THE_CHOSEN_ONE
1903-2012
- Член од
- 13 август 2007
- Мислења
- 3.735
- Поени од реакции
- 1.340
Диме секоја чест како имаш живци да објаснуваш, заборавив да те прашам што направи со Struts проектот?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Fala za codot Petkovsky samo ako mozes sto znaci ovoj red else if(!isalpha(*(manki+1)))
[FONT="]
[/FONT]
jasno... fala aj malce pomos za ovaa neznam kako da go napravam ifot
[FONT="]Да се напише програма која од непознат број на знаци кои се внесуваат преку тастатура ќе ги испечати знаците со најголем и најмал ASCII код. [/FONT]
[FONT="]Пр. a n r s A B M F b c[/FONT]
[FONT="]Ќе испечати А (како знак со најмал ASCII код) и s (како знак со најголем ASCII код)[/FONT]
#include <iostream>
using namespace std;
void main(){
int max = 0;
int min = 255;
int i=0;
while(i!=10){
char znak;
cout<<"vnesete karakter: \n";
cin>>znak;
if(((int)znak)<min)
min = (int)znak;
if(((int)znak)>max)
max = (int)znak;
i++;
}
cout<<"Najgolema ASCII vrednost ima "<<(char)max;
cout<<", a najmala "<<(char)min<<"\n";
}
Ако се бараше во C++ еве го решението.
#include <iostream>
using namespace std;
int main(){
int max = 0;
int min = 255;
char znak;
cout<<"Vnesete karakter: \n";
int i=0;
while(i!=10){
cin>>znak;
if(((int)znak)<min)
min = (int)znak;
if(((int)znak)>max)
max = (int)znak;
i++;
}
cout<<"Najgolema ASCII vrednost ima "<<(char)max;
cout<<", a najmala "<<(char)min<<"\n";
system("pause");
return 0;
}
Ми треба низата на Фабоначи од 4ти ред, не ми треба код туку низат само.
Мала корекција...
Код:#include <iostream> using namespace std; int main(){ int max = 0; int min = 255; char znak; cout<<"Vnesete karakter: \n"; int i=0; while(i!=10){ cin>>znak; if(((int)znak)<min) min = (int)znak; if(((int)znak)>max) max = (int)znak; i++; } cout<<"Najgolema ASCII vrednost ima "<<(char)max; cout<<", a najmala "<<(char)min<<"\n"; system("pause"); return 0; }
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
char min,max,current;
char temp;
cin >> min;
cin >> max;
do
{
cout << "Max: " << max << endl;
cout << "Min: " << min << endl;
cin >> current;
if (current < min)
min = current;
if (current>max)
max = current;
}while(true);
}
Ми треба низата, прв ред е 1 1 3 5 8 13 21 . .
4 ред . . . ? само тоа ок направете и код ќе ја видам низата пакfala
Не ми е за програма, за друг предмет е. Само не знаев каде да прашам па тука е таман . . .
Ми треба помош за задачата во паскал
Да се утврди дали трицифрениот број n е еднаков на збирот на кубовите на неговите цифри ...
Ај ако може некој побрзо нека одговори
Program NeEVazno;
Var a,b,c,n:integer;
Begin
Writeln('Vnesi eden tricifren broj:');
Readln(n);
a:=n div 100;
b:=(n div 10) mod 10;
c:=n mod 10;
IF n=(a*a*a)+(b*b*b)+(c*c*c) THEN
Writeln('Vneseniot Broj ',n,' e ednakov na zbirot na kubovite na negovite cifri');
ELSE
Writeln('Vneseniot broj ',n,' ne e ednakov na zbirot na kubovite na negovite cifri');
readln;
END.
Углавив со една работа кај базиве :jaj:
Значи маката ми е... како да направам да можам да пребарувам низ база, ама да не е по ID. Еве да речеме по име и презиме...
Пример: Во текст бокс да се внесе име или презиме... и кога ќе пишам име или презиме да ми го даде остатокот од табелата (информациите) ?
Користам C#.NET, MS Access база, базата ми е ставена во формата, листам (работам) со BindingNavigator, BindingSource... е сеа незнам како да направам да можам да пребарам низ база, само да не е по ID, да биде по нешто друго :jaj:
На Google пробав да најдам, ама немаше нешто подетално околу ова... или пак јас лошо сум барал
Ако зане некој... Благодарам однапред.
SqlCommand query = new SqlCommand("SELECT * from TableName", myConn);
SqlCommand query = new SqlCommand("SELECT * from TableName WHERE ime='" + textPole.text +"'", myConn);