Јас викам мама и тато.
Никогаш во животов немам речено мајка ми и татко ми.
А ти зошто се нервираш?Јас едноставно така сум навикната и повеќето луѓе што ги познавам викаат мама и тато.Мене пак чудно ми е некој кога ќе каже мајка ми или татко ми...
Претежно од навика, исто како кога разговарам за нив со сестра ми, но сепак кога во некој разговор нема место да се сместат и спомнат родителите со нежноста во именувањето и покрај навиката за тоа, ги спомувам како мајка ми или татко ми.
Да, јас сум ги приметил некои од колегите на факултет, што не се од Скопје, кажуваат цело време така. Јас кога му зборам на некој му кажувам "татко ми, мајка ми" ,а не мама и тато.
Па не можам и не можам и не можам ... ептен посилно е од мене!! ... секогаш кога ќе кажам мајка ми и татко ми сам ми се каснува јазикот зошто како да не се моите мама и тато... и како да зборувам за други луѓе!!! .... и НЕ ми е гајле колку глупкасто, простичко или некултурно на некого му звучи! ... и јасно дека кај што треба најофицијално и најформално изразување нема да лупнам мама и тато, туку ќе ги направам потуѓи се во чест на пустата култура!
jas mama i tato si gi vikam sekogas, a toa dali ke gi vikas majka mi i tatko mi ili mama i tato zavisi od koj kraj poteknuvas, eva kaj mene vo kavadarci nikoj ne rekol majka mi ili tatko mi (osven koga pisuvame nekoj esej za na skolo)
Мама и тато. Бљак. Ептен детски мислам. Некултура барем за мене.
Но гледам дека фактор е и местото на доаѓање зашто сите што викаат мама и тато се од други градови освен Скопје.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.