petar_joker
OLD ROCKER
- Член од
- 5 септември 2007
- Мислења
- 1.249
- Поени од реакции
- 57
Па тоа е многу јасно дека ќе ја добиеме. Само да не речат после дека и грбот е нивни?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Како што погоре на темата напишав, Грција, полека но сигурно, ја губи битката за името. Ирационален глуп спор чијшто исход е однапред познат и јасен.Б'лгарија ви признава като Република Македонија, но нај-голјам ште е проблем'т да ви признајат г'рците, което на мен ми се вижда нев'зможно. И всеки опит ЕС да ви признае, ште б'де сп'ван от Г'рција. А и вие штом си знаете, че сте Република Македонија, какво значение има какво мислјат Г'рците?
Еј сега се сетих. При приемането на Македонија в ЕС, вие имате равни права с другите 27 д'ржави и ако подложите на гпасуване формалното име на Македонија, Г'рција има само един глас, којто е равен на този на Б'лгарија, којато ште гласува 100% за името "Република Македонија". Според мен приемането ви в ЕС = Крај на ФИРОМ:smir:
abe bez razlika dali ke ja dobieme ili ne ke doe i taj den koga grcija ke se klanja na makedonija
Tocno taka..bidejki pri sekoe obrakjanje na makedonskite pretstavnici vo EU ke bide preveduvano direktno od Makedonski na site ostanati jazici kako R.M. i taka ke ni se obrakjaat soodvetno.
Polska,Ceska,Slovenia,Bugarija ...i bez razlika dali ispustiv nekogo od veke EU members..ke ni se obrakjaat 100% so ustavnoto ime!
Κатимерини напиша:Неговото име не значи ништо за Грците, но меѓународните медиуми објавија информации за ненадејната смрт на 26-годишната поп-ѕвезда која го нурна Балканот во тага.
Тоше Проески беше повеќе од популарен пејач во Македонија. Тој беше народен херој, извор на гордост на граѓаните на оваа млада балканска нација. Тоа делумно е така, бидејќи Проески беше мошне популарен во сите други земји на поранешна Југославија. Меѓу првите потписници во една од петте книги на жалост на главниот плоштад во Скопје беа претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски. Тагата поради смртта на младиот човек, меѓу другите, ја изразија поглаварот на православната црква на земјата, г.г. Стефан, лидерите на сите парламентарни партии, амбасадорот на Европската комисија, Ерван Фуере, американскиот амбасадор, претставниците на музичкиот свет на земјата и други значајни личности. Парламентот, по дознавањето на веста, одржа едноминутно молчење и го откажа преостанатиот дел од седницата. Владата прогласи ден на национална жалост.
Смртта на еден поп-идол секогаш предизвикува екстремни реакции, особено кога се случува толку рано. Во случајот со Проески, опсегот на шокот што го почувствуваа медиумите и начинот на кој се справуваа со него го одразува целото општество. Младиот пејач, а сега неговите сеќавања, ги претставуваат грижите, соништата и илузиите на целата нација. Фактот дека смртта на еден пејач беше рангирана толку високо за претседателот што тој побрза да се потпише во книгата на жалост зборува нешто. Да, држава млада како што е оваа, воспоставена во 1991 година, го заслужи правото да има 26-годишни херои и да жали по смртта на еден млад човек. Но, дали е тоа се'? Можеби оваа тажна сторија има нешто што ни кажува нам, на другите, кои никогаш не сме го чуле Тоше Проески да пее.
Македонија, откако победи на обложувањето за опстанок под тешки услови, се обидува да застане на сопствените две нозе. Средината не е идеална. Односите се добри само со северниот сосед Србија. Со Албанија го имаат прашањето со албанското малцинство, а Бугарија ја обвинува земјата за дискриминирање на етничките бугарски граѓани. Со Грција земјата се соочува со познатото прашање за нејзиното име. Целиот свет и' се обраќа според нејзиното уставно име, додека грчкиот министер за надворешни работи на големо ја убедува меѓународната заедница дека не треба да го користи тоа име во официјални документи.
Секако, постојат причини, но за момент да видиме што сме постигнале: отуѓивме една мала земја која е пријателска кон Грција и, наместо да ја претвориме во потенцијален сателит, ние ја претворивме во проблем. Ако, сепак, тоа ни овозможува да станеме најголеми странски инвеститори во земјата, тогаш се' уште постои простор за напредок. И кој знае - можеби наследникот на Проески ќе пее на грчки.
eh...aco_kuna....NAIVCINO ...!!!
Еден интересен напис :
Напишано од Κатимерини
Секако, постојат причини, но за момент да видиме што сме постигнале: отуѓивме една мала земја која е пријателска кон Грција и, наместо да ја претвориме во потенцијален сателит, ние ја претворивме во проблем. Ако, сепак, тоа ни овозможува да станеме најголеми странски инвеститори во земјата, тогаш се' уште постои простор за напредок. И кој знае - можеби наследникот на Проески ќе пее на грчки.
Ова во кратки црти го одсликува дебилизмот и тргедијата на атинската надворешна политика!
Последната реченица може да се сфати и двосмислено!
Интересно е што напишаното е ладно промислено и без трошка сочуство, гол интерес и ништо повеќе!
[/i]
:prdez: :nikako: :nesvest: :pos2:Grcite(Starite Makedonci) nikos ne ke ne prizanet zs ako dojt do to GRCIJA NE KE IMAT ISTORIJA site so bea proterani od grcija ke se tuzet ke baret teritorija ke si go baret imotot itn... Premnogu navlegoja vo sporov za sea da se otkazet Po moe mislenje so ovaj spor ke ostanime zasekogas.