Kako prvo i osnovno...sekoja vojna se vodi za pribavuvanje teritorii,preku toa i pogolem influence,a so samoto toa sto tie teritorii bez razlika kako niz vremeto se narekuvaat (najnovo slobodni zoni,zona pod pokrovitelstvo na UN...jebem li ga itn) se steknuvas so
kolonii od kade sto treba da se crpat resursi!
Toa e za pametnite igraci i za site onie sto razbiraat...za prostata masa e ideologijata koja sto ke gi zatera bez mislenje da odat na front i da se tepaat za
kauzata!
Pa taka i Itlerco nas,svatil deka za da ja izdigne ekonomski svojata Germanija...mu nedostasuva edna niska...t.e kolonii!
I zatoa se i prvata i vtorata svetska vojna,za preraspredelba na interesnite zoni i koloniite!
I strasno dobro mu trgnalo...ama koga pocnuvas vojna treba da imas startno zacrtana i cista cvrsta krajna cel,kako i resursi so koi ke go postignes...pa posle ke pregovaras za da ja okoncas!
Opasen problem e sto vo tekot na vojnata mnogu cesto vojskovodcite se gubat i na princip 1000 pati povtoruvana laga stanuva vistina stanuvaat zrtva na
sopstvenata propagandna masinerija!
Primeri kolku sakas...od Hitler do Milosevic.
Sega...vojnata se pravi za profit.Skoro sekogas zavojuvanite strani imaat `slobodni bescarinski zoni :pos2: ` kade sto sorabotuvaat pomegju sebe!Znaci...ako germanska firma nesto izveze ili uveze od USA u tekot na vojnata,ke stane skandal!Ama ne i ako uvezuva i izvezuva vo Svajcarija ili Argentina,a firmata od tamu prodava ili kupuva vo USA.
Javna tajna e deka site americki tenkovi imale Karl-Zaiss optika na niv,sto si ja plakjale preku treti drzavi (pr. Svajcarija) na germancite.
I zatoa...taa Svajcarija...morala da ostane citava .
A samiot ishod na II Svetska Vojna e realen kraj na edna pogresna procenka za silite,resursite i kapacitetite so koi sto raspolagaat Germanija i nejzinite sojuznici vo toa vreme...

...uprosteno...pogresen biznis plan.