Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Гужва да не еАми Г'ЖВА шо значит ре детулиња?
Вистина бе зш не наушите да зборвите охридски ?И дај научете се да зборвите охридски, ако имате толкав мерак.
Цитирам пост од пред 100 години, ама ме потсети на една изјава братучед ми. Имаме роднини во Охрид и беше кај нив подолго време, ама малечок, нешто фатил од охридскиов, арно ама не сфатил кај оди т, кај не оди, и, стоиме пред продавница и малиов ја прашува тетка ми:Трето за тие шо пробвет да зборвет не се редит Т на крајот од секој збор. Си имат то правила.
Убо си рекол детето, правила се ама за да ги совладаш требит малку талент.Цитирам пост од пред 100 години, ама ме потсети на една изјава братучед ми. Имаме роднини во Охрид и беше кај нив подолго време, ама малечок, нешто фатил од охридскиов, арно ама не сфатил кај оди т, кај не оди, и, стоиме пред продавница и малиов ја прашува тетка ми:
- Мамо, може смокиТ да ми купиш?
- Не може, сега јадеше.
и лут таков - Епа чаоТ тогаш!
Не приметив "далдисва" дали го имате напишано. Тој збор и "сакалдисва" ми се најбољи.
А, шо толку ги дискриминирате варошани?![]()
Цитирам пост од пред 100 години, ама ме потсети на една изјава братучед ми. Имаме роднини во Охрид и беше кај нив подолго време, ама малечок, нешто фатил од охридскиов, арно ама не сфатил кај оди т, кај не оди, и, стоиме пред продавница и малиов ја прашува тетка ми:
- Мамо, може смокиТ да ми купиш?
- Не може, сега јадеше.
и лут таков - Епа чаоТ тогаш!
Не приметив "далдисва" дали го имате напишано. Тој збор и "сакалдисва" ми се најбољи.
А, шо толку ги дискриминирате варошани?![]()
Точниот цитат на изјавата која ме просветли за тие зборови беше:Не далдисви во длабоконо!![]()
Точниот цитат на изјавата која ме просветли за тие зборови беше:
- Далдисвеше цел ден Сараишча, после доби инфекција на увоно, па ене ја сега мајка му кај се сакалдисви не мојт главана да ја кренит
(ако згрешив нешто, проштевајте, одамна беше)![]()
Мали корекции да ти напрам : Цел ден далдисвеше Сараиште, доби инфекција на увото, па ене ја сега мајка му се сакалдисвит, не мојт глана да ја кренит.
Проштено проштено![]()
Увоно/то?
![]()
Точниот цитат на изјавата која ме просветли за тие зборови беше:
- Далдисвеше цел ден Сараишча, после доби инфекција на увоно, па ене ја сега мајка му кај се сакалдисви не мојт главана да ја кренит
(ако згрешив нешто, проштевајте, одамна беше)![]()
Мали корекции да ти напрам : Цел ден далдисвеше Сараиште, доби инфекција на увото, па ене ја сега мајка му се сакалдисвит, не мојт глана да ја кренит.
Проштено проштено![]()