Втора Светска Војна

• Креатор на темата Креатор на темата TripleH
  • Време на започнување Време на започнување
ZisDead напиша:
Америка ја тресе депресија во 29та колку што памтам. А вооружувањето на германија е во доцните 30ти.
епа почнува 29 и трае негде до крајот на 30тите али америка целосно се опоравува дури по крајот на војната

dobro, no nemozes da pravis ekvivalencija megju amerikanskiot narod i amerikanskite banki. Vo krahot na berzata 1929 narodot gi izgubil parite, ama nekoj kjaril na golemo,... pogodi koj? :)

Malku samo....
Zboruvate za WWII kako istoriski nastan i nejzinoto znacenje ili zboruvate za prikazni od tipot sto bi bilo koga bi bilo. Me iznenadi Garfild so svoite komentari. Obrazuvan i inteligenten a postira tekst vo forma "Daa pocekal Hitler uste tri cetiri godini site ke zborevme germanski" Za m-r. ...xm xm xm.....
Da pocekal Hitler uste 4 godini mozebi i ke umrel vo 1940 od srcev udar, mozebi ke resel da se otkaze od vlasta, mozebi Goering ke go likvidiral....
"Menhetten project" mzoebi ke bil gotov vo ite 4 godini pa na 3 septemvri (4godini posle 1939) Enola ej ke padnese u Berlin....U know what i mean.
Ekonomskite krizi koi go tresea cel svet vo toj period bea znacaen moment za pojavata na Hitler i negovata ideologija a so toa i vojnata. Prikaznata za dedoto na Bus e poveke od smesna....
Za WWII...moze da se diskutira zasto da ne....

ZisDead напиша:
dobro, no nemozes da pravis ekvivalencija megju amerikanskiot narod i amerikanskite banki. Vo krahot na berzata 1929 narodot gi izgubil parite, ama nekoj kjaril na golemo,... pogodi koj? :)
зис у големата депресија многу ретко некои ќариле а најмалку банкарите верувај. не и местото на оваа дискусија тука па да престанеме викам. али ипак до негде си и у право.... по првата светска војна германија има земано кредити од америка али да плаќа воени репарации а не да гради армија. (тие кредити на германија дури и ја прават големата депресија потешка, банките безуспешно се мачат да си ги вратат парите)

си го решиле Германците проблемот со хиперинфлацијата

Lavot напиша:
си го решиле Германците проблемот со хиперинфлацијата
да им се решеше проблемот така немаше да им треба да освојуваат територии т.е. економски ресурси :wink: ни па евреите ќе беа криви за се :)

другарче напиша:
Ова малку чудно ми звучи (не викам дека не е точно) пошто во триесетите американците ги тресе големата депресија и многу компании и банки се затвараат, а други па имале доволно да кредитираат земја да ги купува „сите основни ресурси за енормно вооружување и подготовки за војна”

@OBDN
немој ти ногу за другар ми да збориш :pishtoldz :) сама си го протолкува тоа за ЈУ подршката на Германија. а тоа „немал подршка од Југославија” значи дека ја изгубил подршката „на папир”. Ако не го подржуваат Хитлер значи може да биде некој друг а за тоа Хитлер не сакал ни да помисли а не па да даде услови за такво нешто

Am sea -- ko shto i sam kaza, a eden moj profesor Germanec na vremeto za zezancija ni go pleskase u faca: " Jugoslavia, what about Jugoslavija? It took Hitler 2 weeks to get it off the map," ha ha ha ha

Ova za USA i finansiranjeto, nekoj treba da i se javi na Kitty Kelley da i dade ideja za nova laicka krimi storija.
:pos:
Ubavo kaza Konstantin (shto patem mi go ukral noviot avatar koj rekov nikoj da ne go dira, ali ajde :( ) taa ekonomska kriza u svetot e osnovata za porastot na Hitler.
Ostajte internet be lugje, fatete kniga relevantna, ke vi treba eden den koga modata na conspiracy theories ke pomine.

Ubavo kaza Konstantin ... taa ekonomska kriza u svetot e osnovata za porastot na Hitler.
:ne:
Економската криза е причина за порастот на Хитлер ама не е основата. Исходот од првата светска војна т.е. условите дадени во версајскиот договор од кои Германија страда максимално. замислете како им било на германците(обичниот прост народ, значи мнозинството :)) у тоа време... германија не била освоена (значи за многу не е изгубена војната) а економијата тоне со невидено темпо, германија плаќа на други земји, хиперинфлација, немаштија ... и морало да се бара некој лесен излез од кризата. У меѓувреме Хитлер ја избацува својата Mein Kampf, им пере мозоци на „чистата нација“ и го бираат аф корз

другарче напиша:
:ne:
Економската криза е причина за порастот на Хитлер ама не е основата. Исходот од првата светска војна т.е. условите дадени во версајскиот договор од кои Германија страда максимално. замислете како им било на германците(обичниот прост народ, значи мнозинството :)) у тоа време... германија не била освоена (значи за многу не е изгубена војната) а економијата тоне со невидено темпо, германија плаќа на други земји, хиперинфлација, немаштија ... и морало да се бара некој лесен излез од кризата. У меѓувреме Хитлер ја избацува својата Mein Kampf, им пере мозоци на „чистата нација” и го бираат аф корз

Izvini, pogresen zbor upotrebiv, edno od pogolemite ulja vo oginot sakav da kazam.
af korz, neso me potsekja na drugi idei i nacini za izlez od mnogu krizi... na gladen narod lesno mu e mozok da mu isperes i da go nateras da se fati za se ko slep za stap...
I Stalin uspea 23 miliona da potepa bez potreba donekade i nikomu nishto - do 90tite nikoj pod znak prasalnik tie 23 miliona ne gi stavi....

Ali aj da ne skokam od tema na tema :)

p.s. ko ke razmislam poubavo, pa i e osnovata, sea kaj e korenot za ekonomskata kriza da, megjutoa da ne bile tie posledici od WWI, i da ostanelo samo na gubenje na teritorii mislis deka ikoj ke imal vo niv dovolen izgovor da ja fura svojata ideja napred so opravduvanje od mnozinstvoto? Shto znam, spored mene lugjeto svoite zivotinski instinkti gi izbacuvaat na povrsina samo koga ke im se zagrozat elementarnite potrebi -- od tuka i Marshaloviot plan posle WWII potrebata od izdiganje na germanija ekonomski posle toa ne e za dzabe... da ne bese toa neznam dali samo posle 1 godina od vojnite Germancite ke se sramuvaa sami od sebe ili ke se rodese uste eden manijak da ne bila taa masovna izgradba. Ne zaboravaj i posle WWII Germanija ima izgubeno teritorii i e dovedena na marginite na vaznost ako mozam taka da se izrazam, no ekonomskiot bum i izgradba e dovolno za da se zaboravat gubenjata - nieden germanec denes ne bara da mu se vratat delovite koi i pripadnaa na POlska na primer, da ne stanea tolku ekomoski mokjni neznam dali nemashe da se najde nekoj patriot da brui za toa.
Ultimatno se parite; pricinata e samo del od ekonomskata kriza a ne zaseben del spored mene.

Pricinite za vojnite se sekogas isti u princip. Imas siromastija imas ekonomska mizerija, nadgradena so politika i ideologija i ete ti produciranje nestabilnost i vojna.
Ene go Kosovo gledajte so producira od 68 navamu.....

naprotiv...golemata svetska sopstvenicka kriza e 1919 i 1920 a geramanija se vooruziva uste od 1890

Не прочитав се, па не знам за шо се карате.

Колку што знам, Хитлер бил beacon of hope, не германците кога тој дошол на власт бидејќи германија била у дип шит. Невработеност, сиромаштија дрн дрн па лека полека се издигнувал кон врвот.

Е сега трачеви за WWII
-Копјетот на Исус (оригиналот) било пронајдено во еден бункер во Берлин, (не во оној кај што се криеле Хитлер и Ева Браун).
-Првобитниот план за атомската бомба бил да се фрли врз Токио не Хирошима.
-Наместо етничко чистење, одборот на докторите и научниците предлозиле евреите да бидат стерилизирани а ни убивани.
-Знаете ли дека има(ло) камп (заборавив како се вика) кој што бил како фарма за авла чисти аријанци, зената мора да биде чиста германка од 1795 па до денес а СС офицерот со којшто ќе имала дете не смеел да има ниту пломбиран заб, лет алоун болест. Ако роди четири деца на мајката и се дава Мother's Medal (Мајчин Медал) и децата и родителите зивеат во нај нај услови. Ама за тоа повеќе во друга тема.
-Знаете ли дека модерните ракети како што ги знаеме денес се измислени од германците?
-Многу од денешните американски бомбардери биле градени по планови од нацистите.

Toreador напиша:
Е сега трачеви за WWII
-Копјетот на Исус (оригиналот) било пронајдено во еден бункер во Берлин, (не во оној кај што се криеле Хитлер и Ева Браун).
-Првобитниот план за атомската бомба бил да се фрли врз Токио не Хирошима.

првото колку јас знам не е трач туку вистина. по анектирањето на австрија, хитлер си го присвоил копјето со кое (се верува дека) бил прободен исус. кога сојузниците го освојуваат Берлин го имаат најдено копјето меѓутоа не се знае дали е оригиналот (гледав некоја „теорија на завера“ емисија на Дискавери за ова)

за второто, немав појма дека сакале да го рокаат Токио, ама знам дека Американците нападот на Јапонија со атомско оружје им е само како одмазда за Перл Харбор. Бомбите рокаат во моменти кога Јапонија е на своите колена и повеќе од очигледно е дека ќе ја изгубат војната.

е сеа информација од мене... американците одолговлечуваат да се отвори фронт во западна европа иако Русите притискаат тоа да се случи за да се намали отпорот кој го пружаат германците во источна европа. откако паѓа Германија, Јапонија сеуште држи цврсто доста територии во Пацификот и Американците имаат доста загуби обидувајќи се да ги повратат тие територии. Сега американците бараат од Русите да ја напаѓаат Јапонската морнарица али русите одолговлечуваат. кратко откако и јапонците капитулираат, русите им објавуваат војна и им зазимаат територија (не ми текнува сеа за која област станува збор али мислам дека се области во северна манчурија)

а бе да го остаеја малку Валтер, не само Сарајево, цел свет ќе го спасеше и одбранеше...

ама пусти Мики и Прле, помогнати со Бошко Болвата, ги испотепаа сите германци, па мораја да капитуљират... ама не капитуљираа така ко шо ќе напраеја ако Валтер ги подбереше... тој појунак беше од Мики и Прле...

иначе, не само планови за атомска бомба, имаа германците и други работи

Вернер фон Браун беше водечкиот научник на многу германски проекти, шо подоцна ги разработуваше и финализираше за Американците...

Заедно со Тесла, Престон Николс и еден куп други научници. (Тоа дека повеќето од нив беа КИДНАПИРАНИ и ПРИСИЛЕНИ да работат за Американците е друга тема ;р)

ама треба човек да се интересира, да најди, и да чита, а потоа да размислува...

а не „на ангро„ да збора ко некои тука...
----------------------------------------------------------------------------------------------

мал оф леле топик... ме интересира, сериозно:

ШО ТОЛКУ ГО БРАНИТЕ БУШ???

да не сте на платен список на некоја негова служба?

па не е никаков заговор или тајна дека Прескот Буш бил големо копиле, и симпатизр на Хитлер...

ај шо не е тајна, туку е работа шо лесно можи да с провери...

ОБ?

кој ти дава тебе право така да ги деградираш изјавите на други членови (да ги прогласуваш за шарлатански и да даваш иронични „совети„ на кого да му се пуштат за каква намена...)

ете, јас ја прогласувам ТВОЈАТА изјава за идиотска, испринтаја и пушти му ја на цацко од К/15 да си избрише .....................

шо кој миле го браните буш ко татко да ви е?

...

ултиматно се парите во ТВОЈОТ свет...

не шири демагогија!!!

барем на форумов ;р)

уште една идиотштина од тебе...

ако ја следиме твојата логика, треба да им ја продајме Македонија на Албанската Мафија - тие се најбогатите во нашето опкружување

или то не ти е проблем, ти веќе си продаена?
----------------------------------------------------------------------------------------------

и то шо го пишиш НЕМА ВРСКА СО РЕАЛНОСТА

ГЕРМАНИЈА беше победена и окупирана

германската армија (новиот бундесвер) е формиран дури во 55-та!

во нивниот школски систем е ПРЕДВИДЕНО набивање комплекси на кривица поради злосторствата шо некој друг ги вршел!

од 45-та е така, и нема да се смени уште некое време...

него, шо трошам мастило јас, ако некој сака да знае, нека праша, ќе објаснам на некоја друга тема...

тука поано чамче муабети него демагогија...

пошто за друго , некои изгледа не ги бива..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom