Да бидам мудар/а или среќен/а?

• Креатор на темата Креатор на темата Сатори
  • Време на започнување Време на започнување
С

Сатори

Гостин
Што мислите која варијанта би ја одбрале кога се работи за љубовта во вашиот живот да бидете мудри или среќни?
Кога би знаеле дека покрај се, со дотичната личност ќе бидете среќни, но тоа нема да ве направи мудри, напротив.
Темата за изневерувањето ме инспирираше, дека ако му простиме на некој неверство, тогаш би биле веројатно среќни со таа личност ако успееме да преминеме преку тоа, но кога би го продолжиле животот, би биле помудри.
Но ова воопшто не се ограничува само на тој пример, кога некој лошо би влијаел на нас иако не прави среќени, дали мудроста и тоа што е добро за нас би го ставиле на прво место?
:smiz:

па мудар сум!сега сакам малку среќен да бидам!
без зезање,па не знам,знаеш сите трагаме по среќа во љубовта!никој не бара мудрост во љубовта!а дали во случајов мудроста е нешто еквивалент на несреќна љубов?
многу малку е разбирливо прашањето,барем за мене!

Нe можам, не знам како да ги поврзам мудроста и љубовта...:smir: А можда и не сакам...

А да уживаме во љубовта и да не си ја комплицираме со сила?
Ти се поистоветуваш со темата за изневерување. Јас не можам да го направам тоа затоа што никогаш нема да простам неверство (никогаш не вели никогаш но... стварно никогаш). И мислам дека тие што би простиле, не се комплетно среќни, туку напротив, засекогаш ќе го имаат она мало парче сомнеж кај партнерот.
А мудроста... секој си е мудар на свој начин. И во љубовта сме мудри, иако не го покажуваме тоа на директен начин. Среќата е тоа што ни се чита од лицата кога сме вљубени, а мудроста... кога ќе и дојде редот - тогаш.

Не ја разбирам баш темава.Зошто ова разграничување? Да бидам мудра или среќна? Ако бидам мудра значи дека ќе бидам несреќна и обратно?

Во секој случај, мислам дека целта на секого, во љубовта, па и општо во секое поле од животот е да ја пронајде среќата.А штом нешто не прави среќни, што фајде да бараме мудрост во тоа?

:salut:

~*~

Не ја разбирам баш темава.Зошто ова разграничување? Да бидам мудра или среќна? Ако бидам мудра значи дека ќе бидам несреќна и обратно?

Поставени се две варијанти како неспоиви.

Мемори, не е до поистоветување, нема зошто да повторувам дека темата не се поврзува со авторот и + не ни треба уште една дискусија за неверство има таква тема.

Поставени се две варијанти како неспоиви.

Очигледно е тоа, но сепак овие варијанти понекогаш би можеле да се спојат.
Ако не, ја бирам среќата.
Патем, јас не гледам ништо мудро во тоа да ја пропуштам среќата, без разлика на се' друго.
Напротив, најмудро според мене е да не дозволам да ми побегне.:pipi:

Среќа, секако. Што ќе ми е таква мудрост? За мене мудрост е да знаеш да уживаш во малите работи и кратките моменти на среќа.

Pa zosto da ne bideme i mudri i srekni vo isto vreme? toa ne se raboti koi sto vzaemno se isklucuvaat....:toe:

~*~

Pa zosto da ne bideme i mudri i srekni vo isto vreme? toa ne se raboti koi sto vzaemno se isklucuvaat....:toe:

Треба понекогаш пред да реплицирате да се потрудите да ги почитате постовите.
Никој не вели дека тоа не се работи кои што не одат заедно, туку во оваа тема се бара избор помеѓу тие две.
:devojce 1:

Не знам зошто, ама секогаш тргам од мудроста, можеби тоа ми е лоша особина, изгледа ќе морам да ја сменам и избалансирам со среќата некако....често се доведувам во ситуација да ја баталам среќата за мудроста, ама па секогаш ми се покажувало како ок комбинација....мудроста ми останува во животот, за среќа ќе се најде кога-тогаш....можеби и среќна сум кога сум помудра :pipi:

Ова демек, некој ако прости неверство за да биде среќен е глупав и неинтелегентен...?
Па да, е... за другите.

За мене мудар е и оној кој ќе постапи баш така како што на него му одговара ( па макар и тоа да значи простување на неверство ), да го направи тоа што сака, да даде шанса за да биде среќен, а не оној кој ќе оди против своите чувства и да се раководи според тоа како ќе изгледа во очите на другите.

Никој не вели дека тоа не се работи кои што не одат заедно, туку во оваа тема се бара избор помеѓу тие две.
:devojce 1:

Kako mozis da odberes megu dve raboti koi odat zaedno... Ako ja izberes srekata toa znaci deka si mudar sto si izbral da bides sreken, a ne nesreken. Ako ja izberes mudrosta toa znaci deka ke bides sreken bidejki mudrite go izbiraat samo ona sto gi pravi srekni...:smir:

~*~

Kako mozis da odberes megu dve raboti koi odat zaedno... Ako ja izberes srekata toa znaci deka si mudar sto si izbral da bides sreken, a ne nesreken. Ako ja izberes mudrosta toa znaci deka ke bides sreken bidejki mudrite go izbiraat samo ona sto gi pravi srekni...:smir:

Океј.
Во земјата на бајките можеби да ... но во реалноста, многу поинаку изгледаат работите.

Ситуација:
Го љубиш дечкото, ти значи повеќе од се на светот, не можеш да замислиш да бидеш среќна без него, но тешка џанка е, дилер.Кога се будиш наутро се јавуваш за да видиш дали е сеуште жив, а он е веќе на тромадоли.Најмудрата работа во ситуацијата е да го оставиш, со тоа автоматски да се направиш несреќна.

Одат заедно злато?

Океј.
Во земјата на бајките можеби да ... но во реалноста, многу поинаку изгледаат работите.

Ситуација:
Го љубиш дечкото, ти значи повеќе од се на светот, не можеш да замислиш да бидеш среќна без него, но тешка џанка е, дилер.Кога се будиш наутро се јавуваш за да видиш дали е сеуште жив, а он е веќе на тромадоли.Најмудрата работа во ситуацијата е да го оставиш, со тоа автоматски да се направиш несреќна.

Одат заедно злато?

Не се согласувам баш со ова.Ако сакаш некој и те прави среќна тогаш си доволно мудра да останеш со таа личност.Но ако таа личност ја сакаш а не те прави среќна(пошто според мене не е среќа да се будиш секое утро и да се прашуваш дали е издрогиран или не,или дали е жив или не)тогаш ќе бидеш пак доволно мудра да ја оставиш таа личност и да бидеш без тие грижи т.е. да бидеш посреќна.:helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom