Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Точно, ќе се навратам малку на лавот од Македонија, неговото латинско име е Panthera leo spelaea, а инаку Пештерски лав.Ne bash, lavovi imalo vo Makedonija vo antikata. Diskutiravme za ova vo druga tema. Tochno se znae vidot na lavot koj zhiveel vo Makedonija. Eden tip doktorirtashe na ovaa tema vo Viena.
Inaku, faktite za prestojuvanjeto lavovi se dokazhani od istoriski izvori, arheoloshki iskopini i dr. Ne badijala lavot ni e nacionalen simbol ushte od antikata.
Точно, ќе се навратам малку на лавот од Македонија, неговото латинско име е Panthera leo spelaea, а инаку Пештерски лав. ...
nacionalnost na kuce heheeee sramota e da se dava nacionalnostТемава е за Шарпалнинецот, и тој како една раса на доместицирано куче е животно и неможе да се каже дали е на Трпе, Трајко, Стојко, Исмет или Махмут. Името кое му е официјално му е најсоодветно, бидејќи подрачјето за кое е карактеристично а тоа е Шрапланинскиот масив и неговите сосседни планински масиви а бидејќи овоа подрачје во историјата нанзад било македонскио, па дел од него српско, па дел од него албанско,па Југословенско, а според сегашните граници е на тромеѓе Македонија, Албанија, Косово/Србија, неможе да се каже дека е Македонско, Албанско или Југословенско, бидејќи тоа варира со времето и единствена стабилна идентификација е според областа односно планинскиот масив Шар планина и за тоа е шарпланинец, шарпланински овчар или куче од Шар планина, зависно од тоа на кој јазик најпогодно е за означување.
Ако мене ме прашате сите што се обидувате да му најдете националност на кучето сте луди.
Ви го ветив видеото (некој се досетил да го стави во Youtube) па уживајте:Imam edna dokumentarna emisija snimena 1979 mi se cini, vo tetovskite sela Gurgurnica, Salarevo, od strana na hrvatskata televizija (verovatno TV Zagreb). Trae 15 minuti, poveketo fakti se za Volkot, kako divo zivotno (so profesionalni snimki ala Animal Planet - samo crno bela teknika), no ima edno pet minuti bezpostedna borba megju Sharplaninec (Karabash) i dva volci, i dodeka drugite kucinja samo laat, Karabash gi "masakrira" sam i dvata volci. A negoviot gazda Faik, albanec so bela kapa, i volnena guna, selanec, sto sekojdnevno se bori za opstanok vo divinata, mu vika na snimatelot "miljun da mi dash gospodine toga psa ne dam, Karabasha ne dam".
Stvarno fenomenalna emisija samo shto e premnogu golema (okolu 600 MB) i ne znam kako da go up-loadiram, za da ja spodelam so vas.
Има организација FCI кадето се регистрират всички породи кучета и страните които са ги регистрирали. Ако Шарпланинец е регистриран от Македонија никој неможе да ви го вземе.
Kennel Association of the Republic of Macedonia (KARM)
Това е вашата организација барајте таму и ште разберете на кој е породата Шарпланинец.
Аз не сам сигурен но мислја че е регистрирана от југославија .
Некој да ми каже как се пише на македонски Kennel Association of the Republic of Macedonia (KARM) .
Това го намерих на страницата на FCI :
7. Serbia/Macedonia Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac (41) (Yugoslavian Shepherd Dog-Sharplanina)24/11/70FR/EN/DE/SP![]()
Никој не може да ви го вземе Шарпланинеца :helou: