Што се случува со македонските автори?

• Креатор на темата Креатор на темата anfilohija
  • Време на започнување Време на започнување
anfilohija

Не треба воопшто да ти биде драго шо се спомнаа... поготово повеќето од тие набројани автори, меѓу кои и Венко (кај го клаваш во ист ред со Горан С. неможам да сконтам) и компанија кои се одговорни за целата ситуација.

ОБДН

Постмодернизмот е да, ”изживеан” и напуштен како концепт веќе уште пред 10тина години, меѓутоа поентата чинам не ми беше да дискутираме за различните стилови низ епохите, туку за состојбата тоест времето во кое живеат нашите автори/издавачи...

И мислам.. преку кур, од тие муабети како стално некои писатели биле малтретирани, не ебеле, живееле во лоши услови, ама пишувале генијални дела.. за волја на вистината такви ги има многу, многу малце, и тоа најчесто само заради своја вина... (некој чукнат диктатор ги пратил во логор заради неумесна алегорија контра власта, биле на погрешната страна во дадено време, пошто навивале за Хитлер, или пак имале проблеми сами со себе, па се дрогирале и пиеле до посер, и така сјебани не успеале да просперираат за време на нивниот живот..)

”Na kraj kraevi, red golemi velikani se namacile da izdadat delo -- mozda vo toa e velicinata?”

Не баш. Не е во тоа величината. Секоја будала шо може да собере 1000 евра и да издаде... не лупетај.

Ima mnogu "zaglaveni vo 19 vek" dela, koi se dovolni kvalitetni da zastanat ramo do ramo na raftovite so velikanite na svetskata literatura.

На кои тука алудираш, само ти самата си знаеш...

Нам, ни треба, конечно некој автор ем квалитетен, ем добро продаван (и вон границите на оваа земјичка) а тоа да не се вика Игор Џамбазов на пример, или така некој др. полуписмен ебиветер, водител, коцкар, шотијазнам.

Е арно ама... со таков ум каков шо го имаат писателите кај нас, па и со таква хиерархија на морони низ министерства (пошто мала земја сме, многу зависи колку и КАДЕ ќе даде буџетот) и ”одговорни” луѓе на чело на издавачките куќи, состојбата во наредните години не очекувајте видно да се промени.

А па, за многу години потоа, здравје. :pop:

Букаро напиша:
Не треба воопшто да ти биде драго шо се спомнаа... поготово повеќето од тие набројани автори, меѓу кои и

Da, Venko i Goran ne se u ist kosh, edniot e dramski pisatel, drugiot novelist koj ocigledno go cenish spored neshto drugo; no toa ne e temata. Los pristap.
Preku shto ti e? Aj najdi mi eden svetski pisatel, eden koj napravil prevrat ne samo vo literaturata tuku i vo naseto ziveenje i postoenje koj ne bil vo takva "preku kur" situacija dodeka bil ziv, i jas ke te cestam.
Na koi aludiram? von granicite na nasata zemja Makedonija, jas mnogu knigicki od nasite avtori si imam kupeno, prevedeni na stranski jazici, a neznam tamu kolku 1000 evra vrsat rabota. Ako vo mkd e tesko da se izdade za kvalitetni shto ne izdadat nadvor ako se kvalitetni? Mal milion izdale prvo nadvor pred da izdadat doma poradi takvi politicki pritisoci - tesko deka kaj nas od tie neizdadenite ikoj e konkurenten na strana -- moe mislenje.

Tie sto bea spomenati od amfiolohija se pisateli dostojni za pocit, site do eden, pisateli. E sega, toa shto ti pojduvash od subjektivniot licen pristap na vkus e neshto treto.
Ako za tebe eden Prokopiev ne e pisatel dostoen za pocit, ako Smilevski ne e, ako ne e Muhic itn itn., neznam koj e. Drugarceto od vizba?
Mozebi.
Ne sakash da praish muabet za stilovite niz epohite, a celiot post ti e samo za stil, dali pisatelski, dali izdavacki. Fascinantno.
Ima trunka vistina vo se shto zboruvash, megjutoa rabotite treba da se gledaat vo ramkite na objektivnata kritika, a ne licna subjektivna frustriracki potkrepena dilema -- pak ke kazam, a samo dilema ne e fakt. Dilema na koja odgovorot mozebi treba da se najde niz drugi avenii.
I ne se raboti za vkusovi veruvaj.

p.s. LIteraturata zahteva ne samo prikaski tuki i zapazuvanje na literaturni formi vo pisuvanjeto zatoa e literatura, se ostanato e skrabanici i na plocnik istaeni frustracii. - Pak samo moe mislenje.

,,не лупетај,,
Најпрво не е убаво така да му се обраќаш некому,без никаква почит,но во ред,сега ке ти приложам некои работи букаро зошто јас мислам дека ти не си во право.
Ако уште еднаш се навратите на темата,ќе забележите дека темата е,,ЗОШТО НЕ СЕ ЧИТААТ МАКЕДОНСКИТЕ АВТОРИ,,тоа значи дека темата не е замешаноста на авторите во политиката,или пак..
И навистина многу ме интересира дали ќе кажете дека една жена е лоша затоа што има лошсопруг?или пак дека некој сликар не е доволно добар затоа што е пијаница?
Ќе ми кажете дека Венко Андоновски не е добар писател затоа што ,,одбрал страна,,?
А од друга страна пак постои фактот дека еден човек може да работи единствено една работа во која ќе биде најдобар,а во сите други ќе потфрли.Значи еден човек кој се занимава со книжевност може или да биде добар писател,или добар критичар или пак добар учител,но не сите три одеднаш.Некој го согледа тоа и најверојатно затоа ги направи тие чекори што ги направи,во овој случај Андоновски.
Факт е дека има различни гледишта во однос на валоризирачкиот елемент во книжевноста т.е кој, што и колку очекува.Ги сакам и почитувам овие автори заради тоа што прагот на очекување е секогаш поместен.Тоа за мене е најбитниот елемент,значи не се тоа стилските формации(периоди),не се нималку пцовките во прашање туку прагот на очекување кој им е непробоен.
.

ЗОШТО НЕ СЕ ЧИТААТ МАКЕДОНСКИТЕ АВТОРИ

- Зошто луѓето ги гледаат шо гомна се. Ги гледаат како се удомени по разни факултетчиња и др институции, како го прчат и уживаат во разни политички партии, организации и како од една страна глумат ”запоставени уметници” а од друга страна ги користат сите можни привилегии... ги гледат тие умислени и мегаломански настроени писателчиња се тупаат в гради кај шо ќе стигнат и најголемиот дел од времето го трошат на оговарање и плукање на своите колеги... Епа Р. Барт ќе рече ”авторот е мртов” ама богами не е... после такво однесување од нивна страна, малце кој сака да ги земе нивните книгички и да чита христијански параболи и ”праведничка” реторика полна миљони морализми.
- Зошто пишуваат на теми претежно сместени ”у пизду матер” значи некои темички за време на некоја војна (тука војни колку сакаш) пропратено со тажни нагласоци на нашата црна и тажна самодеструктивна судбина...Јебига, на генерации кои пораснале со техно, Северина, пежо 206ка, ги боли миле за теми како ”тешките години помеѓу двете светски војни”.
- Ај шо не се во дослух со времето во кое живеат... (па, како, од ручеци, шетања и акања по семинари, ”со прос народ не се смешани”) наместо да навлезат во животот на обичниот човек и проблемите кои него го преокупираат, или пак недајбоже да зборуваат за некои ”помрачни ликови”, повеќе сакаат неумешно да копираат постмодернизам или некои други глобални трендови кои едноставно не ни доликуваат!
- Младите (алудирам на нив како најнапредна група граѓани) сакаат да читаат современи текстови, со ликови во кои ти можат да се пронајдат, со проблеми и јунаци со кои можат да се идентификуваат... оти ако пишувате литература со ”високи книжевни вредности” таа секогаш ќе биде предодредена за мала група припадници на елитата... па ако го преферирате овој вториот концепт, не чудете шо не ги читаат вашите македонски класици, шо ги џиткаат лектирите на Стале Попов и неговите неолитски анализи на родовите односи и останатите во некој правлив долго, долго непровретрен подрум.

Епа, толку.

П.С. Ферид Мухиќ бил писател? Абе ајде незнаев.

Букаро напиша:
ЗОШТО НЕ СЕ ЧИТААТ МАКЕДОНСКИТЕ АВТОРИ
Младите (алудирам на нив како најнапредна група граѓани) сакаат да читаат современи текстови, со ликови во кои ти можат да се пронајдат, со проблеми и јунаци со кои можат да се идентификуваат...

А ти си застапник на јавното мнение?Сакаш да кажеш дека Радован Павловски нема вредност?Има ретки одблесоци,не реков дека сите вредат,а
тоа што се вулгаризира уметноста и од тоа се обидува да се создаде нова уметност...хммм...бит генерацијата беше одамна,кога секому му беше дозволено да употребува такви изрази.Како период во лиетратурата,мошне е привлечен,да,да,Буковски е секогаш привлечен,само што вредноста е поврзана со тежината на Зборот,а не со моментални емотивни испади..Керуак,Гинзберг,Корсо,Бароуз,Вилијамс...еден куп трагачи по тежини...се бараш проектиран во нивната иднина?

Bukowsky bese eden, i nezamenliv, samo zatoa shto bese prv vo nacinot na izrazuvanje, sto go pravi "nov" i "prerodbenik vo literaturata" i pisaniot zbor, nikako kvaliteten, bar ne literaturen kvalitet - toa ke ti go kaze sekoj cenet i pocituvan kriticar so kredibilitet. Bukowsky se cita ednash i retko se navrakja na nego - Pepelaska cinam pocesto se vadi od raftovi. No toa se vekje vkusovi, a jas ne bi sakala da ja smaluvam 'velicinata' na Bukowsky za da dokazuvam ishto.
Nejse, Bukaro nekoi od nas se i malku generaciski po odavna (sto mi veli edni kukle malecko: "Ti si odavna."),i nie od poodavnoto znaeme deka makedonskite avtori ne se citaa ni pred ti da se rodis, taka da teorijata za "udomuvanje," "sreduvanje," i slicni manifestacii na frustracii, i baranjeto vo niv objasnuvanje nema da ti projdat, barem ne kaj mene, bidejki ko shto rece devojceto, jas troa poodavna sum i znam malku povekje, koga sto i zoshto se citalo, i koj bil 'udomen' ili 'ne.'

Nema svetski umetnicki a voedno i literaturen period koj bil posveten na edna tema, dali toa e momentalnata sostojba opstestvena, minato, istorija ili idnina, taka da ne ti ja razbiram frustracijata shto nekoj resil da pisuva za minatoto.
Jas kolku sto sum informirana dobar del od niv se zanimavaat so segasnosta i naseto opkruzuvanje, ama ko shto mozam da primetam i prema toa se davas.
Se somnevam deka vakov jazik ima vkus za isto od toa da okusi.
I da te potsetam, onie i od mene poodavna shto se, ne za dzabe rekle, pazi se od onie koi pisuvaat povekje nego sto citaat. Mozebi treba da gi procitame nasite avtori, pred da zboruvame za niv, pa makar pisuvale tie i za neshto koe nam ne ni fakja oko.

Ah, i ova mi e 'najcakano' pa ke moram da go izvadam.
- Младите (алудирам на нив како најнапредна група граѓани) сакаат да читаат современи текстови, со ликови во кои ти можат да се пронајдат, со проблеми и јунаци со кои можат да се идентификуваат... оти ако пишувате литература со ”високи книжевни вредности” таа секогаш ќе биде предодредена за мала група припадници на елитата...

Ti stvarno mislish deka onie za koi pisuval Bukowsky na primer, go citale nego? The underground drunks, homeless and so on? Naprotiv i Bukowsky e citan samo od "elitata," sea da se simnam da pominam po ulica, ako znaat 2jca od 100 koj e Bukowsky ke si ja staam na kladenec (glavata :) )- isto i za Hemingway. Sekoja literatura e za 'mala' grupacija, sem Sidney Sheldon, ama on zatoa ne e literatura. Mladite se daleku od napredna grupacija, i daleku od citanje, uste pomalku knigi. Toa moe mislenje.

POzdrav

p.s Muhic e pisatel preveden na 7 jazici, koj go ima vo bibliotekata podolu od mojot stan, biblioteka koja e na 6000 km od onamu kade shto Muhic tvori. "Abe ajde" prema nego ili za nego iskazano, e daleku od dolicno.

Vo globala sekade na svetot pisateli koi shto se dobri i ceneti uzivaat sekakvi privilegii, drzat predavanja po poznati univerziteti, ucestvuvaat na kongresi, biduvaat konsultirani za mnogu globalni problemi, toa e del od ulogata na pisatelot. Sekogash moze da se odbere da se bide totalno nekomercijalen i da se komunicira so publikata edinstveno preku napisanite dela, no toa e prasanje na licen izbor. Jas podednakvo pocituvam pisateli od tipot na Gunter Grass,koj shto kako dobitnik na nobelova nagrada za literatura uziva sekakvi privilegii (i so pravo), i preku esei, intervjua, kongresi, sredbi pravi mnogu dobri raboti za svetot vo koj shto zivee. Toa e eden tip na angaziran pisatel. Pisatelot isto taka moze da bide angaziran i dokolku e totalno anonimen, no toa e poteshko. Zad toa mozat da stojat mnogu pricini, no mene licno, toa ne me interesira...
Apsolutno ne mi e gajle dali Andonovski ima gaga rucak i stan. Poveke me interesira shto mene licno mi dava negoviot roman, poveke mi e bitno shto toj so svoite dela pridonesuva za sostojbata na makedonskata literatura.
Makedonskite pisateli imaat privilegii, da. No sepak, toa se nasi pisateli, i toa shto tie go imaat voopshto ne se razlikuva od toa shto na pisatelite im se nudi vo drugite zemji. Toa shto nemaat trgnato ponatamu od modernizmot (ne se bash slozuvam, ima mnogu isklucoci) e niven licen izbor. Ne moze nekoj so sila da ti nametne stil na pisuvanje. Seto toa se drzi na nivniot vek i pogled na svetot, nacin na razmisluvanje...toa e isto taka nezamenlivo. Edinstveno shto ni preostanuva, dokolku toa ne ni odgovara, e da ne gi citame.
"Ne gi gledam shto gomna se" Ne gi gledam voopshto.Ne me interesiraat, ne mi e bitno dali se makedonski avtori ili ne. Za mene instituacijata pisatel e sekogash globalna. Koga neshto citam, poveke mi e bitno toa shto e pomegju redovi otkolku toa shto preku deloto e opisan zivotot na mladiot iskompleksiran sovremen makedonski student koj slusa Ceca i Bon Jovi, ili toa deka pisatelot se trudel da go pretstavi suroviot zivot na stecajnite rabotnici. Tematikata e samo eden od mnogute aspekti za vrednuivanje na edno delo. Jazikot na starata generacija na makedonski pisateli, poln so zamrznati metafori, izviveani epiteti i sekakvi banalni stilski figuri, isto taka ne e tolku lesno da se zameni so sovremen jazik.Post-modernizmot e tezok za sovladuvanje.... Za toa treba malce da ti sece...

Јас гледам дека тука си имам работа со бубачиња кои некогаш на времето биле со сите петки и омилени од класната од седмо кога умешно знаеле да ги распознаат позитивните/негативните ликови на партизанските лектири од типот на ”Усвитеност” на Димитар Солев и сл срања..

Вие, неколкуте, кои храброооо ги држите за јајца авторите од така гордооо споменатата македонска книжевност не сте ништо друго една одмината изгубена генерација ИКС која не само шо трага да се себепронајде, ами гледа да се пронајде во било која групација, макар и тажно наречена - македонска книжевност.

Она, кога нешто ми се гади е кога ќе видам патриотизмот од типот

”ЗОШТО НЕ ГИ ЧИТАМЕ МАКЕДОНСКИТЕ ГОМНАРСКИ АВТОРИ? МОЖЕ СЕ ИСПОСРАНИ СО ЛАЈНА ОД ГЛАВА ДО ПЕТИЦИ, АМА НАШИ СИ СЕ... АКО НИЕ НЕ ГИ САКАМЕ, КОЈ ДРУГ?”

Да, стварно, кој друг? Ферид Мухиќ бил преведен на седум јазици? Па шо? ПА ШО? И Луан Старова гледам е преведен на неколку јазици... ”Времето на козите”... Да му ги ебам козите!

Па, пази прикаската, дошле комунистите, му го зеле козете, се скинал плачење, молежливото блеење на козичката длабоко му оставила траг во неговиот тежок живот... Луан Старова, академикот!

Незнам, шо кур го мешате Буковски во манџата? Не се идентификувам ниту со него, ниту со битниците иако ако сака некој да ме категоризира, веројатно ќе најде доволно заеднички особености...негов проблем во секој случај. офтопик тема.

Но, нека не смрди на глуп конзервативизам муабетот... немојте мене да ми се накачувате на кур, пошто зедов да ги чепкам ”светите” авторитети, наша гордост и красна лепота!

Знаете, на крајот на краиштата, помладите, неафирмираните, потиснатите млади автори, нема ни да им кажуваат ”шо сакаат читателите да читаат”... нема да им речат, ете пишувајте тоа сакаме да го чуеме, тоа е во мода, тоа се бара... едноставно ќе речат КОЈ ВЕ ЕБИ, ние сами ќе пишуваме и ќе оформиме свој светоглед на светот без вашите козачки прикаски.... или прикаски за ебаниот Константин Филозоф од 9ти век...

Букар созреал..

Да не го дрвам, со ова ме плени:

Знаете, на крајот на краиштата, помладите, неафирмираните, потиснатите млади автори, нема ни да им кажуваат ”шо сакаат читателите да читаат”... нема да им речат, ете пишувајте тоа сакаме да го чуеме, тоа е во мода, тоа се бара... едноставно ќе речат КОЈ ВЕ ЕБИ, ние сами ќе пишуваме и ќе оформиме свој светоглед на светот без вашите козачки прикаски.... или прикаски за ебаниот Константин Филозоф од 9ти век...

Букаро напиша:
Да му ги ебам козите!

Auuuu, so celata pocit, G-spon Bukaro neznaev deka si pisatel. Izvini shto ti se umesav u 'mandza. '
Znaesh kako, ovie "bubatorite" rado bi vo debata so novite "Y generacii" (taka ste sea vie neli?) ama da postoea originalni argumenti, koi vekje nekade, nekogash, od nekoj drug gi nemaat slushnato. Onaa Iks generacija idea umre so Janko od 103ka be momce. Kako nekoj koj se stremni da pravi razvrat vo opstestvoto i negovoto literaturno ziveenje da se potrudese da vneses malku zivost i originalnost vo argumentite, na strana pcovki, i ukradeni komparacii? Baska, da obratese vnimanie na ona shto ti go pisuvaat pred ko naviena lenta da perkas?

Za eden, 'blago' receno, nadezen avtor, mnogu kontradiktoren. Na prvata strana prashuvash "ako bile pisateli zoshto ne se izdadeni nadvor?" za da koga ke dobiesh potvrda recesh "Koj 'ama ni manje ni vise mu gi ebe be' na Luan Starova kozite). Ke mi prostis ama eden bezdomnik dolu na ulica mi e nekako po kreativen, so negoviot znak: "MI trebaat pari za kun fu casovi, nindjite mi ja ispotepaa familijata."

Samo napred, pisuvaj i pucaj. Ostaj ti i Popov, i Muhic, i Andonovski i Pavlovski. Ostaj go i Aristotel, toj pa eptem odavna e i zatupen. Fati letva pisuvaj - napraj razvrat - zainteresiraj me. Zasega ni na ovaa list zolta hartija ne me intrigirash, da ne zboram za bel.
I izvini sto jas vaka direktno, ama nemozev da odoleam na tvojata zelba za licen sudar na ega (koe steta ne me isprovocira da go izvadam i da go vidish u pravo svetlo 'bubalicarsko'). Loso, nedisciplinirano loso!!! za nekoj koj se stremi da bide 'kreativen.' Ali ajde, jas ne bi na 'kur' da ti se kacuvam, posto u princip se somnevam deka moze da izdrzi mnogu.
cheers!

Bukaro, potpolno te svakjam i te poddrzuvam vo kritikata! Dobro e sto ti prechi zhabokrechinata.
No nekoj, se nadevam ti megju drugite, kje mora da ja istalasate istata i da go svedete licemerieto na podnosliva merka.

Buntvnistvo sekogas bilo potrebno i imalo -- seti se samo na 7te vo "Mlad Borec" za makedonskoto novinarstvoto vo komunizmot -- no finesa mu e majkata. Zosto "fucking fiction" kolku i da e simpaticen, tesko deka kje moze se spravi so vkorenet sistem.

Znaci na tebe e da tvoris. Sto mislam e i porakata na nekolku diskutanti pred mene.

Inaku od spomenatata stara garda go citam Radovan Pavlsovski za vreme na poemocionalni momenti ("Moljnji" na primer). Radovan navistina e vodecko pero vo makedonskata poezija bez razlika sto nekoj mislel za nego kako covek, kako politicka orientiranost, itn. Potoa Blaze Konevski, Mateja Matevski, Aco Shopov.

А спомене некој "ебење,секс,да му ебам матер,се по список" и слични продуховени изрази,церебрални ерекции,изливи,бррр,тој по дифолт мора да е креативен и интригантен.Пеки.Само времето ќе покаже,а со оглед дека се наоѓаме во Македонија,на Балканот..мислам дека сигурно ќе покаже/или не/кој тоа плукал во ветар.Околу себе гледам само патетични личности кои постојано се жалат,кукаат,пцујат,викаат,урлаат,а никој воопшто не се ни труди околу проблемите.Можеби и не заслужуваат.Не-гледање-то излез е показател на нашето духовно издигнување/уназадување.Кој како ќе се пронајде..
Бујрум,БЈРМ,бујрум..
А за патриотизмот,национализмот и сите останати -изми кои што го опседнуваат овој народ...хммм...баш ме интересира кој колку дрва има засадено..(Нема Логика??)..Исто како и претходните постови...Мојата земја под ноктите ја чувам...приказната продолжува..секогаш,нели?

ЕХ БУКАРО...

просто не ми се верува со какви вулгарности се служи еден човек се со цел да дојде до израз,во суштина ти навистина не знаеш за доста и мене навистина ми изгледа дека тебе само ти е интересно да масираш и навредуваш.Знаеш многу е лесно да се плука и некого да наречеш бубаторчиња,ебања ,курови,пички итн,знаеш многу е лесно.
Малку потешко е да го сфатиш значењето на зборот култура(во секоја смисла на зборот) и комуникација,претпоставувам анархизмот ти е многу поблизок.
Но ако навистина сакаш некој да те сфати сериозно пробај без гомнарии и такви твои пикантерии зашто иритираат.Ова е втор пат како јас од тебе барам малку повеке почит и култура ако не во однос на некој од нас барем во однос на себеси

Ania напиша:
Vo globala sekade na svetot pisateli koi shto se dobri i ceneti uzivaat sekakvi privilegii, drzat predavanja po poznati univerziteti, ucestvuvaat na kongresi, biduvaat konsultirani za mnogu globalni problemi, toa e del od ulogata na pisatelot. Sekogash moze da se odbere da se bide totalno nekomercijalen i da se komunicira so publikata edinstveno preku napisanite dela, no toa e prasanje na licen izbor.

Tokmu taka. Me bode vo oci idejata na nekoi deka "politickata angaziranost" ne e del t.e. ne bi trebala da e del od tvorenjeto na pisateli i umetnici voopsto. Epa dragi moi, so srekja neka mu e na ona opstestvo vo koe inteligencijata (pisateli, umetnici, kulturni rabotnici) ke se potisti i povlece vo sebe i ke se odgradi od ona okolu niv - ona okolu niv koe sakale nie ili ne, e deligirano od edna ili druga politicka garnitura. Ne vmesanosta, ne sudenjeto, pa i ne soedinuvanjeto so istata od strana na inteligencijata e propast i krah na opstestvoto. Koga sudirot na idei ke se ostavi samo na onie koi se na vlast, bez trunka kritika od inteligencijata, (pa i podrska) pisete krst i spremete se za autokratija.
Toa e problemot vo Makedonija, ne vmesanosta, ma na bilo koj nacin, a ne vmesanosta.
Kako moze nekoj da ocekuva "moderni, sovremeni pisanija" od edna strana a od druga da urla protiv politicko mesanje? Pa politikata i filozofijata, sledstveno i pisuvanjeto za zivotot kako celina, i bitisuvanjeto se isprepleteni i od sekogash bile i sekogash ke bidat. Momentot koga ke prestanat, ke prestaneme da zboruvame za "opstestvena inteligencija."

Pa nema eden pisatel koj na eden ili drug nacin ne bil vmesan vo birokratijata na bilo koe opstestvo. Pisateli krevale revolucii, pa krevale i pistol vo odbrana na odredena kauza.
Trgni od eden Platon zavrsi so Salman Ruzdi - sekako deka groto bile opozicija, no opozicijata sekogash nalaga i verba i povrzanost pa i borba za nekoja druga opcija.

I za Venko koga se fativme, pa Venko pred nekoj den imashe tekst vo Utrinski koj moze nego i negovoto mirno bitisuvanje kako licnost vo Makedonija da go stavi pod znak prasalnik. Mimo toa dali nie se soglasuvame so nego i negovite ubeduvanja, fakt e deka odi protiv grupacija na lugje koja ima mokj, mokj da go unisti kako licnost a ne pisatel. I ne e bitno shto ke bide ishodot za nego licno, bitno e shto nekoj progovirl.
Toa se pisateli, principite licni pred lebot. Principi koi mnogu ubavo se citaat i vo Papokot na svetot - mesto nastan: minato, no minato koe i te kako aplicira na denesnicava, samo koj znae da cita megju redovi - onie redovi, pomegju rogovite na kozite.
Denot koga pisatelite i umetnicite ke prestanat da se mesaat politicki, zemjata ke ne pozdravi na zaminuvanje - no ne pevlivo.

I ne mesajte dragi inteligencija so direktori na kulturni institucii ala MNT koi nekogash polozile marksizam i se smetaat za inteligencija -- ne zboruvam jas za taa "kvazi" akademija cij edinstven uspeh e nekoja diploma nekogash nekade, i partiska kniska. Tie nemam vreme da gi "vrednuvam."

Вие сте како демек некои поштени “културњачки“ пички? Кисните пред пошта, затоа а?

Како шо можев да претпоставам наместо да полемизирате (туку, шо ќе се полемизира за козачка литература ебаго?) почнавте да држите придики за тоа кој како треба да се изразува? Ич да не берите гајле, ова е слободен форум, не е една од лицемерни академски средини во кои сте навикнати да му го пушите на академиците или славните писателишта.

ОБДН мори... го отепа Венко, та Венко, па пизда ли му матер, ако толку ти се бендисува земи си го дома океј?
Ионака постојано се жали како го “соголиле“ жените.

Реков, јас дека се работи за бубаторчиња. Ете, бараат сега и да ме “дисциплинира“ учителката, да ми го “скастри“ моето луто јазиче кое смогнало сили да критикува. Сега ја гледам целата медиокритетска позадина на темава... која очигледно немаше на цел да ги стави на тапет, лигавите, оддалечени од реалноста, конфорни-во-фотељи писателски газенца сместени, туку имаше за цел да ги кара читателите - несовесни тие!

Па, anfilohija толку си бајата шо тргна ДА ГИ КАРАШ ЧИТАТЕЛИТЕ КАКО ВИНОВНИ ЗА НЕЧИТАЊЕ НА МАК. АВТОРИ ЗАРАДИ НЕКОЈАСИ НАВОДНА АВЕРЗИЈА СПРЕМА МАКЕДОНСКИОТ ПИШАН ЗБОР?

Заговор! Вмешани странски служби и нивна гебелсова агитпроп кампања настроена спрема козите на Старова, Шарпланинците на Мухиќ, Ирвасите на Маџунков... (категорија зоо-секс хахаха!)

Смислен атак спрема македонската лит. (потпомогната од Софија веројатно!)

Преседан! Малку е ова шо смрдливите соц-реалистички романчиња ги клаваме во лектири! Дајте да воведиме ригорозни казни кои ќе се состојат од по пет ластици и шест чврги од учителката за нечитање на нашите “литертурни бисери“ и да отвориме масовни центри, читални во кои ќе кружат лоши баби со стапчиња во рацете, додека младите читаат македонска литература!

Дајте еј! ДАААААААЈТЕ Ееееееј!

Верувам тогаш доволно ќе ви се навлажнат, кхм, кхм образите... од солзи радосници, се разбира!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom