Втора Светска Војна

• Креатор на темата Креатор на темата TripleH
  • Време на започнување Време на започнување
Хитлер со сила ја создаде поддршката. Сите кој беа против него или избегале, или беа затворени и убиени или беа пратени во логори. На крај остана таа маса кој го следеше но имаше и луѓе кој само од страв го правеа тоа. Дур имаше демократски избори во Германија меѓу 1920 - 1933 Хитлер и НСДАП никогаш не добивал повеќе од 35% од гласовите.
Тоа е сосема нормално, во сите диктаторски режими политичките противници се затворани и убивани. Во демократските земји истите страдаат во сообраќајки. Станува збор за стотина, можеби и илјада луѓе? На крај остана таа маса која го следеше. Оваа маса.
1936NurembergRally%5B1%5D.jpg

Најмодерните бродови или подморници.Тој Ото Фон БИзмарк бродот што бил одговорен за потопување на многу сојузнички бредови.
Ако може да ми кажеш колку време бил во употреба тој Бисмарк и колку бродови или тонажа има потопено?

Ако може да ми кажеш колку време бил во употреба тој Бисмарк и колку бродови или тонажа има потопено?

Британците ја уништија Германската флота, тоа е факт.

Тоа е сосема нормално, во сите диктаторски режими политичките противници се затворани и убивани. Во демократските земји истите страдаат во сообраќајки. Станува збор за стотина, можеби и илјада луѓе? На крај остана таа маса која го следеше. Оваа маса.
1936NurembergRally%5B1%5D.jpg

Па добро, прво интелигенцијата емигрира и останатите беа убиени и на крај остана една проста маса која го следеше Хитлер. Резултатот беа 55 милиони жртви и 80% посто од Германија уништена.

http://en.wikipedia.org/wiki/German_battleship_Bismarck

Tука имаш се ако знаеш Англиски..

А бе јас ова го знам и пред да постои интернет и Гугле, само се прашувам дали ти знаеш.
Бисмарк, беше активен година дена и потопи еден брод и оштети уште еден пред и самиот да биди потопен. Taка да она твоето “ бил одговорен за потопување на многу сојузнички бродови....“ не е точно.

А бе јас ова го знам и пред да постои интернет и Гугле, само се прашувам дали ти знаеш.
Бисмарк, беше активен година дена и потопи еден брод и оштети уште еден пред и самиот да биди потопен. Taка да она твоето “ бил одговорен за потопување на многу сојузнички бредови....“ не е точно.

па можеби,не сум сигурен сега.Но знам дека преставувал страв и трепет за сите бродови и дека бил потопен во близина на француската обала во заседа од голем број на бродови.

Не беше заседа туку беше гонет беше потопен додека бегаше, е сега Бисмарк имаше “брат близнак“ брод ист како него “Триптиз“ тој од 1939 година па додека не го потопија испукал само еднаш кон неприателот и то на еден остров. Цела војна го помина криејќи се во еден од Норвешките фјордови. Излегол 2-3 пати на отворено море и толку.
Еднаш Хитлер изјави дека повеќе корист ќе имаше да ги извадат оружјата од бродовите и да ги постават на атлантскиот бедем.

Бобан погоди слаба точка, германската морнарица. :)
Ако зборуваме за технологијата во целост, Германија водела на многу полиња. Причината поради која Америте први стигнале до атомска бомба не се поголемите умови, туку повеќе ресурси кои Америка можела да си ги дозволи, како и мирот на нејзина територија, за разлика од Германија која постојано била мета на бомбардирања и саботажи како онаа на норвешката централа во која се произведувала т.н. „тешка вода“, потребна за развивање на атомско оружје. Впрочем, проектот Менхетен почнува откако Лео Силард му пратил писмо на Рузвелт во кое го предупредува дека можно е Германците да развиваат такво оружје.

Бобан погоди слаба точка, германската морнарица. :)
Ако зборуваме за технологијата во целост, Германија водела на многу полиња. Причината поради која Америте први стигнале до атомска бомба не се поголемите умови, туку повеќе ресурси кои Америка можела да си ги дозволи, како и мирот на нејзина територија, за разлика од Германија која постојано била мета на бомбардирања и саботажи како онаа на норвешката централа во која се произведувала т.н. „тешка вода“, потребна за развивање на атомско оружје. Впрочем, проектот Менхетен почнува откако Лео Силард му пратил писмо на Рузвелт во кое го предупредува дека можно е Германците да развиваат такво оружје.

И до која фаза стигнале Германците во развојот на атомско оружје?
Што направиле од сето тоа?
Германците од А до Ш (азбуката на нуклеарното оружје) стигнале до Б (и тоа големо, печатно) пошто после требале и ракописно да учат. На крајот од војната не се најдени никакви поозбилни инсталации со кои германците би можеле да креираат атомско оружје.

Овие денови многу сум заинтересиран за втората светска војна и анализа на третиот рајх.Незнам дали е лошо не премногу ме восхитуваат тие паради кои се одржувале во предвоениот период.Како Хитле успеал да одржи толку убедливи говори и да успее да во внесе национализмот кај германскиот народ.Единствено не ми се допаѓа холокаустот и анти-семитизмот, бидејќи немам никакви предрасуди кон евреите.
Целата друга војна е од цели за зголемување на германската територија.
Дали ве фасцинира ова видео?

А ова не те ли фасцинира?

Мене да.

И до која фаза стигнале Германците во развојот на атомско оружје?
Што направиле од сето тоа?
Германците од А до Ш (азбуката на нуклеарното оружје) стигнале до Б (и тоа големо, печатно) пошто после требале и ракописно да учат. На крајот од војната не се најдени никакви поозбилни инсталации со кои германците би можеле да креираат атомско оружје.

Германците имале таков програм и работеле на бомбата но Хитлер не бил убеден од нуклеарната бомба па го замрзна пројектот. После тие научници во САД го продолжија проектот пошто Американците беа сигурни во потенцијалот на таква бомба и го форсираа тој проект.

Хитлер беше во можност прв да е добие таа бомба но за среќа тој ја подцени.

Германците имале таков програм и работеле на бомбата но Хитлер не бил убеден од нуклеарната бомба па го замрзна пројектот. После тие научници во САД го продолжија проектот пошто Американците беа сигурни во потенцијалот на таква бомба и го форсираа тој проект.

Хитлер беше во можност прв да е добие таа бомба но за среќа тој ја подцени.
Исто како и за Ме 262. Проектот бил ставен во сенка, со малку луѓе и малку финансии додека фокусот на Месершмит останал на производство на веќе докажаните, но и се` помалку ефективни Bf 109-ки. Сепак, Ме 262 излегува како прв млазен ловец, но пред самиот крај на војната.

Каков херој? Хитлер беше пи*ка од прв ранг. Наместо да одговара за тоа што стори тој се отру ко кукавица.

Зошто Хитлер е херој? Дека ја почнал најкрвавата војна во историјата на човекот? Дека е одговорен за 55 милиони жртви? Дека убивал Евреи, Роми, хендикепирани луѓе и други што ги сметаше за нечовеци? Дека уништи 6 милиони Евреј во холокаустот во кој немаше повеќе граница помеѓу човек и животно? Дека заради него Германија после ратот личеше на пустина а не на држава? Дека тој се криел во бункер чекајќи го крајот на ратот а Германски деца го бранеле Берлин против Русите? Тоа за тебе е херој? Поголема пи*ка во историјата немало.

Не ми е јасно како може некој да го величи Хитлер, посебно не на Балканот. Се знае дека Хитлер и неговата Вермахт на Балканот многу брутално дејствуваа:
За секој убиен Германец беа убиени многу цивилисти.

Не ми е јасно како може да се величи еден човек и еден режим за кого еден човечки живот ништо не вредеше. И ние Македонци бевме жртви на третиот рајх, Македонци беа масакрирани и депортирани во логори.

За вакви ко тебе само еден лек има: Појди во еден логор да видиш што значи третиот рајх. Ја имам одено и ти гарантирам дека потоа ќе имаш друго мислење. Онаа тишина неможам никогаш да е заборавам и други посетители не можеја да издржат и починаа да плачат. Тоа е лекот за луѓе кој имаат позитивно мислење за Хитлер.

Уште еден клип за на крај:
Горд сум што македонскиот народ се бореше против нацистите.

А што е со тие кој го величат третиот рајх?
хитлер не е херој затоа што ја изгубил битката.зашто е херој ахмети и седи во парламентот? 55 милиони жртви?зарем само тој војуваше?каде ти се албанците бугарите грците четници усташи и да не редам понатаму. македонците логорите и третиот рајх? германците транзитирале низ нашава територија на овие простори владеале кој друг него бугарската војска македонскиот народ имал проблеми со германските вазали. да не редам многу пролистај малку истрија, малку повеке...
ме мрзи да пишувам.....

daryll, не зезај. :) Швабите се цареви за визуелно импресивна војска. (Хуго Бос е крив :))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom