ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

• Креатор на темата Креатор на темата moTaro
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Напишано од Integer
scared.gif
Листи со структури, поврзување на две листи пример а={1,2} и б={3,4 } се две влезни листи во append(), на излезот на append() треба да имаме а={1,2,3,4 }каде што б ќе покажува на NULL.

Еве ти ја процедурата за спојување на 2 листи, без да се наруши сортираноста во C
Код:
jazel *spoi(jazel *p, jazel *q)
 {
 jazel *r, *s;
 if(p->info < q->info)
 {
 s=r=p;
 p=p->sledi;
 }
 else
 {
 s=r=q;
 q=q->sledi;
 }
 while(p!=NULL && q!=NULL)
 { 
 if(p->info < q->info)
 {
 r->sledi=p;
 r=p;
 p=p->sledi;
 }
 else
 {
 r->sledi=q;
 r=q;
 q=q->sledi;
 }
 }
 if(p!=NULL) r->sledi=p;
 else r->sledi=q;
 return(s);
 }

Java, C, Python, C#, ASP, PHP, JavaScript, Prolog, ML, Scheme, R...

So toa sto ne e bitno koj e jazikot... dokolku se znae teorijata za programiranje, jazikot e samo alatka... se uci za 2 nedeli.

Програмер сум у php,Visual C++,Visual Basic , Pascal и сеа пробувам Cold Fusion - кој има некои проблеми јас сум расположен да помагам :)

Нешто од Perl :

use locale;
use strict;
my (@tags, @formes, $ligne, $i, $y);
$i=0;
open (<IN>, ">tagged-text.tag");
while ($ligne=<IN>)
{
chomp $ligne;
if ($ligne=~/^.*\t(.*)\t(.*)\t.*$/)
{
push (@formes, $1);
push (@tags, $2);
}
for ($i=0; $i<=$#tags; $i++)
{
if ($tags[$i]=~/NOM.*/ and $tags[$i+1]=~/ADJ.*/ and $tags[$i+2]=~/ADJ.*/)
print $forme[$i],", ",$forme[$i+1],", ",$forme[$i+2],"\n";
}
}
close (<IN>);

На испит го стокмив програмчево и многу е ефикасно за автоматски третман на конструкци ИМЕНКА+ИМЕНКА+ПРИДАВКА во тагиран текст во TreeTagger. :music3:

Дали некој е слушнал за Makumba и знае што е тоа ?? или дали ја користи ?? (Прашувам чисто информативно)

Добредојдов... Од денес имате и Visual Studio (најмногу VBasic) програмер. Сакам за почеток да донирам едно малечко програмче, и тоа бесплатно. Се работи за организатор на време изработен во ВБ 6.0 (Сервис пак 6). Згодна работа за дремачи пред компјутер ...

Gilipter напиша:
Програмер сум у php,Visual C++,Visual Basic , Pascal и сеа пробувам Cold Fusion - кој има некои проблеми јас сум расположен да помагам :)

Дали се разбираш од работа со ком порти? Конкретно потребна ми е помош околу комуникација со Панасоник централа преку Бејзик 6.0

AlexanderGreat напиша:
Java, C, Python, C#, ASP, PHP, JavaScript, Prolog, ML, Scheme, R...

So toa sto ne e bitno koj e jazikot... dokolku se znae teorijata za programiranje, jazikot e samo alatka... se uci za 2 nedeli.

Многу Јако .... :)

Ајде програмери

Мислам дека во Македониа има многу програмери. Па време и да почниме да се помагаме. Јас во моментов работам Delphi па ако има некој кој се разбира многу delphi c++ java или некој програмски јазик или сака да научи нешто нека пиши. И јас имам многу прашања за Delphi па програмери повелете.

super tema.. samo jas ne znam nishto od programiranje , osven neshto shto u4ev na u4ilishte vo Pascal , ama ne mnogu.. pa baram nekoj sovet so shto da po4nam prvo , mislam so koj programski jazik.. pozdrav

Знаеш, пред да отвориш нова тема, обичај е да провериш дали веќе постои истата. Мал совет за во иднина..

[Едитирано од FortunE: Линкот е избришан затоа што ги споив двете теми.]

dobro , ama bi mozelo da mi odgovorite na prasanjeto ve molam... so koj programski jazik da po4nam.. :)

Perl - поарно нема. Во секој случај, претходно снабди се со добри познавања на RegEx оти се универзални за секој јазик. И уште нешто : не се трескај од земја додека не ги поминеш поедноставните јазици како HTML или XML. wink:

Pasha напиша:
dobro , ama bi mozelo da mi odgovorite na prasanjeto ve molam... so koj programski jazik da po4nam.. :)

So Java, Python, C++ ili C# --- ovie se "object oriented", sto tebe ne ti znaci mnogu vo momentov i praksa pokazala deka e mnogu polesno da ja naucis teorijata preku nekoj od ovie, nego da pocnes so C...

За почетници во програмирање најдобар е pascal, бар замене најразбирлив е кодот. 8 одд бев ко првпат се сретнав со него, и за брзо време го совладав.

deXterche напиша:
За почетници во програмирање најдобар е pascal, бар замене најразбирлив е кодот. 8 одд бев ко првпат се сретнав со него, и за брзо време го совладав.

Begin
Да... се согласувам... Pascal-от највеќе личи на пуко зборење англиски.. така да.. најлесно ќе се снајде почетник. Башка... има перспектива... ќе го совладаш Pascalot, па продолжуваш на Object Pascal (да не речам Delphi.... а ќе речам :) )
End :motor: :poss:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom