Дали треба да се учи етика?

• Креатор на темата Креатор на темата Renesans
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
12 јули 2008
Мислења
161
Поени од реакции
9
Kolku voveduvanjeto Eticko obrazovanie moze na mladite da im pomogne da gi prepoznaat i vospostavat vistinskite vrednosti? Dali Etikata moze da donese podobri rezultati od involviranjeto na Veronaukata vo ucilistata? Dobro e da se odgovori na prasanjeto: Dali vo denesno vreme se isplati da se bide dobar, moralen i so potreba da ne im se nastetuva na drugite ili treba da se iskoristat site moznosti, da se zaboravi na etickoto odnesuvanje, posebno koga postojat moznosti za postignuvanje nekoja realizacija.

каква врска има темава со подфорумот?
имаш под-форум образование на пример.
онтопик: да треба да се изучува затоа што му е попотребна на човекот во својот понатамош живот отколку религијата.

Потребно е и тоа многу.....

Треба да се учи, ама не во 2ра година средно кога поголем број од нас, делумно се имаат изградено како личности со сосптвени ставови и поглед кон светот, туку уште од најрана возраст преку слики, текстови и сл. треба да се поттикне кај детето да се создаде систем од правилни вредности.

каква врска има темава со подфорумот?
имаш под-форум образование на пример.
онтопик: да треба да се изучува затоа што му е попотребна на човекот во својот понатамош живот отколку религијата.
..има луѓе за кои етиката е само применета религија во меѓучовечките односи...Така да тие две работи се поврзани...
Вистинските вредности зависат од овие две...етиката ги проучува а религијата ги наметнува...
Така да сигурно дека треба..повеќе отколку веронауката..

Мислам дека треба да се изучува во средното образование.
Потребен е опуштен професор, достапен за разговор на теми од секојдневниот живот на учениците кои ќе помогнат да се сфати материјата и со задоволство да се изучува.

Kolku voveduvanjeto Eticko obrazovanie moze na mladite da im pomogne da gi prepoznaat i vospostavat vistinskite vrednosti? Dali Etikata moze da donese podobri rezultati od involviranjeto na Veronaukata vo ucilistata? Dobro e da se odgovori na prasanjeto: Dali vo denesno vreme se isplati da se bide dobar, moralen i so potreba da ne im se nastetuva na drugite ili treba da se iskoristat site moznosti, da se zaboravi na etickoto odnesuvanje, posebno koga postojat moznosti za postignuvanje nekoja realizacija.
А да дадеш дефиниција што е тоа ЕТИКА ?

треба да се учи и се сложувам дека поубаво е да се учи во основно отколку во средно.
јас немав таков предмет во моето школо,не знам зашто,кога и така имав многу непотребни предмети,но другарки што учеа во други школи имаа и ми кажувале дека е многу интересен предмет.
Dali vo denesno vreme se isplati da se bide dobar, moralen i so potreba da ne im se nastetuva na drugite
секако дека се исплати да се биде добар и морален,замисли сите да бидеме злобни и неморални што би се случило?
ќе се испоубиеме за пари,имот и сл....не дека сега не се прави тоа,но сепак без морал би било многу полошо.

Ќе се учи етика, да но, сте се запрашале ли какви се професорите што предаваат етика?
Воопшто немаат врска со предметот. За да предаваш етика, треба да ја применуваш, да дадеш пример на учениците. Не може мене некој да ме учи на морал, добро однесување, штетни работи, ако го гледам после часови фрла ѓубре на јавно место, го подмитуваат за оценки,... едноставно покажува некултура. Сето тоа мене ми е смешно, парадокс ми е. Затоа учев информатика во втора, поради оваа работа.

А да дадеш дефиниција што е тоа ЕТИКА ?

еве што вика википедија

Етика е правец во философијата кој како предмет на изучување го зема човековото однесување и моралот. Корените на етиката ги поставил Аристотел уште во антиката, во своето дело „Никомахова етика“. Вo текот на историјата, како и останатите правци во философијата, и етиката била киднапирана од страна на теологијата.
Малку поинаква етика се среќава во источните философии, односно будизмот.
Најпознати етички правци денес се: хедонизмот, утилитаризмот итн.

еве што вика википедија

Фала не објаснувањето оти јас знаев дека Етика е позитивна лага Прилемр оди човек во болница и имаш дијагноза дека ќе умре и му велиш нема да умреш ќе живееш сепак е Лага но со добра намера ете тоа го знам како Етика затоа прашав Сепак Фала уште еднаш:smir:

Фала не објаснувањето оти јас знаев дека Етика е позитивна лага Прилемр оди човек во болница и имаш дијагноза дека ќе умре и му велиш нема да умреш ќе живееш сепак е Лага но со добра намера ете тоа го знам како Етика затоа прашав Сепак Фала уште еднаш:smir:

Абе вие многу работи сте знаеле ...:tapp::tapp:

човече , разгледај некоја друга книга,освен онаа библијата..

тоа е позитивен став ондосно позитивно гледање на работите.
повеќе на темава
има развиено добра дискусија.

човече , разгледај некоја друга книга,освен онаа библијата..

Не само што треба, туку неопходно е да се учи...
Не ми се набројуваат неетичките однесувања кои ги има мал милион, посебно кај службеници во државната администрација, со посебеен акцент на вработени со единствена квалификација соодветна партиска книшка во времето на владеење на дотичната партија.

2 часа неделно за етика, 2 часа са веронаука или историја на религиите (кои еве од септември петоодделенците ке ги учат, владата ги бутна во школството иако уставноста на ова е спорна и се чека одлука на уставниот суд, а одлуката ќе биде најверојатно негативна бидејки ова е флагрантно мешање на религијата во државата и школството) уште колку ли часа ќе им се додадат на учениците..или ова како што гледам се прави со кратење на бројот на часови во неделата од многу побитни предмети (мајчин јазик, математика, ....)
Некој решил изгледа да произведува работно неспособни генерации а кои ќе знаат да филозофираат за се и сешто до бескрај.
Инаку етика, морал верска подука тоа се работи за домашно воспитување или други установи но само по лична желба, никако со наметнување.
Кон секоја наметната задолжителна обрска ние сакале или неќеле кај учениците се јавува отпор па резултат на ова ќе биде само нови жртви (професори) изложени на заебанции и местенко од страна на учениците. Интересен ќе биде и тоа колкав ќе биде процентот на бегањето од часови од овие предмети.
Доста е со експерименти во образованието...треба еднаш оваа сега затекната состојба да се доведе во ред......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom