Стрип фанатиции, јавете се!

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaP
  • Време на започнување Време на започнување
На времето како многу малечок ( од прво одд., одлично го познавав српскиот јазик и латиницата, па некаде до седмо одд.)
Ако бе, не се секирај. Ќе обновиш градиво и брзо ќе ти се врати познавањето на српскиот а малце покасно можда и латиницата. А и да не ти се врати познавањето, нема голем зијан. Глеј ги сликите од стрипоите и секундарно ќе укапираш шо е причата. Ја така ги читам, без латиница, само на осет. Од општа култура шо се вика.

Браво за темава ...(y) слабо имам читано стрипови зашто детството ми помина во РМ (каде што на улица да прашаш некој за стрип ке ти каже `било је то давно`),а моиве после читање на стрипот одма го пракале во еден правец- подрум, канта, стара хартија (зашто баба ми била многу педантна и кај неа немало место за `непотребни хартии`).Така да чим сфатив дека никакво `наследство` немам добиено од моите,сам се зафатив за работа...
И од нигде никаде татко ми дојде со Астерикс и Обеликс 4 броја (од тие А4 формат у боја) и наводно `му ги дал некој`.После овие Марти Мистерија и Дилан Дог ми дојдоа како кец на 10ка.. Самата прича со историски,археолошки,културолошки митови ме импресионираше.За Загор го читам и голем респект ама каубојски причи исти ми се као вестерн филмови и ако нема стварно што да читам тогаш Загор..
Мангиве мн ми се тапа зашто ужасно ме потсекаат на покемони,дигимони и остали јапански НЕРД цртани ...;)

Слушнав некои најави за после Нова година за појава на стрип на Македонски јазик во редовна серија. Најверојатно се работи за Загор и Дилан Дог. Ако се точни мислам дека КОНЕЧНО ке бидеме удостоени читателите и фановите на стрипот да имаме едно комплетно издание на Македонски јазик. Најискрено недостасува стрип на македонски јазик и секоја чест на сите српски и хрватски изданија на нашиот пазар ама за мене би било поприфатливо да постојат македонски. Едноставно ми се смачи од читање на латиница и баш би било одлично да повторно се врати македонски превод иако имаше и претходно неколку обиди ама според мое мислење не беа доволно добри. Изданијата на мега пресс беа преведени директно од српските изданија (или хрватските) значи најлошата варијанта превод на превод. Мислам од авион се забележуваше дека е така и лично мене ми сметаше во читањето.Што се однесува до изданијата на варм мислам дека преводот не беше коректен воопшто.Не знам зошто издавачот не се потрудил да направи некаква адаптација на преводот од италијански со помош на македонски термини кои се карактеристични и специфични, едноставно не беше разбирлив. Читаш до пола стрип а не разбираш за што се работи.После нивните изданија ги читав истите броеви на српски јазик од весели четвртак и колку да ми смета српскиот морам да кажам дека преводот во споредба со варм беше далеку подобар.Жал ми е што ова морам да го кажам за едно македонски издание и што морам да го споредувам со странско ама квалитетот не беше на ниво.Ако се точни гласините за нови изданија а се надевам дека е така, едвај чекам.

Новите македонски изданија од Бонели. Загор, Дилан Дог и Магичен Ветар. На линкот има повеќе информации од нашата ФБ страна
https://www.facebook.com/pages/M-comics/437239976388674Прегледај го приврзокот 92188 Прегледај го приврзокот 92189 Прегледај го приврзокот 92190 Прегледај го приврзокот 92191
ovoj so veterov so sto e-dajte mi review ?

Мојот прадедо ги имал сите делови од Загор ни еден број немал пропуштено. И сите ги чувал. Откако умре стриповите никој незнае каде се. Инаку сеа ќе имав добра колекција стрипови :)

Мојот прадедо ги имал сите делови од Загор ни еден број немал пропуштено. И сите ги чувал. Откако умре стриповите никој незнае каде се. Инаку сеа ќе имав добра колекција стрипови :)
duri pradedo ? cudno.. :S

Имам едно 40 гига на екстерен диск
скоро сите дилан дог мартин мистери загор блек и понекои од овие поновите. Истотака имам пријател кого веќе конечно го натерав да продолжи со неговите стрипови(додека бевме средношколци имаше напишано едно 100 тина кратки приказни од по 20 30 страни) - и сериал сличен на сегашниот Натхан невер, но поради фамилијарни проблеми и непочитување на неговата уметност скоро сите беа изгорени, интересното е тоа што стриповите беа цртани во далечната 1993 - 96 и тогаш немавме појма за натхан невер. Овие денови треба да ми испрати една приказна која што планирам да ја закачам на кик стартер некако да се дојде до пари за да може да се испечати истиот и обои ако за тоа има потреба, еве ветувам дека ќе го закачам и шернам па да давате критики.

Zs? :)

Sent from my Vodafone Smart II using Tapatalk 2

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom