ЈуријАркадиевич
Модератор
Гласано.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
У гужва сум, нејќам безвеза само да исштракам...@PticaSelica , @ЈуријАркадиевич , @Setsuko , @Sussaro , @Ska Maniac , @Darling , @Psyside , @placeb , @џимеј , @AceCaleb , @ohrid66 , @DJMorrison - се последните 12 души кои гласале за рок, а се уште ги нема да гласаат за поп. Затоа, потсетување - ГЛАСАМЕ ТУКА
Недела, 19:00У гужва сум, нејќам безвеза само да исштракам...
до кога е последниот рок?
Многумина не се родени периодот кога Шпато музицирал и бил акруелен. Јас знам кој е Шпато ама не ми е толку музиката негова од мојте времиња. Знам и за песни на Драган Мијалковски, Верица Ристевска, Даниела Панчетовиќ, Диме Поповски, Славе Димитров.. но не им знам нивни албуми.Збориме за музичкиот гениј, македонскиот музички Ајнштајн - Драган Ѓаконовски Шпато.
Еден од основоположниците на македонската забавна музика. Во 1945 година, на само 14 години ликов формира забавен салонски оркестар, па студентски аматерски џез оркестар. Тој е татко на првата џез композиција „Тема I“. Додека луѓето во Македонија орале со волови, Шпато свирел џез музика. Тој е еден од основачите на забавниот ансамбл на радио Скопје, а подоцна и на големиот ревиски и танцов оркестар. Шпато е диригент, композитор и аранжер.
До утре може да се збори за значењето, влијанието и придонесот на Шпато во македонската забавна музика, предолга е листата на неговите музички дела и навистина би било вистинска штета име како Шпато да не е на листа на најдобри македонски албуми.
Шпато е синоним за македонска забавна музика, синоним за уметност.
Ноне има цицки. Толку
Ништо лично, само логично![]()
Па што ако не се родени во периодот кога музицирал? Според твојава логика треба да слушаме и познаваме музика само од времето после нашето раѓање?Многумина не се родени периодот кога Шпато музицирал и бил акруелен. Јас знам кој е Шпато ама не ми е толку музиката негова од мојте времиња. Знам и за песни на Драган Мијалковски, Верица Ристевска, Даниела Панчетовиќ, Диме Поповски, Славе Димитров.. но не им знам нивни албуми.
Јас сум роден 90та година и повеќе ги знам албумите на Каролина, Тоше, Дуле и Коки, Мартин Вучиќ, Калиопи, Нокаут, Ерзана, Врчак, Студеби нозе, Нулта Позитив, Нови Дечки, Ребека, Сашо Спасовски, Владо Јаневски, Дани, Андријана Јаневска...
Да може да се слушаат и песни од времиња кога повеќето не биле ни планирани да се создадат на овој свет. Но некако сметам дека на повеќето тука поблиски ни се песните од времињата кога растеле.Па што ако не се родени во периодот кога музицирал? Според твојава логика треба да слушаме и познаваме музика само од времето после нашето раѓање?
Туку во право си, јас и Шпато генерација, мајка му и мајка ми, жени
На листава треба да влезат влијателни албуми, албуми кои влијаеле на текот на музиката во одреден жарн, пионерски албуми, кои донеле нешто ново кај нас, албуми кои не подлегнле на забот од времето, албуми со голем успех, а не дали мене ми се допаѓаат и дали јас ги знам или не ги знам.
Не треба да знаеш и да ти текнува коИ се албумите на Шпато, Диме, Верица, Драган (последните 3 не ни имаат албуми, ама тоа е друг муабетДа може да се слушаат и песни од времиња кога повеќето не биле ни планирани да се создадат на овој свет. Но некако сметам дека на повеќето тука поблиски ни се песните од времињата кога растеле.
Повеќето верувам не знаат и не им текнува кој се албумите на Шпато, на Драган Мијалковски, Диме Поповски, Верица Ристевска и други