Како го разбирате светото тројство?

• Креатор на темата Креатор на темата neo_wmaster
  • Време на започнување Време на започнување
Вселенските собори само ја поврдуваат и разјаснуваат Библиската вистина/вистини.
Во Стариот Завет, старозаветниот патријарх Авраам се среќава со тројца партници/тројца ангели, а во разговорот со нив, на Авраам му станува јасно дека разговара со Бога. Авраам им се поклонува на ангелите (на Троичниот Бог) а сепак им се обраќа со изразот „ти„ а не „Вие„.

Ангелите се викале Отец, Син и Свет Дух?
Задржи си се на своја територија, односно Новиот Завет. Стариот не одговара на твоите учења (и така е заменет... нели?).

Заборавив да ти објаснам...хебрескиот јазик познава, еднина, двоина и множина..Двоината се корисити исклучуво за работите кои доаѓаат во пар..уши, раце, нозе...Елохим е во форма на множина која се однесува на три или повќе личности...

Да благодарам што ми објасни.
А сега објасни ми зошто е:

Breshit bara elohim

а не:

Breshit bar'u elohim

И да... се пишува елохим, а не Елохим.

Клигонците го свикаа првиот, Мормонците потоа 3 години по ред , па имаше застој ( III Интергалактичка војна ) ..сега не знам како стојат работите ..
Дојде Q и ги разбрка сите! Орионската спогодба!...и сега си живаат долго и среќно...само нешто овие од делта квадрантот почнуваат да заебаваат!

Да благодарам што ми објасни.
А сега објасни ми зошто е:

Breshit bara elohim

а не:

Breshit bar'u elohim

И да... се пишува елохим, а не Елохим.
Да објаснам..ок
Да се работеше за обична именка во множина ќе се користеше bar'u..мислам дека bara е искористена баш заради природата на Бога..
Морам да признам дека имаш добри познавања...respect..
Сепак сме со различни ставови..
Дојде Q и ги разбрка сите! Орионската спогодба!...и сега си живаат долго и среќно...само нешто овие од делта квадрантот почнуваат да заебаваат!
Аман бе луѓе..и после се лутите кога бришам постови..и каква врска има ова со темата...освен ако не формирате нова религија..врз учењето на Gene Roddenberry..само..почекајте да воскресене..

Да објаснам..ок
Да се работеше за обична именка во множина ќе се користеше bar'u..мислам дека bara е искористена баш заради природата на Бога..
Морам да признам дека имаш добри познавања...respect..
Сепак сме со различни ставови..

Елохим го објаснува начинот на кој Господ се манифестира во природата (реалноста). Односно, елохим се користи за да се прикаже бесконечниот број на Божји манифестации, наспроти единечноста на Бог.

Нема врска со светото Тројство.

Елохим го објаснува начинот на кој Господ се манифестира во природата (реалноста). Односно, елохим се користи за да се прикаже бесконечниот број на Божји манифестации, наспроти единечноста на Бог.

Нема врска со светото Тројство.
Елохим во хебрејскиот обично се користи со глаголски форми кои се во еднина..со што дефинитивно се потврдува не/единечноста на божјата природа...само јас не сум сретнал повеќе од три форми..колку што се спомнати во Библијата.

Елохим во хебрејскиот обично се користи со глаголски форми кои се во еднина..со што дефинитивно се потврдува не/единечноста на божјата природа...само јас не сум сретнал повеќе од три форми..колку што се спомнати во Библијата.

Елохим се користи со глаголски форми во еднина кога се зборува за Господ. Елохим се користи со глаголски форми во множина кога се зборува за други божества.

Не гледам каква врска има бројот на глаголски форми со Тројството.
Лингвистичкиот концепт за еден, два и многу или еден, два, три и многу е од друга природа.

Елохим се користи со глаголски форми во еднина кога се зборува за Господ. Елохим се користи со глаголски форми во множина кога се зборува за други божества.

Не гледам каква врска има бројот на глаголски форми со Тројството.
Лингвистичкиот концепт за еден, два и многу или еден, два, три и многу е од друга природа.
Да се користи во множина и за други божества(да немате други божества освен мене.се користи елохим)..но не со глаголски форми или заменки во еднина..
Не мислев на бројот туку на манифестацииите кои ги спомна..или погрешно сум те разбрал..

Да се користи во множина и за други божества(да немате други божества освен мене.се користи елохим)..но не со глаголски форми или заменки во еднина..
Не мислев на бројот туку на манифестацииите кои ги спомна..или погрешно сум те разбрал..

Манифестациите се многу, а со тоа и имињата за Господ.
Сите имиња на Господ се однесуваат на некој од неговите манифестации/атрибути кој се перцепираат. Имињата постојат само во релација на начинот на кој тој се однесува со нас.

Елохим се однесува на сите манифестации.

Инаку заповедта ти е лошо преведена. Не е: „Да немате други божества освен мене“, туку „Да немате други божества пред мене“.

Импликациите за божества зад мене се очигледни... ама тоа е друга тема.

Манифестациите се многу, а со тоа и имињата за Господ.
Сите имиња на Господ се однесуваат на некој од неговите манифестации/атрибути кој се перцепираат. Имињата постојат само во релација на начинот на кој тој се однесува со нас.

Елохим се однесува на сите манифестации.

Инаку заповедта ти е лошо преведена. Не е: „Да немате други божества освен мене“, туку „Да немате други божества пред мене“.

Импликациите за божества зад мене се очигледни... ама тоа е друга тема.
Забегавме малце со муабетот..не прв пат...наброј ми неколку манифестации...

Забегавме малце со муабетот..не прв пат...наброј ми неколку манифестации...

Тоа би било СЕ.
Дрвото е манифестација на Бог.
Маркус е манифестација на Бог.
Компјутерот е манифестација на Бог.
Електронот е манифестација на Бог.
СЕ е од Него, односно дел од него.

Елохим, технички, се однесува на природните појави. Но како ќе дефинираш неприродна појава.

Или можеби бараше цитати од Стариот Завет или Тората?

светото тројство
во религиите:
отец=син=свет дух
психијатрија:
надсвест=свест=подсвест
филозофија:
его=супер его=ид
наука:
енергија=материја=антиматерија
поетите зборат за
ум=срце=душа
мислителите за
тело=ум=дух
времето се дели на
минато=сегашност=иднина
просторот
"тука"="таму"="меѓупростор"

татко=родителство=создавање
син=потомок=искуство
свет дух=инспирација=спознание

кај нас се е тројно.ние сме тројни суштества,зашто бог не би бил кога не создал според своја слика и прилика?

Она кое Отецот го наумува, Синот го реализира а Светитот Дух им дава/одзема живот на матералните/живите битија.
се согласувам со болдираното,но мислам дека светиот дух не одзема или дава живот туки дека дејствува според желбите на отецот и синот

Аман бе луѓе..и после се лутите кога бришам постови..и каква врска има ова со темата...освен ако не формирате нова религија..врз учењето на Gene Roddenberry..само..почекајте да воскресене..

Има ли правило за настанок на религија...
Не..не мислиме да правиме плагијат:vozbud:....нешто ново..оригинал:toe:..
ЈБГ...митот е роден, трае во полн сјај 40 години..уште малку и ете се роди нова библија:toe:...засега има стотина милиони приврзаници..:je:

светото тројство
во религиите:
отец=син=свет дух
психијатрија:
надсвест=свест=подсвест
филозофија:
его=супер его=ид
наука:
енергија=материја=антиматерија
поетите зборат за
ум=срце=душа
мислителите за
тело=ум=дух
времето се дели на
минато=сегашност=иднина
просторот
"тука"="таму"="меѓупростор"

татко=родителство=создавање
син=потомок=искуство
свет дух=инспирација=спознание

кај нас се е тројно.ние сме тројни суштества,зашто бог не би бил кога не создал според своја слика и прилика?

две раце
две нозе
две очи
две уши
две ноздрви
два образи
два бубрега
ден-ноќ
плус-минус
ангел-демон
јин-јанг
Јателе-Тителе

кај нас се е двојно. ние сме двојни суштества, зошто бог не би бил кога не создал според своја слика и прилика?

не само што бил, туку и е
и не е троличен туку троичен

Pa da... Poligamijata ne e izlezena od moda, samo malku reformirana, imputirana, interpolirana... i se toa od mockoto Pavle... ups... Apostolot Pavle...
Aj, nema veze... Od antikata do denes nema promeni vo vera, samo vo Bogovi... Togash vo Dodona, Modona, Kurle Madle, a sega vo svetite semejstva, odnosno, Tatkoto, Majkata, Decata i predmetite vo domakinstvoto.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom