150 денари за свидетелство?!

• Креатор на темата Креатор на темата bowl
  • Време на започнување Време на започнување
А и заборавив, нашата најмила директорка оваа година за матурантите обезбедила бесплатни сведителства и дипломи, па нормално шо ќе и се веќе пари си купи нов калос од екскурзијата таман и е сега

CyberBop напиша:
Еј а колку плаќате партиципација 100еура или?:pos2:
мислам дека плаќаме 1250 или 1500 не сум сигурен

ivan1real напиша:
И јас мислам дека на почеток во прва година плативме по 1200 за партиципација, а плативме и сега во втора само не ми текнува колку.:nesum:

Во Борис,Васил Антевски-Дрен треба 1500 ден

ivan1real напиша:
кај нас е 900ден.Не знам со толкави цени кај вас:toe:, сигурно е училиште со пет *****:pos2:

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:ТИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СЕ БЕ????????????НЕ ИМ ДАВАМ.т.е нас не ни бараат

KOLKU STO ME DRZI SECAVANJETO OD 1988GOD. DO SEGA CENATA NA SVIDETELSTVATA E TOLKAVA.
p.s. ako bea vo dinari i togas parite koga ke presmetas vo denari izleguva tolku

Мех, вие добро сте поминале. Кај нас за сведителства плаќаме 230 ден (наводно остатокот од парите биле за штетата врз училишниот инвентар), иако ништо не сме виделе да биде скршено. Тој остаток од парите е 4500 евра годишно! Така што во петок барем по некој џам да скршам, да не ги жалам парите.

Иначе во Корчагин, такви инвестиции ни се традиција. Голчева - Англиски собира по 30 ден. по секој ученик за печатање тестови, иако ги прави во фотокопирот на школото! 30 денари, ама не е лошо, екстра 10 илјадарки годишно. :D

Партиципација инаку ни е 1500 ден. :(

Абе како по џабе да плаќам 1500 за партиципација па уште 150 за сведителство од кои 2 ден за сведителство, а другото за направена штета. Највеќе ме лути тоа. Ќе земам ќе скршам клупа, прозор, нешто, па за да има за што да плаќам за штета, а не вака...

глупости:zid:

Па добро кога сте толку незадоволни од она што се случува во училиштата бунете се, обратете се таму каде што сметате дека е потребно...
Можеби ништо нема да смените но сепак...

150 DENARI? :uvo::uvo:NORMALNI LI SE? JAS SO 150 DENARI KUKJA GRADAM...
U OSNOVNO DAVAVME PO 5-10 DENARI A U SREDNO GRATIS ONAKA NI GI DAVAA, SREKNI DEKA NEMA DA NE GLEDAAT SKORO:pos2:

Грабеш , удри по народот и онака му е тешко .

Според законот за средно образование училиштето е должно да издава сведителства, но никаде не е наведено дека тоа е за пари. Од друга страна е битно да се знае статутот на секое училиште и како во нив е регулирана таа работа. Како и да е, гарантирам дека 85% од училиштата немаат црно на бело за собирањето пари за сведителства. Се е тоа организирано на уцена. Кој не плаќа нема сведителство. А за тоа што ви земаат пари сте виновни самите вие како ученици. Имате сојуз на средношколци имате свои организации по школите. Седнете организирајте се, консултирајте правници и истапете со барање да ви се даваат бесплатно зошто во текот на годината плаќате за партиципација. Школото од тие пари може слободно да обезбеди пари. Сведителствата не коштаат повеќе од 5-7 денари на големо(купени). Се што е над тоа оди за професорите. Бев во гимназија/техничко школо и знам како оди работата.
На децата им земавме по 100 денари од сведителство, за да професорката која ги пишуваше на компјутер (тврдеа дека само она тоа го знаела - ја боље ќе ги направев) земаше по 50 ден од испринтано сведителство а рестото пари одеа кај директорот.
Помножете сега 100 денари по 1500 ученици колку што имаше школото и извадете пола за дир. пола за професорката.
Директорот возеше Ровер, а тетката имаше две три коли.
Ама никој не реагира а они си зимаат пари.
Додека има размислувања што се 150 денари сендвич плус кока кола, ќе ве дерат и у средно и на факс (назад ви е зимата).

Барајте си фискална сметка за купеното сведителство.

Jakov напиша:
Според законот за средно образование училиштето е должно да издава сведителства, но никаде не е наведено дека тоа е за пари. ...

И јас ќе го речев ова, ама си велам ај да не јадам гурабии.
Јас бев против и пријавување испити на факс, 60денари од испит, при уплатена партиципација, државна или каква и да е...?
И не е до парите, до принципот е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom