Македонија ќе стане бугарска или грчка... во зависност од победникот.

Член од
31 март 2008
Мислења
185
Поени од реакции
3
Гледајќи еден видео клип на youtube наидов на една реченица која што ја чита Павле од Виножито:

"Кога ќе дојде големата војна, Македонија ќе стане бугарска или грчка...во зависност од победникот. Ако ја добиеме ние ќе ги погрчиме сите." - одХарилаос Трикупис 1880 година

Дали знае некој каде може да се најде таа книга и тој дел од книгата да се скенира и да се постави онлајн ?

Еве го клипот во кој што го прочитав тоа, следете после 2:40

.

Бро кога ќе дојде ГОЛЕМАТА ВОЈНА а?? И плус тоа ако би имало војна недајбоже имаме ајле држави кои се на наша страна

тоа е запишано од Харилаос Трикупис во 1880 година па протолкувај го кога била таа војна а не кога ќе биде ;-)

Бро кога ќе дојде ГОЛЕМАТА ВОЈНА а?? И плус тоа ако би имало војна недајбоже имаме ајле држави кои се на наша страна
И ти си сигурен дека тие ајле држави на наша страна ќе идат да се бијат со противникот за нас а?

леле аман пак да повторам
барам една книга од Харилаос Трикупис 1880 год. во која што грк го напишал следното :
Кога ќе дојде големата војна, Македонија ќе стане бугарска или грчка... во зависност од победникот. Ако ја добиеме ние ќе ги погрчиме сите.

тоа го напишав во мојот прв пост погоре и дај прекинете со безвезен муабет ве молам.

Мене друго нешто ми е интересно во клипот.Уште 2-3 други клипови имам гледано во кои Павле од Виножито гостува во гејски емисии и во ниедна не му оставаат да каже два збора без да се вмешаат они.Само ломотат ломотат дрн дрн....прави Циганишта.

леле аман пак да повторам
барам една книга од Харилаос Трикупис 1880 год. во која што грк го напишал следното :
Кога ќе дојде големата војна, Македонија ќе стане бугарска или грчка... во зависност од победникот. Ако ја добиеме ние ќе ги погрчиме сите.

тоа го напишав во мојот прв пост погоре и дај прекинете со безвезен муабет ве молам.

The ominous prophecy of Harilaos Trikoupis, Greek Prime Minister from 1882 to 1895, foretold what the neighboring Greek state had in mind for Macedonia and its people:

“When the Great War comes, Macedonia will become Greek or Bulgarian, according to who wins. If it is taken by the Bulgarians, they will make the population Slavs. If we take it, we will make all of them Greeks”.

History of the Greek People, Volume 14, page 18, Athens Publishing House

--------------

Χαρίλαος Τρικούπης БИОГРАФИЈА

http://en.wikipedia.org/wiki/Charilaos_Trikoupis

Јас немам.

На интернет неможе да се купи книгата,оти ја нема, пробав да ја барам.
Ако некој поупорен ја најде, нека ми каже, ќе ја купам и ќе направам скен.

еве истата реченица се спомнува и во една друга книга која што случајно ја најдов и може да се купи и на интернет.
macedoniaandgreecethesttz5.jpg

читај го црвено потцртаното...

macedoniaandgreecethestul9.jpg

Браво :)
Ја нарачав.

Само тие два скена ги најде?

Да не има уште еден, кај што е покажана референцата “5 , според која го цитираат Трикоупис.

еве ја книгата прочитај на кратко па ми кажи дали ја бива пошто не ме бива со англискиот баш...

Macedonia and Greece: The Struggle to Define a New Balkan Nation

за референцата сеа ќе барам дали има нешто ама не е таа книга што ти ми ја кажа претходно... од разбирливи причини изгледа и нема да се најде да се купи на нет...

едит: на Macedonia and Greece: The Struggle to Define a New Balkan Nation изгледа ги нема сите страни од книгата за да ги читаш онлајн... барем така пишува на books.google

Книгата е во ред, само што неможам да ја видам реф. што ни треба.

Ништо, се надевам во книгата има извор на цитираното, останува да почекаме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom