Македонија ќе стане бугарска или грчка... во зависност од победникот.

дај ја да видам, јас не ја гледам..........

едит: во ред е уклучив прокси....

Мхм, 193 страна првата половина е особено интересна :wink:
да да
However, in a study of the development of Macedonian we see a lengthy groth process from its origins in common Slavic more than fifteen hundred years ago.
macedoniaandgreecethestja3.png

Одличен текст! Мора да се дограби некој Македонец до книгата... Камо да можев јас да купувам преку интернет, се' ќе соберев за каузата на Македонија.

Таа книга е убава, но за грците е тоа пропаганда.

Не би било лошо книгата History of the Greek People, Volume 14 да се најде...

Не е битно што грците мислат, важно ние да си тераме нашето.

Најдов друго место каде се продава книгата на Џон Шеј

http://www.tower.com/macedonia-greece-john-shea-paperback/wapi/111511608

A оваа History of the Greek People, Volume 14 стварно ја нема никаде.

Освен да се бара на интернет, но на други преводи. На пример руски.

Не е битно што грците мислат, важно ние да си тераме нашето.

Најдов друго место каде се продава книгата на Џон Шеј

http://www.tower.com/macedonia-greece-john-shea-paperback/wapi/111511608

A оваа History of the Greek People, Volume 14 стварно ја нема никаде. Освен да се бара на интернет, но на други преводи. На пр. руски.

грчко масло зошто ја нема, поради реченицата... ете затоа ја нема и кој знае какви други работи таму пишува........

Не знам дали некој успеа да ја најде книгата, но јас најдов еден исечок од Бугарот Љубен Каравелов од 1870 година, а оригиналот го нема.

“ Г'рците не гледат с как'в народ е населена такава и такава земја, да речем Македонија,
но казват, че таја земја е била нјакога гр'цка, т.е. византијска, и затова днес принадлежи
тјам. По историческо право това е така, но и самата Г'рција и Византијската империја
принадлежат на Рим… Ние видим, че днешните италианци и не мислјат да т'рсјат своите
исторически права на Балканите, а ако почнеха да ги т'рсјат, то самите г'рци штјаха да
помислјат, че италианците или са луди, или штат да полудејат. Ама и италианците имат
такова с'што право / историческо/, каквото и г'рците. Друго – самата Елада по истори-
ческо право принадлежи на турците, Русија – на монголите, Германија – на спанците и пр. ”

(Лјубен Каравелов, в. “Свобода” бр. 47, 21 октомври 1870 г.)

Добро, нека хипотетички да прифатиме за момент - дури и да е малку веројатно - дека меѓународните настани од пред 100 години ќе се повторат и ќе се развијат по едно сценарио, кое ќе доведе работите дотаму, дека било која друга варијанта нема да биде можна, освен изборот на Македонија за влез во Грција или Бугарија. Кој, според вас, ќе биде изборот?

Добро, нека хипотетички да прифатиме за момент - дури и да е малку веројатно - дека меѓународните настани од пред 100 години ќе се повторат и ќе се развијат по едно сценарио, кое ќе доведе работите дотаму, дека било која друга варијанта нема да биде можна, освен изборот на Македонија за влез во Грција или Бугарија. Кој, според вас, ќе биде изборот?

Твојот избор да го кажеше?

Мојот избор нема меродавност, бидејќи не сум од Македонија.

Твојот избор да го кажеше?

Каков и да е вашиот избор мора да е ваш. Што си решите тоа ќе биде. Одговорноста е ваша. Како ќе живеете, во која\каква држава ќе живеете, добро или лошо - вие одлучувате.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom