Охридски речник!

• Креатор на темата Креатор на темата GrouchoMarx
  • Време на започнување Време на започнување
Ами Г'ЖВА шо значит ре детулиња?

Трето за тие шо пробвет да зборвет не се редит Т на крајот од секој збор. Си имат то правила.
Цитирам пост од пред 100 години, ама ме потсети на една изјава братучед ми. Имаме роднини во Охрид и беше кај нив подолго време, ама малечок, нешто фатил од охридскиов, арно ама не сфатил кај оди т, кај не оди, и, стоиме пред продавница и малиов ја прашува тетка ми:
- Мамо, може смокиТ да ми купиш?
- Не може, сега јадеше.
и лут таков - Епа чаоТ тогаш! :pos:
Не приметив "далдисва" дали го имате напишано. Тој збор и "сакалдисва" ми се најбољи.
А, шо толку ги дискриминирате варошани? :D

Цитирам пост од пред 100 години, ама ме потсети на една изјава братучед ми. Имаме роднини во Охрид и беше кај нив подолго време, ама малечок, нешто фатил од охридскиов, арно ама не сфатил кај оди т, кај не оди, и, стоиме пред продавница и малиов ја прашува тетка ми:
- Не може, сега јадеше.
Не приметив "далдисва" дали го имате напишано. Тој збор и "сакалдисва" ми се најбољи.
Убо си рекол детето, правила се ама за да ги совладаш требит малку талент. :pos:
Охридскиот речник не е лесен, си имат финти. :D Требит учење... ете мене најголем проблем ми е ко ќе сакам да испаднам литературен пред некого, и од можиТ го ваѓам Т и испаѓа Можи и ме прашвет дали сум битолчанец, и тогаш се осеќам вака:
FUUU.png

Сакалдиса ми е еден од поомилените зборој. Исто со киниса ми се негде во топ 10. :icon_lol:

Иначе баш од варошаните потеквит дискриминацијата, ММЕ тие први почнале :icon_lol:
Еве овде (не можам да ја најдам сликата па зато текст) е убо објаснето под точка 3 и 4 запази.
http://www.brkajrabota.mk/zabava/humor/1753-znaes-deka-si-ohriganec-koga

- Не може, сега јадеше.

Не далдисви во длабоконо! :pos:

Не далдисви во длабоконо! :pos:
Точниот цитат на изјавата која ме просветли за тие зборови беше:
- Далдисвеше цел ден Сараишча, после доби инфекција на увоно, па ене ја сега мајка му кај се сакалдисви не мојт главана да ја кренит
(ако згрешив нешто, проштевајте, одамна беше) :)

- Далдисвеше цел ден Сараишча, после доби инфекција на увоно, па ене ја сега мајка му кај се сакалдисви не мојт главана да ја кренит

Мали корекции да ти напрам : Цел ден далдисвеше Сараиште, доби инфекција на увото, па ене ја сега мајка му се сакалдисвит, не мојт глана да ја кренит.

Проштено проштено :D

Мали корекции да ти напрам : Цел ден далдисвеше Сараиште, доби инфекција на увото, па ене ја сега мајка му се сакалдисвит, не мојт глана да ја кренит.

Увоно/то?

:)

Далдисвеше цел ден Сараишче, после доби инфекција на УШЕНО, па еноја сега мајка му к`ј се сак`лдисвит, не мојт гла да кренит.

Би било по оригинал. :D

ушено бе да, како заборајв :D

Во Пештани сватој на гости си се.

Сваќата: Касни свату... касни од маслинкиве да се сера во нив.
Сватот: Каснав сваќо, каснав.
Сваќата: Амии, лајно касна.

Се пљасна во вирон?
Абе море не онакви многу, дан ти дојдам пуздер да те напрам!
Абе аку за скопјанишчана само така требит, зш ко ќе ни дојдет на одмор се мочет во езероно!
:pos: не ми теквит појќе :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom