Адвертајзингот во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Дали сте задоволни од рекламите, што ги гледат на ТВ и во весник и од оние што ги слушате на радио? И која рекламa ви е најдобра, а која ептен тапа! (ама збориме за македонски Advertising)

К-15 рулз ... според мене они имаат нај нај реклами ... а за на радио Викса 8)

Најтапа ми се сите реклами за шампони и детергенти иако не се рачунаат за македонски медиа производ. Инаку ретко да има реклама која што е навистина наш производ, иако се прават за наши фирми. Обично ги прават адвертајзинг агенции кои имаат канцеларии во Скопје, но немаат никаква врска со правењето на рекламата (телевизиска) бидејќи сите се снимаат во странство.

Мистичен напиша:
Најтапа ми се сите реклами за шампони и детергенти

Ја би додал и пасти за заби

Najzakon mi se nekolkute reklami za shveps. Sekoe gledanje na novo se smeam :lol: Mislam deka ke pocnam da go pijam radi niv iako ne mi se sviga toj sok :lol: Isto K-15 mi se epten ekstra. Mi se svijga isto i novata reklama za nekakvi vloski sto e, koa tipkata setajki zastanuva do kola i pred prozor da vidi dali ima fleka na gazot :lol: :lol: :lol: Sve drugo pajga u voda. Za nisto ne gi biva. A vo kup losi reklami osven za prasak i pasta za zabi bi ja stavila reklamata za Fresh mastikite ... strasno me iritira!!! :x :lol:

Најзакон реклама до сега што сум ја гледал е онаа "Технологијата оживеа", со колана што игра :lol: само не ми текнува за која кола беше...

Најтапа сите на телевизиите како Едо, Шутел, БТР.. реклами од сопствена продукција на телевизиите, па дури и А1 (го прекардашуваат со нивни глупи дебилски производи). :?

Acid напиша:
Најзакон реклама до сега што сум ја гледал е онаа "Технологијата оживеа", со колана што игра :lol: само не ми текнува за која кола беше...

Citroen

Gizo напиша:
Acid напиша:

Citroen

Мене повеќе ми се допаѓа таа и технологијата му завидува - со електронските уреди (диоди, транзистори, отпорници .....) 8)

Da beee i taa so citroenot epten e ekstra, mh mh mh mh mh 8) :lol:

Уууфф... :D
Адвертајзингот е за**бана и многу комплицирана работа :D
Повеќето агенции во Македонија се сателити на интернационалните и вршат само адаптација на самите реклами, односно детален превод на пораката, прилагодување се врши поретко. Затоа понекогаш рекламите изгледаат бесмислени во Македонија. Во суштина, тоа е и целта на интернационалните агенции- да ве натераат и присилат да го зборувате нивниот „јазик“ и да ја конзумирате нивната култура.

Може тие рекламите за детергенти и пасти за заби ви изгледаат кретенски, но морате да признаете дека кога одите да купувате, секогаш окото ви бега кон тие производи што сте ги виделе милион пати. И скоро секогаш купувате од тие производи. Некако сте убедени дека тие производи се проверени и имате доверба во нив. Ако мислите дека не е така, тогаш запрашајте се колку од вас имат купено да речеме Биљана прашок за перење :D Не се рекламира и немате доверба во него, а можеби е подобар од некои кои ве бомбардираат со пропагандни пораки.

Македонскиот адвертајзинг е сеуште на почеток, агенциите сеуште не се организирани на правиот начин, но работите полека се придвижуваат на подобро.

Ако некој е засегнат или сака во корени да го запознае светот на маркетингот и сите негови страни, нека ја прочита NO LOGO од Nami Klein.

Прва што ми текна, рекламата за за Toyota Yaris мислам дека беше, со дугонога цура што стопира и овие што не и застануваат, демек познаваат дека е замка, пошто не виделе yaris во дефект. Онака ми беше интересно како фора.

А зошто наши агенции сериозно не се занимаваат со рекламна продукција, незнам. Не верувам дека до толку нема креативни луѓе у земјава, ваљда едноставно пазарните услови не им одговараат.

SuperGirl напиша:
Прва што ми текна, рекламата за за Toyota Yaris мислам дека беше, со дугонога цура што стопира и овие што не и застануваат, демек познаваат дека е замка, пошто не виделе yaris во дефект. Онака ми беше интересно како фора.

А зошто наши агенции сериозно не се занимаваат со рекламна продукција, незнам. Не верувам дека до толку нема креативни луѓе у земјава, ваљда едноставно пазарните услови не им одговараат.

Има креативни луѓе во Македонија и тоа доволно. Недостасуваат само добри копирајтери и типографи. Најголемата грешка што ја прават нашите луѓе кога отвараат агенција е што немаат стратегија. Отвараат фирма и чекаат некој да им се јави за му прават реклама. Немаат менаџери кои би ја бркале добро работата, немаат долгорочни кампањи.. И јас самиот работам хонорарно за повеќе маркетинг агенции па добро знам како стојат работите. Пазарот и можностите се менуваат, глупо е да се каже дека не можат да дојдат до работа од поголемите агенции. Има работа, само треба да ја добиеш.

Воопшто не реков дека неможат да дојдат до работа од поголемите агенции. Секој што си ја знае работата и работи, не седи со скрстени раце верувам дека може да постигне успех на било кое поле и под било кои услови.

Само што со такви стратегии, со такви менаџери си пресметале ваљда дека поголеми расходи ќе имаат одколку приходи. А мене ако ме прашуваш, може многу да биде доходовен тој бизнис ако му се посветиш ко што треба. Дури и е многу убава работа, инвентивна. Да не бев програмер ја, ќе се занимавав со маркетинг и промоција :)

SuperGirl напиша:
Воопшто не реков дека неможат да дојдат до работа од поголемите агенции. Секој што си ја знае работата и работи, не седи со скрстени раце верувам дека може да постигне успех на било кое поле и под било кои услови.

Само што со такви стратегии, со такви менаџери си пресметале ваљда дека поголеми расходи ќе имаат одколку приходи. А мене ако ме прашуваш, може многу да биде доходовен тој бизнис ако му се посветиш ко што треба. Дури и е многу убава работа, инвентивна. Да не бев програмер ја, ќе се занимавав со маркетинг и промоција :)

Мене ми се жалеа некои дека немало работа, затоа реков така :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom