Име според родители

• Креатор на темата Креатор на темата B. Boop
  • Време на започнување Време на започнување
jas licno mislam deka i e e tolku loso da se podnovi imeto ako e so soglasnost na dvajcata.a inaku sum mnogu protiv da se stavi nekoe stransko ime pri tolku ubavi makedonski iminja.podobro podnoveno ime otkolku stransko ime.

Ме нервира таа традиција. И јас сум крстена по баба ми, моите сакале така и се согласиле со тоа без никакви расправии.
Сè уште постои традицијава не е сосема искоренета и не верувам дека во догледно време ќе биде. Навистина е глупаво, старите имаат конзервативни сфаќања што никој не може да ги смени и знаат да прават проблеми околу тоа.

Сум слушнала дека во странство има примери каде што децата се крстени по името на нивните родители, а не по бабата или дедото, е тоа ми е уште поглупаво од ова нашето.

Ако е името океј и ако се сложуваме со партнерот зошто да не....ама ако не ми се свиѓа името нема потреба така да ги крстам моите деца:vozbud:

Не се сложувам да носи име на некој од родителите. Многу ми е глупаво тоа. Јас сум си го родила, јас со оној што ќе ми биде сопруг и кумот ќе одлучам за името.

Имам слушнато за случај во Штип кога бабата и дедото им ветиле на синот и снаата стан ако на детето го крстат Пешкирчо.И младиве го крстиле така и детето најверојатно ќе има комплекс од името цел живот.цццццццц

А... Што е толку важно името? И зошто на некој родител би му било толку важно внуците да се викаат по него? Помалку ли ќе ги сака ако не се викаат така?:)
Дали некоја што се вика Паца загарантирано ќе има полош живот од некоја што се вика Џенифер?

Мене ми е сеедно, не сум многу по традицииве, ама ако сопругот ептен напне да го крстиме по некој од нашите родители, нека му биде. Мене ми е глупаво тоа да им даваш на децата застарени имиња од четрс`друга, ама сигурно нема да се тепам за едно обично име.* Си имам претстава за убави имиња и добро би било доколку ги искористам како имиња за моите деца, ама не би ми пречело којзнае колку доколку не ги.

Сепак, на некој начин сум им благодарна на моите што НЕ ме крстиле Митка, по баба ми. :pos:

*освен во случај да треба да го крстам Стојко, е тогаш ќе се тепам, моето дете нема да носи име на пенис.

Па нели кумот дава имиња од кои избираме?! Така се сите кај мене крстени во фамилија, никој не носи некое име од дедо, прадедо, прабаба итн.. Јас и уште два мои први братучеди имаме исти кумови, иницијалите од имињата ни се Б, М, В... (BMW) :vozbud:...и незнам, не би ги крстил според моите предци, ако жената се одлучи на нешто такво не би се противел...:toe:

Па нели кумот дава имиња од кои избираме?! Така се сите кај мене крстени во фамилија, никој не носи некое име од дедо, прадедо, прабаба итн.. Јас и уште два мои први братучеди имаме исти кумови, иницијалите од имињата ни се Б, М, В... (BMW) :vozbud:...и незнам, не би ги крстил според моите предци, ако жената се одлучи на нешто такво не би се противел...:toe:
Je јас немам кумови ( за срека) ниту пак моето дете ке има кумови глупости тоа се најголемите глупости ... :tapp::tapp::tapp:

Je јас немам кумови ( за срека) ниту пак моето дете ке има кумови глупости тоа се најголемите глупости ... :tapp::tapp::tapp:

Ај те молам објасни како и зошто кумството е глупост...
Баш ме интересира како дојде до тој став!

Да и мене ме интересира..кое е твоето име, кој ти го даде, и зошто немаш кумови! :uvo:

Пааа НЕМАМ ... не сум православна ... многу едноставно а името ми го дале мама и тато... А не можам да сварам некој шо не си го видела у живото да ти давас име и да ти глуми светец

Пааа НЕМАМ ... не сум православна ... многу едноставно а името ми го дале мама и тато... А не можам да сварам некој шо не си го видела у живото да ти давас име и да ти глуми светец

Ај прво распрашај се наоколу и дознај малку повеќе било што во врска со кумството... па ќе правиме муабет, важи?
Во меѓувреме, не навредувај работи коишто не ги разбираш! :nenene:

Претпоставував дека не си православна, и кумовите се обично познаници или добри пријатели на семејството, и е огромна чест да бидеш кум, јас лично сум на две места кум, и никој не глуми светец или нешто слично...како сакаш свати...:baeh:

име на децата треба да го каже мајката бидејќи таа е најзаслужна за тоа можеби звучи егоистички но мајката е таа што се посветува на децата најмногу а не баби и дедовци а што се однесува за татковците во врска за имињата на децата и не се могу заинтересирани нив им е поважно дали ќе биде син или ќерка

име на децата треба да го каже мајката бидејќи таа е најзаслужна за тоа можеби звучи егоистички но мајката е таа што се посветува на децата најмногу а не баби и дедовци а што се однесува за татковците во врска за имињата на децата и не се могу заинтересирани нив им е поважно дали ќе биде син или ќерка

Зошто мајката најзаслужна за тоа? И зошто таткото е помалку заслужен од мајката? Звучи многу егоистично зошто со самото создавање на детето еднакво заслужни се и двајцата.
Понатаму во текот на животот родителите сами си ја одредуваат јачината на нивната улога како родител.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom