Најдобри/Најомилени албуми

• Креатор на темата Креатор на темата moonwatcher
  • Време на започнување Време на започнување
Тешко би ми било да одвојам само еден најомилен музички албум покрај сите плочи кои ги имам преслушано. Тешко би ми било да одвојам и 10, ама сепак ќе се пробам да се ограничам на 5. Притоа, предност им давам на концептуалните албуми, бидејќи тие претставуваат многу повеќе од само обична збрика на песни.

The Doors - The Doors
1fd9c060ada064ddfce79110.L.jpg
Можеби првиот албум со којшто воопшто сум почнал да слушам музика. Првиот албум на The Doors буквално ми ги отвори вратите кон еден поинаков свет на музиката. На некои си мои 14 години, мислам дека тргнав по вистинскиот пат со овој албум, и сигурно немаше да бидам она што сум сега да не беше истиот....​

Mike Oldfield - Tubular Bells
TubularBells.jpg
Можеби кога би бил под смртна закана за да одберам најдобриот албум според мене, тогаш би го одбрал овој скоро научен проект на тогашното страмежливо момче Mike Oldfield. Момче кое со неполни 20 години и со полна куќа инструменти кои умее да ги свири, го завршува делото на својот живот. По снимањето и издавањеро, Олфилд избегал на кратко во планините подалеку од цивилизацијата. Нема да погрешил и да останел таму. Неговиот придонес кон светот веќе бил преголем....​
...plus, Tubular Bells! :)

Jethro Tull - Aqualung
103723-original-yqqdm.jpg
Тешко ми е да одберам нешто од музичкиот гениј на Ian Anderson, ама барем знам дека овој период од неговото творештво ми е омилен. Повеќето би се двоумеле помеѓу Aqualung и Thick as a Brick, но јас сериозно размислував да го спомнам Benefit место Aqualung. Сепак, ова е албумот којшто оставил поголема трага во музичката историја, па еве го...​

Pink Floyd - Dark Side of the Moon
The_Dark_Side_Of_The_Moon.jpg
Не знам дали треба да пишувам нешто посебно за овој албум. Еден од најдобрите концептиуални албуми воопшто. Се си е на своето место! Иако можеби не сум ги слушал Floyd како многу други бендови, го ценам нивниот ентузијазам со кој се посветуваат на творењето, ентузијазам кој најмногу доаѓа до израз во овој албум.​

King Crimson - In the Court of the Crimson King
cover_493961992009.jpg
King Crimson ми е една од најнејасните и најчудни групи што сум ги слушал. Уште не знам како снумиле толку напредни звуци во `69. Од каде им дошла таа музика? Несомнено од Дворот на Гримизниот Крал! :) Неверојатен албум што биди чувства исти како и музиката - многу чудни!​

Wishbone Ash - Argus
wishbone-ash-warrior.jpg
Знам дека реков 5 албуми, ама тешко ми беше да се сопрам. Ако е за компензација, омотот е помал. :P Најдоброто од Wishbone Ash. Албум во кој звуците на двете водечки гитари се доведени во совршена хармонија. Не сум можел да престанам да ја слушам оптимистичката The King Will Come, секогаш ме расположувала....​

Rick Wakeman - The Six Wives of Henry VIII
wakeman_sx.jpg
Бонус. :P Виртуозот на клавијатура Rick Wakeman држи час по историја. Не смеете да отсуствувате ;)

Патем, еве кои албуми сум ги слушал најмногу во последиве година-дена. Преземено од мојот Last.fm профил.

Kolovrt,overall,4,4,none.jpg

1. Fugazi - 13 Songs
Fugazi13Songs.jpg

2. The Smiths - The Queen is Dead
51ZYZS2FQ2L._SL500_AA300_.jpg

3. Opeth - Damnation
514Z43TWHJL._SL500_AA300_.jpg

4. Bad Religion - How could hell be any worse?
417R6YS3QYL._SL500_AA300_.jpg

5. Minor Threat - In my eyes
minor+threat.jpg

Не се по ред, има уште бар мал милион албуми од артисти како Pink Floyd, Tool, A perfect Circle, The Clash, Fear итн итн. ама овие 5 ми дојдоа сега на памет.

Delphic - Acolyte
Royksopp -Junior
Bah Samba - Four
Bjork - Post
Bjork - Debut
Prince - Controversy
Prince - Prince
Massive Attack - Heligoland
Massive Attack - 100th Window
Dj Cam - Substances
Air - Moon Safari
Kate Bush - Hounds of Love
4Hero - Play with the changes
Friendly Fires - Pala

...уште многу

1. Red Hot Chili Peppers - By The Way
Rhcp9.jpg

2. The Killers - Hot Fuss
Hot-Fuss.jpg

3. Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What I'm Not
Wpsiatwin.jpg

4. Joy Division - Unknown Pleasures
Unknownpleasures.jpg

5. The Smiths - The Queen Is Dead
The-Queen-is-Dead-cover.png

6. Brandon Flowers - Flamingo
Flamingo_cover.jpg

7. MGMT - Oracular Spectacular
Oracular_Spectacular_2008.jpg

8. Placebo - Meds
Placebomeds.jpg

9. White Lies - To Lose My Life
To_Lose_My_Life.PNG

10. Portishead - Dummy
PortisheadDummy.jpg

m9y64o.jpg

Oва имам овде на компјутеров и друго не ми треба.
Најомилен неможам да одберам.
dude... ова првово го иам, 4тото го иам, 6тото го иам
и уште некој 65-66 останати :D

и да како шо рече wot најомилен неам :D

Убаво вели авторката на темава, неблагодарно е :pos:

Премногу групи, премногу албуми.
Плус голем дел од бендовите што ги слушам сите албуми им се одлични не можеш еден да издвоиш.
Какви критериуми да земам не знам, дали што влијае лично врз мене, што има историско значење, или по квалитет...

Како и да е...имам чуство дека премногу имам преслушано веќе за да можам вака да пишам.
Ама сепак убава идеја за тема за луѓе што сакаат да се информираат каде да го започнат своето музичко патување.

BMG: Audio и The Complex
Beth Orton: Superpinkymandy
Laika: сите албуми, мислам дека немаат промашено песна, некои се повеќе можеш да ги слушаш од други
Marga Sotirovska: Beat of the old Bazar, како што некои ми ја опишаа музиката дека била како лексилиум
Empirion Advanced Technology, албум што треба секој raver да го има преслушано песните се основа за целата
електронска музика што понатаму следува
Fluke: Puppy и Risotto еуфорична музика
Joey Beltram - Classics одлична стара house музика
Opus |||- Guru Mother и Mind Fruit
Orbital сите албуми освен албумот што е soundtrack за некој филм
Underworld- сите албуми, една од ретките групи што имаат комлетна дискографија т.е немаат промашено песна
Crystal Method The Vegas- ова им е првиот и можеби најдобриот албум, доста еуфорична музика
Young American Primitive - Young American Primitive постара techno група ама ако денес се прави ваква музика
тешко некој да остане рамнодушен во дискотека
William Orbit цела дискографија освен првиот кој му е навистина катастрофа албум
1492 Conquest of Paradise- Еден од најдобри soundtrack-ови кој ги имам слушнато

Па не можам да направам нешто како топ 10 листа, ама ови албуми ми се некако најомилени:

The Doors - The Doors (1967)

Што да кажам за овој албум, чиста класика, неверојатна оригиналост...

The Beatles - White Album (1968)

Знам дека нема многу да се сложите ама мислам дека ова е врвот кој Битлси го достигнале

David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)

Кај овој албум ми се допаѓа оригиналноста, Дејвид Боуви буквално започна нов правец во музиката

Pink Floyd - The Dark Side of the Moon (1973)

No comment, чиста уметност

Sex Pistols - Nevermind the Bollocks, Here are the Sex Pistols (1977)

Или ги сакате, или ги мразите, ама не може да се негира нивната влијателност и оригиналност

Kraftwerk - Trans Europe Express (1977)

Овој албум пак започна електронска револуција во музиката

Gary Numan - The Pleasure Principle (1979)

Електронска музика на рокерски начин

Joy Division - Unknown Pleasures (1979)

Неверојатно влијателен бенд, живите настапи им се уште подобри од студиските албуми

The Smiths - The Smiths (1984)

Единствен албум кој може да ме насмее во секое време, Морисеј е легенда

The Stone Roses - The Stone Roses (1989)

Триперски рок

Primal Scream - Screamadelica (1990)

Уште потриперски рок со елетронски примеси

Nirvana - Nevermind (1991)

* Insert comment here :)

Alice in Chains - Dirt (1992)

Depression&Anger изразени со неверојатни вокали и гитарски звуци

Radiohead - OK Computer (1997)

Чиста уметност, нема што, класика од 90 -тите.

Sigur Ros - Agaetis Byrjun (1998)

Оригиналност неопислива со зборови, мора да се слушне за да се поверува

1z14v2u.jpg

1z14v2u.jpg

Дел само.. фалат трип-хоп,днб,дабстеп албумите..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom