КОРЕНИТЕ НА ПРАИСТОРИСКИОТ ЧОВЕК НА МАКЕДОНСКО ТЛО?!

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
dekodmx напиша:
Ne seri be zborite na Sloven.... kasa popara. Nie sme zborele vaka i pred 7000god. p.n.e. i sme imale znaci nekakov pred toa pa azbuka si slusnal za bakarnite knigi sto Grcite gi krijat toa na ni sto e napisano bilo napisano pred vie supaci da se pojavite tuka nie veke sme ja imale azbukata. Od Aleksandar i pred toa, a se nasle pametnite Kiril i Metodij da ja dokompletiraat i da ja promenat malku a toa go pravele po nekoja slucajnost vo strumickiot region pa na vas nepismeni vi ja dale i na skoro cela Istocna Evropa zaedno so Rusite. Azbukata sega i vie ja koristite. Taka da kontinuitet ima.
Заинтересирах се од твоите зборови. Сакаш да кажеш што вие, денешните македонци, зборувате слично со античките?

Primer eve da ti navedam eden izvor za da ne zaberguvame ima mnogu, site gi imam i uceno na fakultet znaci sekakvi izvori ne kako vas samo tie sto vi odgovaraat probugarskite. Vika vaka zitieto na Dekapolit so mnogu vazni podatoci za Slovenite vo Makedonija vo vrska so Solun i okolijata. Karakteristicno e deka "Skriptores Historia de Leone Armenii Bardae filio" od pocetokot na 9vek kaj nego karakteristicno e sto Makedoncite gi naveduva oddelno od Bugarite.

E ne slepec nemoze edna mokna imperija da bila nepismena ili grcite ne opismenile ili vie sedi be.

Si slusnal za prvite Indo-Evropski preselbi 2000/3000 p.n.e togas isto Sloveni dosle na Balkanot ako togas ne ne pretopile a doagale vo ogromni brojki so godini togas vo 6vek za eden vek nemoj molimte.

Taa imperija na Aleksandar bila prethodno so vekovi gradena ne moze tuku taka naednas od balkanot koj e sitna tocka vo svetov da nikne imperija sto ke osvoi 100 pati poveke teritorija od nivnata, taka da i jazik, kultura, se si imalo ne se sekiraj nemoze edni Kiril i Metodij da ja izvadat od rakav azbukata tie dobro znaele so pravele i od kade kopale za da izvadat kvalitet normalno ne od Trakija ili Dobrudza koja vi ja zemaa Romancite po Balkanskite vojni i Prvata Svetska Vojna pa si ja zadrzaa toa e prava vasa teritorija a ne Pirinska Makedonija

Не бе, човек, пак не ме разбра. Остави ги бугарите - може да се татари, може цигани, може све... Остави ги и словените (засега)... Jас те прашам античките македонци на сличен jазик ли се зборувале како денешниот македонски jазик? Одговори ми, ако обичаш.

E ne slepec nemoze edna mokna imperija da bila nepismena ili grcite ne opismenile ili vie sedi be. I na slicen jazik sme zborele Si slusnal za kamenot na Rozeta vo Egipet so bil iskopan. Koj uspeal samo da go prevede samo nie Makedoncite slepec normalno vie Bugarite nema da go razberete zosto toj e slicen na nasiot jazik samo nasi strucnjaci go preveduvaat pola e preveden i ke se smeni Bugaromanskata, Grkomanskata Srbomanskata istorija ke vidis

Toa e Antickiot Makednski jazik kamenot na Rozeta rasprasaj se pa ke vidis

dekodmx напиша:
Toa e Antickiot Makednski jazik kamenot na Rozeta rasprasaj se pa ke vidis
Добре бе, океj, знам jа таа теориjа за каменот на Розета. Аj кажи ми сега тоа антички македонски jазик сличен ли е со тоа jазик што го зборуват македонците денес? Да или не? И пак те молим като одговараш, остави ги настрана бугарите, циганите, грците и другите етноси. Зборуваме за сличността мег'у античкиот македонски и денешниот македонски jазик.

Makedonija_smaal_0.jpg

Abe stopati ti kazav DADADADA DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAa

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] Documents of the Continued Existence of Macedonia and the Macedonian Nation for a period of over 2500 years[/FONT]
What follows are documents that speak of the continued existence of Macedonia and of the Macedonian nation through the last 25 centuries. Macedonia is clearly distinguished from Greece (Hellas), Thrace, Illyria, Bulgaria, Serbia, and the Macedonians are likewise distinguished as distinct nation from the Greeks, Thracians, Illyrians, Bulgarians, Serbs, Albanians, as nation which continued to exist and survive trough the centuries (makedonika.org).:vozbud:

586 A.D.
From the "Miracles of St. Demetrius of Salonika, I ": "...For if one was to imagine them in a heap, not only the Macedonians gathered in Salonika... Certainly he who inspired the Macedonians with courage..." Mirac. I, 13, p.1285-14; 1313

758-759 A.D.
From the Chronographia of Theophanes the Confessor "That year Constantine plundered the Sclavinii throughout Macedonia and subjugated the rest." Theoph., I, p.430, 21-22.
From the Chronographia Tripertita by Anastasius Bibliothecarius: "In the eighteenth year of his reign, Constantine enslaved the Sclavinii of Macedonia and he subjugated the rest." A. B., p.282, 20-21.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom