Затоа реков дека е лоша страната, ги нема сите албуми таму. Финтата е имаме многу квалитетен рап. Има 10 албуми кај што немаш скип на песна. Во рок ставени се албуми зашто има 2-3 култни песни во нив, другите никој не ги слуша. Ова поп албумиве па само 5 дали реално имаат заслужено да бидат спомнати. Јас ставив цела листа на другата тема и тоа се само 1/10 од тоа што има. Имаш рап песни што имаат по милион прегледи на јутјуб, а ниту еднаш не биле пуштени на радио или тв. Тоа ти што не се разбираш, не значи дека нема многу рап и дека нема квалитет.
И не ме сфаќај лично. Ваква листа нема никогаш да биде скроз како што треба, ама барем да заликува.
Затоа пишав дека ми е тотална непознаница хип хоп-от и не можам јас да одлучам колку ќе бидат. Ќе одлучат членовите на форумот. Ама ете, ајде, колку да бидат? 30, исто колку рок? И како на тој начин ќе се соберат 100 вкупно? Сериозно сметаш дека македонската продукција на хип хоп албуми е толку значајна? Еве Discogs што вели:
Севкупно 207 хип хоп албуми во Македонија, наспроти 1028 рок. Од 1028 ние избравме 31, што е 3,01%. Од 207 албуми 3,01% е 6. Погоре пишав - 5 или 10. Не сфаќам како е тоа малку? Ете, пак ќе прашам - колку да биде?
Каролина Гочева - Мамо пушти ме (1992, МРТ)
Јаков - Еааааа (1992, МРТ) Дарио и МИГ 21 - Бактерија (1992, самостојно издание)
Владо Јаневски - Парче душа (1993, Моби Арт)
Ристо Бомбата и Кучешка тенија - Кој се плаши од волкот лош (1994, Tenija Music)
Ристо Бомбата - Градски крем и плави шлемови (1996, Urania Music House)
Владо Јаневски - Далеку е небото (1996, Mister Company)
Ребека - Обиди се (1998, EMI Music) Дарио - Дарио (1999, Mister Company)
Ристо Самарџиев - Таму кај што си (1998, Аудио Видео CD Студио Феникс)
Дуле и Коки - Некаде далеку (1999, самостојно издание)
Каролина Гочева - Јас имам песна (2000, Авалон продукција)
Ерзана - Без зборови (2000, Авалон продукција)
Магија - Помислувам на тебе (2000, Mister Company)
Дарио - Исток запад север југ (2001, Азно)
Андријана Јаневска - Моја Библија (2001, МРТ)
Ребека - Нешто убаво (2001, Delta Records Polzer) Брејк - Јас сум таков и таков сум бил (2002, Авалон продукција)
Елена Ристеска - Ден и ноќ (2003, М2)
Дуле и Коки - Виа Македонија (2003, Сенатор Рекордс)
Кристина Арнаудова - Возови (2003, Planet Press)
Владо Јаневски - Ваков или таков (2004, Авалон продукција)
Калиопи - Не ми го земај времето (2004, Kaliopi Music Production)
Мартин - Муза (2004, самостојно издание)
Александра Пилева - Сонце и месечина (2005, М2)
Адријан Гаџа - 300 години (2006, самостојно издание)
Владо Јаневски - Повторно се заљубувам во тебе (2006, Award Entertainment)
Ламбе - Море од солзи (2006, М2)
Јован Јованов - На мој начин (2007, Mister Company)
Ѓоко Танески - Збогум најмила (2007, Видео мултимедија)
Ламбе - Да не те љубев (2008, М2)
Next Time - Next Time (2008, План Б Продукција) Тоше Проески - The Hardest Thing (2009, Award Entertainment / Сити Рекордс)
Каролина - Капка под небото (2010, Авалон продукција)
DNK - Срце (2013, Password Production)
Нокаут - Три (2014, Горила продукција)
Eye Cue - Само сакав (2015, Горила продукција)
Тамара - Еден ден (2015, Горила продукција)
Елена Ристеска - Без шминка (2015, ER Music and Artist)
DNK - Уште еден ден (2016, Горила продукција)
Eye Cue - Сепак ми е забавно (2017, Горила продукција) Каролина - Извор (2018, Авалон продукција)
Влатко Илиевски - За љубов се пее до крај (???, самостојно издание)
Коктел - Слуга и цар
Легенда - Свет без граници / 92 (??? / 1992, МРТ)
Арчи - Да пукнам леле, што направив (1999, ЕМИ Рекордс)
Октавијан - Нешто помеѓу (???, МРТ)
Мики Јовановски Џафер - Си заљубив (???, Сонце)
Армен и Безимени - The Way I Feel (???, Антископ)
Каролина Гочева - Мамо пушти ме (1992, МРТ)
Јаков - Еааааа (1992, МРТ) Владо Јаневски - Парче душа (1993, Моби Арт)
Ристо Бомбата - Градски крем и плави шлемови (1996, Urania Music House)
Ребека - Обиди се (1998, EMI Music) Ристо Самарџиев - Таму кај што си (1998, Аудио Видео CD Студио Феникс)
Каролина Гочева - Јас имам песна (2000, Авалон продукција)
Ерзана - Без зборови (2000, Авалон продукција)
Дарио - Исток запад север југ (2001, Азно)
Андријана Јаневска - Моја Библија (2001, МРТ)
Ребека - Нешто убаво (2001, Delta Records Polzer) Брејк - Јас сум таков и таков сум бил (2002, Авалон продукција)
Елена Ристеска - Ден и ноќ (2003, М2)
Дуле и Коки - Виа Македонија (2003, Сенатор Рекордс)
Кристина Арнаудова - Возови (2003, Planet Press)
Владо Јаневски - Ваков или таков (2004, Авалон продукција)
Калиопи - Не ми го земај времето (2004, Kaliopi Music Production)
Мартин - Муза (2004, самостојно издание)
Александра Пилева - Сонце и месечина (2005, М2)
Адријан Гаџа - 300 години (2006, самостојно издание)
Владо Јаневски - Повторно се заљубувам во тебе (2006, Award Entertainment)
Ламбе - Море од солзи (2006, М2)
Јован Јованов - На мој начин (2007, Mister Company)
Ѓоко Танески - Збогум најмила (2007, Видео мултимедија)
Ламбе - Да не те љубев (2008, М2)
Next Time - Next Time (2008, План Б Продукција) Тоше Проески - The Hardest Thing (2009, Award Entertainment / Сити Рекордс)
Каролина - Капка под небото (2010, Авалон продукција)
Нокаут - Три (2014, Горила продукција)
Eye Cue - Само сакав (2015, Горила продукција)
Елена Ристеска - Без шминка (2015, ER Music and Artist)
DNK - Уште еден ден (2016, Горила продукција)
Eye Cue - Сепак ми е забавно (2017, Горила продукција) Каролина - Извор (2018, Авалон продукција)
Влатко Илиевски - За љубов се пее до крај (???, самостојно издание)
Легенда - Свет без граници / 92 (??? / 1992, МРТ)
Арчи - Да пукнам леле, што направив (1999, ЕМИ Рекордс)
Октавијан - Нешто помеѓу (???, МРТ)
Армен и Безимени - The Way I Feel (???, Антископ)
За жал нема тука да има албуми од времето на шлагерите (60s, 70s, 80s) кои се најдобрите и највредните од македонскиот поп. Изведувачи како Диме Поповски, Олгица Андонова, Верица Ристевска, Даниела Панчетовиќ имаат само синглови.
Да се изјаснам за компилациските албуми. Ова што Филип го кажа во цитираново е најбитниот момент на темава. Кај рок делот ова не е толкав проблем освен кај Венко, но тука е огромен. Ќе има и гласање и се, ама една огромна дупка ќе стои овде посебно во периодот пред 90ти од таа причина. А за време на 90ти поради песните на Макфест кои не се на албум. И сега замисли доаѓа некој странец во Македонија и се интересира за македонскиот поп и ти треба едно добри 30-40% ако не и повеќе од најдоброто да не му го прикажеш затоа што не е студиски албум од еден исполнувач. По мене на пример изданијата на Макфест од почетокот дур не победи Магија каде што и де факто се еба се мислам дека беше 98ма вредат многу повеќе од Каролини, Тамари, Магии, Нокаути собрани заедно на куп. Ама, нели не можеме да го ставиме пример Макфест 86 како албум затоа што не е од еден изведувач. И тука е фундаменталниот проблем на темава. Тоа е околу тој дел.
Околу другиот дел дали фали нешто на темава на начинот на кој е концепирана мислам дека само уште Драган Мијалковски фали но не сум запознаен дали има студиски или компилациски албум.
Лично, ако треба да бирам дали да го спасам целокупното творештво на Нокаут или само оваа единствена песна:
Ќе има и гласање и се, ама една огромна дупка ќе стои овде посебно во периодот пред 90ти од таа причина. А за време на 90ти поради песните на Макфест кои не се на албум. И сега замисли доаѓа некој странец во Македонија и се интересира за македонскиот поп и ти треба едно добри 30-40% ако не и повеќе од најдоброто да не му го прикажеш затоа што не е студиски албум од еден исполнувач. По мене на пример изданијата на Макфест од почетокот дур не победи Магија каде што и де факто се еба се мислам дека беше 98ма вредат многу повеќе од Каролини, Тамари, Магии, Нокаути собрани заедно на куп. Ама, нели не можеме да го ставиме пример Макфест 86 како албум затоа што не е од еден изведувач. И тука е фундаменталниот проблем на темава. Тоа е околу тој дел.
Види, јас немам никаков проблем да ставиме албум кој не е од еден изведувач. Па нека е и Макфест 86, ако мислите дека треба да биде. Таков албум еден веќе влезе во рок делот, албумот на Венко Серафимов, иако Венко таму е сврзното ткиво на сите изведувачи, ама што да не тоа ткиво да биде фестивал како Макфест.
Проблемот мене ми е со овие плејлисти од Spotify што се направени во 2025. Тие не само што не припаѓаат тука, туку не се ни албуми според мене - плејлисти на Spotify се. Се надевам ме сфаќаш што сакам да кажам.
Значи, да резимирам - ако мислите дека албум со повеќе изведувачи, без оглед дали е компилација или носач на звук од одреден фестивал или манифестација треба да се најде тука, слободно предложете.
За другиот дел: „Твоите очи, сине“ доооолго ми беше омилен победник на Макфест. И веројатно уште ми е во топ 3. Неверојатна песна!
Автоматски споено мислење:
Еве еден таков компилациски албум, кој ако сметате, ќе го додадеме.
VA - Најдоброто од Македонија - Забавна (2011, Агенција за млади и спорт) - DISCOGS
Пребарував по нет да најдам некој сличен и со евергрини, ама за жал нема. Биба Додева пред некоја година објавила нејзини изведби на 11 македонски евергрини, и Каролина најавила нешто слично, и тоа е тоа.
Види, јас немам никаков проблем да ставиме албум кој не е од еден изведувач. Па нека е и Макфест 86, ако мислите дека треба да биде. Таков албум еден веќе влезе во рок делот, албумот на Венко Серафимов, иако Венко таму е сврзното ткиво на сите изведувачи, ама што да не тоа ткиво да биде фестивал како Макфест.
Проблемот мене ми е со овие плејлисти од Spotify што се направени во 2025. Тие не само што не припаѓаат тука, туку не се ни албуми според мене - плејлисти на Spotify се. Се надевам ме сфаќаш што сакам да кажам.
Значи, да резимирам - ако мислите дека албум со повеќе изведувачи, без оглед дали е компилација или носач на звук од одреден фестивал или манифестација треба да се најде тука, слободно предложете.
За другиот дел: „Твоите очи, сине“ доооолго ми беше омилен победник на Макфест. И веројатно уште ми е во топ 3. Неверојатна песна!
Епа ако е така Макфест 86-97 нека ги стави некој оти јас ставив 10. За жал (мислам, не сум 100% сигурен) песните од Скопје Фест 60ти и 70ти не се издавани на албуми каде што ќе се покриеше нешто барем од тој период.
Како пример да не влезат овие:
или песната што се смета за зачеток на македонскиот поп:
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.