEXT![]()
Можеби, незнам јас сега како што, биле угледни и богати до некаде 1948... кога слегле оние од планините, познати како комунисти, и прогласувајќи ги сите оние кои имале за „ратни богаташи“ и шпекуланти, им одзеле се , за да можат самите да бидат „буржоазија“ т.е.„црвена буржоазија“...Всушност, ситуацијата е обратна, иако дедо ми, тоест и прадедоми биле од Маџир Маало, сепак јас не потекнувам од некоја богата и угледна фамилија, туку сега оние, провинцијалците, кои што дојдоа во скопје од 70-тите па наваму, станаа богати и угледни луѓе, како да се од Скопје од пред 500 години![]()
Да, во право си. Сите оние кои станале богати после 1945 се партизаните, меѓу кои биле и оние “лажни партизани“ кои за време на војната наместо да се борат, се криеле по подрумите. И после за да кажеш дека си партизан требало да имаш двајца-тројца сведоци кои ќе кажат дека ти навистина си бил партизан (а уствари не си) за да добиеш некоја заслуга и вечна пензија и со тоа, мирен живот со пари обезбедени од државата. Еве на пример, оние старците од МАНУ, кои наводно биле партизани сега не само што земаат пари како “академици“, туку имаат и вечна пензија, а плукаат за Македонија, ама подобро да не мешам други работи...Можеби, незнам јас сега како што, биле угледни и богати до некаде 1948... кога слегле оние од планините, познати како комунисти, и прогласувајќи ги сите оние кои имале за „ратни богаташи“ и шпекуланти, им одзеле се , за да можат самите да бидат „буржоазија“ т.е.„црвена буржоазија“...
Слично е и по другите градови...
Голем дел од Ново маало не постои веќе, но интересни се куќите кои сеуште стојат таму а се стари преку 100 години и повеќе. Ако некој влегол, има некои од нив кои сеуште имаат земјен под, како во старо време, само горните катови се оспособени за живеење, а подрумот е со биена земја.
Пајко маало, не знам дали воопшто има жители сега, куќите веќе не постојат, мислам дека има некоја комунистичка зграда во тој дел таму сега нели? Уствари у право си, строг центар, плоштад спаѓа под Пајко маало, а таму има навистина доста стари скопјани.