Име според родители

• Креатор на темата Креатор на темата B. Boop
  • Време на започнување Време на започнување
Po mene najvazno e imeto da bide Makedonsko a ne da zemame primeri od Juzno Americkite sranja i da si gi krstime decata Kasandra,Randu,Leti...
Veke taa moda se izbegnuva poleka da se dobiva imeto po babite i dedovcite a pak se e i do dogovorot na roditelite? :helou:

Е сега зезаш и ти. :smir:
Колку од твоите пријатели, познаници, соработници го имаат крстено детето Касандра или Лети?

Е сега зезаш и ти. :smir:
Колку од твоите пријатели, познаници, соработници го имаат крстено детето Касандра или Лети?

Od moite nikoj a i nema toa da se sluci ama vo Strumicko ima edno selo se vika Banica,vo bego decata go krstat prema serijata sto e aktuelna vo momentot :smir: a ako se rasprashash ke poveke za iminjata ke padnes vo nesvest,kaj niv ima iminja Blejk,Dzuli,Kristl uste od vremeto koga Dinastija bese na moda :pos2:.Seto toa e vistina,prasaj nekoj Strumicanec za toa?:helou:

Сето тоа е без врска,иако на времето било традиција и се почитувало сепак несакам да си го осакатам детето и да се вика Трпко или незнам веќе како ...ново време е..и родителите треба да имаат потполна слобода тие самите да си изберат име за детето.

Знам дека постои како појава и кај нас има Касандри и сл. на ваквите имиња, ама за одредена група, а не за цел град. :)

П.С. А вие Елвиси имате? :pos:

ja postuvam taa tradicija a inace ja sum krsten po dedomi.

Строго против сум. Многу старомодно ми изгледа тоа си ги крстам синот/ќерката. Дури и егоистично. Како во америчките кланови Андреј М. Џуниор... колку тапа звучи.

Не го одобрувам повторувањето на имињата, посебно поради тоа што верувам дека името ја детерминира судбината и дека секој треба да добие свое име, своја судбина, а не да се движиме во круг.

mnogu mi e glupa taa rabota.jas sum krstena po baba mi,no nekoj den ako imam deca nema sansi da gi krstam po moite roditeli ili sl.koe ime ke mi e ubavo,toa:):)

Јас многу не ја сакам таа работа, кој како сака нека си го крсти детето што има сега да мора по родители, али традиција :toe:

Voopsto ne sum privrzanik na idejata za iminja od babi i dedovci.Krajno glupo,pa sekoe dete zasluzuva pravo na sopstven identitet a ne da nosi ime od pokolenija.A plus sekogas ima tolku novi i interesni iminja da covek ne znae za koe da se odluci a koga ke slusnam nekoe ime kako stojanka,vasilka,cveta,slobodan,mitre itn mi se ezi koza.:vozbud:

Јас моето дете ќе го крстам Димо по дедо ми уште сега си знам. Дедо ми почина пред 4 години,од тогаш нема ден да не помислам на него. И би била пресреќна ако моето детето биде пола од човекот што беше дедо ми .
И мнг ми е гајле ако било старомодно името, работата не е во името него тоа што стои позади него.

Никако, никако!

Никако! Ниту на крај памет не ми падна синот да си го крстиме по нечив татко или дедо. Си има тој прекрасно свое име. Некој луѓе ја почитуваат таа традиција и нивно право си е! За мене сето тоа е глупост.:uvo:

НИКАКО! не би требало да оди со тие традиции или глупости
Сите родители треба на бебето да му дадат некое ново, модерно име, а не да се водат по стари обичаи

Јас сум крстен по дедо ми и ја почитувам таа традиција.Па така и моите деца ќе ги крстам по моите родители.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom