Дали Господ казнува?

• Креатор на темата Креатор на темата Cool Hand Luke
  • Време на започнување Време на започнување
Многу добро напишано.Пеколот е една од најголемите манипулации во библијата.Колку само луѓе поверувале во господ само поради стравот од пеколот.
Дури и да постои,тогаш за каква добрина кај Бог правиме муабет.Па има ли нешто по злобно од фактот дека Бог ќе те плесне да се мачиш цела вечност само поради тоа што не си верувал во него,а не си го видел никогаш во животот.
Да,вие верниците ќе речете:Па Бог се чувствува не се гледа.Но во тој случај и муслиманите го чувствуваат Алах и некое племе од Африка си го чувствува нивниот Бог итн итн.Само немојте одма со тој изговор дека сатаната се претвора во нивните богови бла бла бла.
Нов член сум на форумов,поранешен верник кој ги има видено и двете страни на приказната.Се откажав од верата токму во моментите кога ја прочита библијата по втор пат.Првиот пат бев помал па затоа и ми го испраа умот.
Не треба да се откажуваш од Библијата,туку од индоктринацијата,од институцијата Црква,од манипулациите на свештенството,од се што се организирано за злоупотреба на Библијата.Потребно е Библијата да ја гледаш од друг аспект за разлика од тоа што го зборува црквата.Ако ја сватиш алегоријата тогаш се ќе ти стане јасно,сета поврзаност од Христос до Алах преку афричките племиња.Библијата не е напишана на тепка,таа има длабока симболика.Израилот се потпирал со генерации на книгата,го сватил вистинското значење,кое подоцна христијанството сето тоа го опоганило и навлекло лошо мислење за светата книга.

Не треба да се откажуваш од Библијата,туку од индоктринацијата,од институцијата Црква,од манипулациите на свештенството,од се што се организирано за злоупотреба на Библијата.Потребно е Библијата да ја гледаш од друг аспект за разлика од тоа што го зборува црквата.Ако ја сватиш алегоријата тогаш се ќе ти стане јасно,сета поврзаност од Христос до Алах преку афричките племиња.Библијата не е напишана на тепка,таа има длабока симболика.Израилот се потпирал со генерации на книгата,го сватил вистинското значење,кое подоцна христијанството сето тоа го опоганило и навлекло лошо мислење за светата книга.
Види frater,јас највеќе се откажав од верата поради тоа што реално почнав да гледам на работите.Во библијата увидов толку многу нелогичности и сомнежи,што дури и почна да ми се создава одвратност спрема Бог.Пробав и од друг аспект да ја гледам.Но притоа се запрашував:Нели Бог преку светото писмо треба јасно да им каже на луѓето како треба да живеат.Треба да биде јасно баш поради тоа да не си ја толкува секој на свој начин.А штом дозволил Бог да се фалсификува библијата тогаш нема никакво право да ме казнува за мојата неверба.Затоа што мојата неверба произлегува од разумот(не сакам да навредам никој верник со ова).

Читајќи ја само Библијата, макар повторувајќи го тој процес многупати, нема да помогне само по себе и овозможи разбирање на нејзината содржина, симболиката и алегоријата, уште помалку кабалистичките текстови или пак употребата на гематрискиот метод во пишувањето на Стариот Завет.

И како ќе му помогне твојот совет кога му велиш само дека не треба да се откажува од Библијата?

Читајќи ја само Библијата, макар повторувајќи го тој процес многупати, нема да помогне само по себе и овозможи разбирање на нејзината содржина, симболиката и алегоријата, уште помалку кабалистичките текстови или пак употребата на гематрискиот метод во пишувањето на Стариот Завет.

И како ќе му помогне твојот совет кога му велиш само дека не треба да се откажува од Библијата?
Тоа е тоа јас што го зборувам.Треба да се разграничи буквалното толкување од симболиката и алегоријата.Истражувајќи ја со методот на Кабалата открив сосема друг свет од оној кој го проповеда црквата.Тоа не ми предизвика револт против Бог и против Библијата.Дури и не сум ги замразил верниците на црквата,туку ги сожалувам заради тоа што се во заблуда.https://www.youtube.com/watch?v=H5L8hzSRmCs

It should never be forgotten that the power of the priest rests solely on the credence of the people. The people cry out for a savior, for certainty of heaven, for an exemption from the terrors of hell. Hence Priestcraft can neither do without hell nor purgatory. Take away both, or either, and its power is gone.

Многу добро напишано.Пеколот е една од најголемите манипулации во библијата.Колку само луѓе поверувале во господ само поради стравот од пеколот.
Дури и да постои,тогаш за каква добрина кај Бог правиме муабет.Па има ли нешто по злобно од фактот дека Бог ќе те плесне да се мачиш цела вечност само поради тоа што не си верувал во него,а не си го видел никогаш во животот.
Да,вие верниците ќе речете:Па Бог се чувствува не се гледа.Но во тој случај и муслиманите го чувствуваат Алах и некое племе од Африка си го чувствува нивниот Бог итн итн.Само немојте одма со тој изговор дека сатаната се претвора во нивните богови бла бла бла.
Нов член сум на форумов,поранешен верник кој ги има видено и двете страни на приказната.Се откажав од верата токму во моментите кога ја прочита библијата по втор пат.Првиот пат бев помал па затоа и ми го испраа умот.
Пеколот не е изјаснат како физичка бол или нешто матријално што можеш да го видеш , тоа ти е некој вид на илузија , јас го сфаќам пример ако си бил злобен во текот на животот твојата душа ќе нема мир па затоа ќе се чуствуваш лошо или суштински ќе бидиш во пеколот(како што вика народот).Како верник и јас мислам дека некој работи се прикриени во Бибилијата бидејќи би се створило страв во народот , мислам во тоа дека сатаната е исто како Бог само тој е негативна сила , негативна за разлика од Бог( Како на пример протони/електрони , или во секое добро има и зло , материја и анти материја и др работи..).По мое мислење ова нешто е прикриено за да не се створи страв во народот па затоа Луцифер е опишан како паднат ангел и други работи..Иначе Бог не не казнува , ние сами одлучуваме на каков начин ќе живееме тоа е едно правило на животот.

God is hidden in his MAYA.
MAYA means his magic.
God is hidden in his magic.
The word 'magic' comes from MAYA.
God is hidden in these flowers,
in these trees, in these rocks; in you, in me.
From every eye he is looking out,
from every flower it is his fragrance that is coming out.
This is the way he is.

Казнува,но не за да го сотре човекот туку за да го освести.Пред да казни чека,се воздржува,опоменува па тогаш дејствува/казнува.

„Јас прореков, спасив и објавив кога меѓу вас немаше ниту еден туѓ бог.Затоа, вие сте мои сведоци“,вели Јехова, „а јас сум Бог.13 И за сите времиња јас сум истиот, и никој не може да избави од мојата рака.Ќе ја извршам мојата намера — кој може да го спречи тоа? - Исаија 43:12

,,Долго молчев, не зборував,се воздржував.Сега ќе викам, ќе бревтам и ќе воздивнувам како жена што раѓа''. - Исаја 42:14

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom