Дали е доволна минималната плата?

• Креатор на темата Креатор на темата Ljuben
  • Време на започнување Време на започнување
Makedonija ti e EKONOMSKI FENOMEN ... kuj znae kako ...

Plata 10 000 smetki 15 000 sos e hrana za 4 clena od kaj pari pojma neam na lugevo... dal prodavaat nekoi nivi, dal nekoja denacionalizacija , dali gi stancaaat parite neam pojma ...

Jadni luge sto se na minimalec a imaat dechinja :toe:

Minimalna plata ne e dovolna samo za hrana i toa za eden a kamo li za celo semejstvo.. a kade e tuka obleka,smetki,benzin,milion drugi trosoci,te derat od site strani. rabotam u apteka za mizerni 8000 bez osiguranje, pola od tie pari mi idat za prevoz i hrana, i so ostanuvaat 4000 mizerija.. ebati drzavata :drk:

А има ли воопшто минимална плата,колку што знам пред некој месец таква немаше,а штом нешто нема тоа е рамно на нула=0.:pos2:

мора да има минимална плата а сеа се донесува или е донесен нов закон за минимална плата

Чудна работа како преживуват :pos:
И да погинеш колку можеш ќе се спасиш :toe:

Зошто чудна бе, кога пола ипол Македонија има роднини во странство кои помагаат некако:smir: ---> врзат крај со крај преку месец.

Ај една анализа од источна Македонија, (Струмица), со вкупна месечна семејна плата од 20 000 до 25 000 се живеее нормално. Е сега од каде да се најдат 20 000 кога сите работиме во приватни посерени фирми во кои газди се грци кои бедно плаќаат за трудот околу 6 000 - 7 000:toe:

Виц:
Германецот- Јас имам плата 3000 евра. Стан, храна, сметки, нешто за облека трошам 2000 евра. Тие 1000 незнам кај ми идат.

Француз- Јас имам плата 2500 евра. Купи облека, храна, стан, сметки трошам 2000 евра. Тие 500 незнам кај ги трошам.

Македонче - ја имам плата 200 евра. Сметки, храна, стан, облека трошам 500 евра. Тие триста незнам од кај ми се.

Тоа не ми е јасно. Како може сите да се жалат немаат пари а сите може да седат во кафичи, секој петок да се надвор во дискотеки, кафани и незнам ти уште кај? Секој трет да има кола? Да јадат секој ден во сендвичари, и секако да имаат облека од фирми(Теранова, Калиопе и.т.н.)???? :toe::toe::toe:

Боже сачувај!!:pop:

Денешната минимална плата мислам дека изнесува окулу 12500 денари т.е. окулу 200Евра. Дали мислите дека може да се нахрани, напие и да ги плати сите сметки едно 4 члено семејство?
Која според вас би била минималната плата?
А ако се вработени двајца?
Бидејки викаат дека со 2 може да се живее скромно.
Доволна е. За да подмириш трошоци додека трчаш по банки да земеш кредит.

200 евра се малку, но доколку и двајцата брачни партнери работат и земаат плата од по 200 евра, тоа ти се 400 е + хранарина, превоз... 500е би биле доволни за да се помине месецот само нз дали ќе можеш да тргнеш настрана некој денар:toe:.

Сега зависи на која возраст се децата и колку деца имаш...:)

Eве да речиме дека се доволно за ПРЕЖИВУВАЊЕ,под услов двајцата да работат.Ами да речиме имаме 2 машки деца....треба да му се купи барем по 1 стан мизерен,утре другиден да има кај да седат?(не треба,туку мора).....
Што значи,не само што не се доволно 12500,туку премалку се.Минимална плата треба да биди 30000,и со тоа да се плаќаат сметки,да се купи за јадење,и да се тргни БАРЕМ по 100-200 евра на страна за едем стам,школарина,или пак „црни дни„ како што викаат старите.....И не не летам по орлоите мадина,туку ова е доволно,а не многу.Некој ќе речи не сме Шведска...Јас не викам каде сме,викам колку е доволно,и на крај краева,што се повеќе луѓето во шведска од нас...:toe:

не е... www.stat.gov.mk ќе видиш колку е потрошувачката кошница.... мислам дека е дупло или трипло од минмалната плата.... минималната не е 12 500...

со просечна плата ... 250 евра, остануваат 20 евра месечно според www.stat.gov.mk така да минималната не е ни оддалеку доволна...

ама без разлика, во повеќето фирми вработените земаат на хартија по 4000 денари, односно се осигурани на мин. оти има 70сетина% давачки кон државата, а всушност покрај тие 4000 официјални земаат нешто екстра под рака...

и има големи разлики во местата на живеење... во Демир Хисар со 20 000 се живее нормално дури и удобно, а во скопје моногу тешко се преживува со истата плата...
Точно, минимална плата е далеку од 12.500. Според ССМ, најниска плата во администрација е 5.566 денари, но ова треба да е решено со колективни договори (член 14), за секоја дејност посебно.
Наоѓам некои податоци за постари колективни договори каде вели дека во здравството 2007 од 5.566 е зголемена најниската плата на 6.123 денари. Нота за буџетарите, за другите дејности (индустрија, трговија....) најверојатно е таа сума што ја споменавте околу 4.000.
А на сајтот на СОНК нема колективен договор, што правеле досега не знам, еве ви линк. Па исто и со ССМ, ништо опипливо не најдов на нивниот сајт.

Ве отепав со линкови, ама еве според Идивиди, текстилците имале најниска 4.500 денари, а повеќето дејности немаат одредено најниска плата.

Абее, со овие пари ни за автобус нема, не па за леб. Кој ги смислува овие договори со такви суми, алал да му е на знаењето.

и има големи разлики во местата на живеење... во Демир Хисар со 20 000 се живее нормално дури и удобно, а во скопје моногу тешко се преживува со истата плата...

Da ama vo pomalite mesta davaat i pomala plata osven ako ne si vo nekoja drzavna firma

I kako toa prezivuvaat Makedoncive??????? Ne sum slusnal za MASOVNI UMAIRANJA PO ULICI.....OD GLAD...:)

A si slusnal li kolku familii zemaat socijalno ??? Ne gledaj za Skopje vidi za drugite gradovi

Нема минимална плата во МК?

Ова има добри страни...кога решат да ја воведат, повекето газди официално ке ви плаштат минимална заплата (останатото под масата). За да спестјават пари за осигуроване. Кога нема минимална плата поне нештата са реални, а не изкривени от сивата икономика.

Но од друга страна треба да се загарантира минимум плата. Нешто како за екзистенц минимум.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom